Ψυχιατρική εξέταση για τον δολοφόνο της Λιντ

Ψυχιατρική εξέταση για τον δολοφόνο της Λιντ

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΣΤΟΚΧΟΛΜΗ. «Φωνές» που του υπαγόρευαν να επιτεθεί στην Αννα Λιντ ισχυρίστηκε χθες, στο δικαστήριο, ότι άκουγε ο 25χρονος Μιχαήλο Μιχαήλοβιτς, κατά την πρώτη ημέρα της δίκης για τη δολοφονία της Σουηδής υπουργού Εξωτερικών. O Μιχαήλοβιτς έχει ομολογήσει ότι μαχαίρωσε τη Λιντ, αλλά χθες δήλωσε αθώος, με το σκεπτικό ότι όταν της επιτέθηκε δεν είχε σκοπό να τη σκοτώσει.

«Το ζήτημα που πρέπει να εξετάσει το δικαστήριο είναι ποιος ήταν ο στόχος του. Να βλάψει ή να δολοφονήσει;» είπε κατά την αγόρευσή του ο συνήγορος του κατηγορουμένου, Πέτερ Αλθιν. O Αλθιν, ο οποίος θα ζητήσει ψυχιατρική εξέταση του 25χρονου, ξεκαθάρισε ότι δεν υπήρχε πολιτικό κίνητρο για τον φόνο. H εισαγγελέας Ανέτα Μπλίντμπερι τόνισε πως, σύμφωνα με τις αναλύσεις βρετανικού ειδικού εργαστηρίου, υπάρχει μόλις μία πιθανότητα στις 16 εκατομμύρια το DNA στο μαχαίρι να μην ανήκει στον Μιχαήλοβιτς.

Μεγάλο το ενδιαφέρον

Η δίκη παρακολουθείται με μεγάλο ενδιαφέρον στη Σουηδία, που δεν έχει συνέλθει ακόμη από το συγκλονιστικό γεγονός της δολοφονίας της δημοφιλέστερης πολιτικού της χώρας, στις 10 Σεπτεμβρίου 2003. Για πρώτη φορά στη χώρα μια δίκη μεταδίδεται από το ραδιόφωνο – αν και κατόπιν αιτήματος του Μιχαήλοβιτς, η εκπομπή διεκόπη όταν εκείνος πήρε τον λόγο. Με σταθερή φωνή και κινήσεις που πρόδιδαν μια κάποια νευρικότητα, ο Μιχαήλοβιτς είπε ότι δεν επέλεξε τη Λιντ επειδή ήταν αυτή που ήταν. «Δεν μπορούσα να αντισταθώ στις φωνές», κατέθεσε ισχυριζόμενος ότι, μεταξύ άλλων, τον παρότρυνε η φωνή του Ιησού.

Την παρακολουθούσε

Η πολιτική αγωγή αναμένεται να υποστηρίξει ότι η επίθεση δεν ήταν στιγμιαία παρόρμηση και πως ο Μιχαήλοβιτς παρακολουθούσε τη Λιντ ένα τέταρτο της ώρας προτού της καταφέρει πολλαπλές μαχαιριές στην κοιλιακή χώρα και στο στήθος. H δίκη αναμένεται να ολοκληρωθεί την προσεχή Δευτέρα. Θα ακολουθήσει ένας μήνας ψυχιατρικής παρακολούθησης του Μιχαήλοβιτς, για να διαπιστωθεί αν πάσχει από ψυχικό νόσημα αρκετά βαρύ ώστε να εγκλειστεί σε ψυχιατρείο και όχι σε σωφρονιστικό ίδρυμα.

Μετά και την ομολογία του, η καταδίκη του Μιχαήλοβιτς θεωρείται δεδομένη και η ποινή που αναμένεται να του επιβληθεί είναι ισόβια κάθειρξη, αλλά στη Σουηδία στην πράξη ισοδυναμεί με 15 χρόνια κάθειρξη. O Μιχαήλοβιτς έχει ιστορικό ψυχικών προβλημάτων και έχει καταδικαστεί τρεις φορές στο παρελθόν, μεταξύ άλλων το 1996 επειδή μαχαίρωσε τον πατέρα του, ο οποίος όμως επέζησε

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή