H φρικτή αλήθεια, το θάρρος του πρώην υπουργού και η «αντεπίθεση» του Αμερικανού προέδρου

H φρικτή αλήθεια, το θάρρος του πρώην υπουργού και η «αντεπίθεση» του Αμερικανού προέδρου

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

O κόσμος λέει τρομερά πράγματα για τον Τζορτζ Μπους. Λένε ότι η κυβέρνησή του δεν ήταν ειλικρινής στις δεσμεύσεις της για την εξισορρόπηση του προϋπολογισμού. Λένε ότι ο σχεδιασμός της εισβολής στο Ιράκ άρχισε επτά μήνες πριν από την 11η Σεπτεμβρίου, ότι δεν υπήρξαν ποτέ ουσιαστικές αποδείξεις για την ιρακινή απειλή και ότι ο πόλεμος εν τέλει υπονόμευσε τον αγώνα κατά της τρομοκρατίας.

Ημουν ένας από τους λίγους σχολιαστές που δεν πανηγύρισε για τον διορισμό του κ. O’ Νιλ στο υπουργείο Οικονομικών. Και δεν μπορούσα να καταλάβω γιατί, εφόσον ο κ. O’ Νιλ είναι ένας άνθρωπος με αρχές όπως περιγράφουν οι φίλοι του, δεν παραιτήθηκε εγκαίρως από μια κυβέρνηση που κάθε άλλο παρά τίμια ήταν. Σήμερα, όμως, επιδεικνύει το θάρρος που δεν αντιλήφθηκα τότε, προσφέροντάς μας μια ανεκτίμητη και καυστική εικόνα της κυβέρνησης Μπους. Το νέο βιβλίο του Ρον Σάσκιντ, «H τιμή της Αφοσίωσης» σκιαγραφεί μια κυβέρνηση, στην οποία τα μικροπολιτικά κίνητρα υπερισχύουν της πολιτικής ανάλυσης σε κάθε θέμα -από τις φοροαπαλλαγές ώς το διεθνές εμπόριο και το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Μία από τις αποκαλύψεις του βιβλίου είναι ότι οι κύριοι O’ Νιλ και Αλαν Γκρίνσπαν γνώριζαν ότι ήταν λάθος να επιβληθούν μεγάλες φοροαπαλλαγές, βασισμένες σε αμφισβητούμενα σχέδια μελλοντικών πλεονασμάτων.

Τον Μάιο του 2001, ο κ. Γκρίνσπαν δήλωσε με θλίψη στον κ. O’ Νιλ ότι επρόκειτο για «ανεύθυνη φορολογική πολιτική». Το βιβλίο αναφέρει επίσης ότι ο κ. Μπους, ο οποίος διακήρυξε το 2000 ότι «οι φοροαπαλλαγές μου ωφελούν τα χαμηλότερα στρώματα» γνώριζε ότι κάτι τέτοιο δεν ήταν αλήθεια. Ανησυχούσε ότι η μείωση των φόρων στα μερίσματα θα ωφελήσει τους πλουσιότερους. Υπάρχουν πολύ περισσότερα στο βιβλίο του κ. Σάσκιντ. Ολα θα προκαλέσουν τρόμο σε εκείνους που ακόμη θέλουν να πιστεύουν ότι οι ηγέτες μας είναι καλοί και σώφρονες. Εως τώρα, οι αξιωματούχοι της κυβέρνησης έχουν επιτεθεί στον χαρακτήρα του κ. O’ Νιλ αλλά δεν έχουν αντικρούσει τα επιχειρήματά του. Ηδη, ωστόσο, άρχισαν έρευνα για να διαπιστώσουν πώς και γιατί παρουσιάστηκε, κατά τη διάρκεια της τηλεοπτικής συνέντευξης του κ. O’ Νιλ, μια φωτογραφία απόρρητου εγγράφου. Αυτή η προθυμία έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την εμφανή απάθειά τους όταν κορυφαίος αξιωματούχος της κυβέρνησης, άγνωστος ακόμη, κατέστρεψε την κρυφή ταυτότητα υπαλλήλου της CIA, επειδή ο σύζυγός της είχε αποκαλύψει ενοχλητικά στοιχεία για την πολιτική Μπους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή