Μπερλουσκόνι: εκλογές τώρα…

Μπερλουσκόνι: εκλογές τώρα…

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΡΩΜΗ. «Αν έτσι έχουν τα πράγματα τότε να πάμε σε εκλογές. Και να διεξαχθούν μαζί οι γενικές εκλογές και οι ευρωεκλογές». Με αυτά τα λόγια υποδέχτηκε ο Ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι την απόφαση του Συνταγματικού δικαστηρίου της χώρας να κηρύξει το νόμο περί ασυλίας του πρωθυπουργού -ο οποίος κατηγορείται για δωροδοκία δικαστών- αντισυνταγματικό. Σύμφωνα με το δημοσίευμα της Corriere della Sera, την πρώτη οργισμένη αντίδραση του Μπερλουσκόνι για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, προσπάθησε να μετριάσει ο Ουμπέρτο Μπόσι, ηγέτης της Λέγκας του Βορρά, ο οποίος στηρίζει τον κυβερνητικό κεντροδεξιό συνασπισμό. O Μπόσι, συνέστησε ψυχραιμία και προσπάθεια να παραμένει ενωμένη η κεντροδεξιά, με στόχο να κερδίσει τις εκλογές, αρχής γενομένης από τις ευρωεκλογές. Επισήμως η ιταλική κυβέρνηση δεν σχολιάζει την απόφαση για άρση της ασυλίας του Μπερλουσκόνι. Στο κόμμα του πρωθυπουργού, το Φόρτσα Ιτάλια, είναι διάχυτος ο προβληματισμός κατά πόσον θα πρέπει να επιτεθούν στο Συνταγματικό Δικαστήριο το οποίο απαρτίζεται από αριστερούς, όπως ισχυρίζονται, δικαστές. Τα τελευταία χρόνια ο Μπερλουσκόνι έχει επανειλημμένως καταγγείλει το μίσος των «κόκκινων» δικαστών εναντίον του. Με χθεσινή ανακοίνωσή της, η Εθνική Ενωση Δικαστών της Ιταλίας επισημαίνει ότι με την απόφασή τους, τα μέλη του συνταγματικού δικαστηρίου αποδεικνύουν ότι κάνουν απλώς αυτό που οφείλει να πράξει κάθε δικαστής που έχει βάσιμες υποψίες ότι ένας νόμος αντιβαίνει προς το Σύνταγμα.

Εκφράζουν ικανοποίηση

Σχολιάζοντας την άρση της ασυλίας του Μπερλουσκόνι, η οποία θα έχει συνέπεια να ξαναρχίσει η δίκη του «Καβαλιέρε» για δωροδοκία δικαστών, στην υπόθεση εξαγοράς μιας ημικρατικής βιομηχανίας τροφίμων, η κεντροαριστερών αποχρώσεων εφημερίδα «La Repubblica» τη χαρακτήρισε καταπληκτική είδηση. «O νόμος που είχε ψηφίσει η κυβέρνηση Μπερλουσκόνι ήταν αδιανόητος για δημοκρατικό κράτος της Δύσης. H απόφαση του συνταγματικού δικαστηρίου χαροποιεί όλους τους Ιταλούς ανεξαρτήτως του ποιον έχουν ψηφίσει και επιβεβαιώνει το ότι στη δημοκρατία οι εξουσίες είναι διαχωρισμένες και έχουν όρια, καταλήγει ο αρθρογράφος της Repubblica. H εφημερίδα La Stampa τoυ Τορίνου, εκτιμά ότι η απόφαση του συνταγματικού δικαστηρίου θα ανεβάσει τη θερμοκρασία του πολιτικού θερμομέτρου στην Ιταλία γιατί οι υποστηρικτές και οι επικριτές του Μπερλουσκόνι θα διαφωνήσουν έντονα για την αξία της. Αργότερα, ωστόσο, τα πνεύματα θα ηρεμήσουν καθώς δεν συντρέχει πλέον λόγος για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, γεγονός που θα δίχαζε βαθιά την κοινή γνώμη. Σύμφωνα με άλλους αναλυτές, η θέση του Ιταλού πρωθυπουργού έχει πλέον εξασθενήσει. Αν ληφθεί υπόψη ότι εκκρεμεί ακόμη η μεταρρύθμιση στα μέσα ενημέρωσης, μετά την άρνηση του προέδρου Τσιάμπι να επικυρώσει το νόμο, το σκάνδαλο της Parmalat, οι απεργίες στα μέσα μεταφοράς αλλά και οι εντάσεις στο εσωτερικό του κυβερνητικού συνασπισμού, προκύπτει ότι το 2004 άρχισε με κακούς οιωνούς για τον «Καβαλιέρε».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή