Παρελθόν πλέον οι φωτογραφικές μηχανές Kodak

Παρελθόν πλέον οι φωτογραφικές μηχανές Kodak

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

NEA YOPKH. H εταιρεία EastmaKodak ανακοίνωσε χθες ότι θα διακόψει την πώληση αναλογικών φωτογραφικών μηχανών σε ΗΠΑ, Καναδά και Δυτική Ευρώπη, ακολουθώντας επιχειρηματικό σχέδιο που στοχεύει στη σταδιακή κατάργηση των παραδοσιακών φωτογραφικών μηχανών από ψηφιακές εκδοχές τους. H Kodak ακολουθεί την επικρατούσα τάση που οδήγησε για πρώτη φέτος τις πωλήσεις ψηφιακών μηχανών να υπερκεράσουν εκείνες των αναλογικών συμβατικών. O υπ’αριθμόν ένα κατασκευαστής φωτογραφικού φιλμ στον κόσμο θα συνεχίσει, όμως, να προωθεί στην αγορά αναλογικές φωτογραφικές μηχανές μίας χρήσεως στη Δύση και τον αναπτυσσόμενο κόσμο. H ανακοίνωσε οδήγησε χθες τη μετοχή της Kodak σε μικρή άνοδο στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. H πρωτοβουλία της Kodak συνοδεύεται από την αμφιλεγόμενη πρόθεση της εταιρείας να εστιασθεί στην ανερχόμενη αγορά ψηφιακών προϊόντων, όπως συστήματα ιατρικής απεικόνισης και επαγγελματικών εκτυπώσεων, περιορίζοντας παράλληλα την εξάρτησή της στην προβληματική βιομηχανία φωτογραφικού φιλμ.

Τέρμα και στους προβολείς

Στα τέλη του 2003, η Kodak ανακοίνωσε τη διακοπή της παραγωγής προβολέων διαφανειών, συνεχίζοντας ωστόσο την παραγωγή φιλμ για έγχρωμες διαφάνειες. «Κάθε ένα από τα βήματα αυτά αποκαλύπτει την πεποίθηση της Kodak για επικράτηση των ψηφιακών μέσων, αν και αυτή δεν έχει κριθεί ακόμη», εκτιμά η οικονομική αναλυτής Σάρον Κρος. H Kodak, όμως, προφασιζόμενη τη ραγδαία υποχώρηση της ζήτησης ανακοίνωσε ότι στα τέλη του 2004 θα πάψει να κατασκευάζει φωτογραφικές μηχανές επαναφορτιζόμενου φιλμ 35mm, θα συνεχίσει όμως να παράγει φιλμ για τις μηχανές Advantix και άλλα μοντέλα φωτογραφικών μηχανών, ενώ σκοπεύει να εισάγει στην αγορά νέες προηγμένες μηχανές 35mm.

Σε αναδυόμενες αγορές

Οι κατασκευαστές φωτογραφικών μηχανών εξασφαλίζουν ελάχιστα κέρδη (ή παρουσιάζουν ζημίες) από τις πωλήσεις ενώ ιδιαίτερα προσοδοφόρα αποδεικνύεται αντίθετα η πώληση αναλώσιμων φωτογραφικών ειδών, όπως φωτογραφικό χαρτί και φιλμ, τα οποία πρέπει να αντικαθίστανται συχνά. H Kodak δεν πρόκειται να διακόψει την παραγωγή αναλογικών φωτογραφικών μηχανών για τις αναδυόμενες αγορές, όπως την Κίνα, την Ινδία, την Ανατολική Ευρώπη και τη Λατινική Αμερική, εισάγοντας έξι νέα μοντέλα στις αγορές αυτές μέσα στο τρέχον έτος. «Υπολογίζουμε ότι έξι εκατομμύρια Κινέζοι, με ικανή αγοραστική δύναμη, δεν έχουν αποκτήσει ακόμη την πρώτη τους φωτογραφική μηχανή», λέει εκπρόσωπος της Κodak.

Σύμφωνα με τη νέα στρατηγική της εταιρείας, οι επενδύσεις θα εστιασθούν κυρίως στην ψηφιακή αγορά. H Kodak δεν ξεχνά, όμως, ότι μεγάλο μέρος των εσόδων της προέρχονται από την πώληση συμβατικών φιλμ. H εταιρεία οικονομικών συμβούλων InfoTrends εκτιμά ότι η μείωση στις πωλήσεις συμβατικών μηχανών θα συνοδεύεται από ταυτόχρονη αύξηση της τάξης του 20% στις πωλήσεις ψηφιακών μηχανών. Αλλες εταιρείες που συμμετείχαν στην ανάπτυξη των συμβατικών μηχανών APS αναφέρουν ότι θα συνεχίσουν την παραγωγή τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή