Πολιτική κρίση στην Τεχεράνη

Πολιτική κρίση στην Τεχεράνη

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

TEXEPANH. Εμμένουν στις θέσεις τους 12 Ιρανοί ανώτατοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι, οι οποίοι απειλούν να παραιτηθούν αν δεν αρθεί η απαγόρευση που επέβαλε το συμβούλιο των Φρουρών της Επανάστασης σε χιλιάδες υποψηφίους των μεταρρυθμιστών στις εκλογές της 20ής Φεβρουαρίου. Οι βουλευτές, οι οποίοι δεν θέλησαν να αποκαλύψουν την ταυτότητά τους, υποστηρίζουν ότι στον κατάλογο των «κομμένων υποψηφίων» περιλαμβάνονται έξι αντιπρόεδροι της χώρας και έξι υπουργοί.

Η απειλή παραίτησης των αξιωματούχων είναι ενδεικτική της πολιτικής κρίσης που σοβεί στο Ιράν μετά την απόφαση των σκληροπυρηνικών να ανακόψουν την πορεία των μεταρρυθμιστών προς τις εκλογές. Ωστόσο, σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές, η κίνηση των μεταρρυθμιστών βουλευτών μπορεί να λειτουργήσει ως μοχλός πίεσης στον μεταρρυθμιστή πρόεδρο Μοχάμεντ Χαταμί, ο οποίος προς το παρόν έχει αποφύγει να έρθει σε ανοιχτή ρήξη με τους σκληροπυρηνικούς του θεοκρατικού Ιράν. Χαρακτηριστική των πιέσεων προς τον πρόεδρο Χαταμί για να υπερασπιστεί τη μεταρρυθμιστική πολιτική του είναι η δήλωση στο IPNA, το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων της χώρας, ενός εκ των αντιπροέδρων του Ιράν, του Μοχάμεντ Σαταριφάρ, ο οποίος δήλωσε ότι όλη η κυβέρνηση θα πρέπει να παραιτηθεί αν δεν μπορεί να διασφαλίσει τη διεξαγωγή ελεύθερων εκλογών στη χώρα. H φιλελεύθερη εφημερίδα «Ετεμάντ», σε χθεσινό δημοσίευμά της έγραψε ότι ο Χαταμί απέστειλε επιστολή υποστήριξης στους μεταρρυθμιστές βουλευτές που συνεχίζουν επί τρεις μέρες την καθιστική διαμαρτυρία τους στο Κοινοβούλιο. Το περιβάλλον όμως του προέδρου Χαταμί το διέψευσε. «O σκοπός της καθιστικής διαμαρτυρίας», είπε ο Ρεζά Χαταμί, αδελφός του προέδρου και ηγέτης εκ των μεγαλυτέρων μεταρρυθμιστικων κομμάτων στο Ιράν, του οποίου η υποψηφιότητα έχει επίσης «κοπεί», «είναι να διασφαλιστεί η ελεύθερη διεξαγωγή των εκλογών. Αν ο στόχος μας δεν επιτευχθεί, έχουμε άλλα σχέδια για να τον πετύχουμε, τα οποία θα αποκαλύψουμε σε εύθετο χρόνο». Την υποστήριξή της στους μεταρρυθμιστές επρόκειτο να εκφράσει και η Σιρίν Εμπάντι, η Ιρανή δικηγόρος που τιμήθηκε με το Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης, η οποία αναμενόταν να επισκεφθεί χθες το βράδυ, για τον σκοπό αυτό, το ιρανικό Κοινοβούλιο.

Διαπραγματεύσεις σε εξέλιξη

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με άλλες πηγές, πολλοί κομμένοι υποψήφιοι και κυβερνητικοί αξιωματούχοι βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις με το Συμβούλιο των Φρουρών της Επανάστασης με την ελπίδα ότι θα το μεταπείσουν να άρει την απαγόρευση των 3.605 υποψηφίων να συμμετάσχουν στις εκλογές. Την ελπίδα του ότι οι διαπραγματεύσεις θα έχουν θετικό αποτέλεσμα εξέφρασε ο μεταρρυθμιστής εκπρόσωπος του ιρανικού Κοινοβουλίου Μεχντί Καρούμπι. Παρ’ ότι η E.E. δεν έχει εκφραστεί επισήμως, πηγές προσκείμενες στην Κομισιόν χαρακτηρίζουν λυπηρή την απόφαση των σκληροπυρηνικών του Ιράν. Ωστόσο, Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε χθες ότι η E.E. θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτική στον τρόπο που αντιμετωπίζει το Ιράν, δεδομένου ότι, όπως είπε, η μεγάλη επιρροή των σκληροπυρηνικων στη χώρα αποδεικνύει τον πραγματικό χαρακτήρα του καθεστώτος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή