Φονική επίθεση από Παλαιστίνια μητέρα καμικάζι

Φονική επίθεση από Παλαιστίνια μητέρα καμικάζι

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ. Σε επικίνδυνη κλιμάκωση οδηγείται η κατάσταση στη Μέση Ανατολή, μετά τη χθεσινή επίθεση αυτοκτονίας στα σύνορα μεταξύ της Λωρίδας της Γάζας και του Ισραήλ που στοίχισε τη ζωή πέντε ανθρώπων. H Χαμάς, που ανέλαβε από κοινού με τις Ταξιαρχίες των Μαρτύρων της Αλ Ακσά την ευθύνη της πολύνεκρης επίθεσης, ανακοίνωσε ότι η αντίσταση των παλαιστινιακών οργανώσεων θα εντατικοποιηθεί, ενώ ο Αραφάτ χαρακτήρισε την ισραηλινή κυβέρνηση και την πολιτική της «αποκλειστικά υπεύθυνη» για τη νέα αιματοχυσία. Πρόκειται για την πρώτη επίθεση αυτοκτονίας της Χαμάς με πρωταγωνιστή γυναίκα βομβιστή. Χθες το πρωί, επίσης, μέλος των Ταξιαρχιών των Μαρτύρων της Αλ Ασκα, άνοιξε πυρ εναντίον αυτοκινήτου στο οποίο επέβαιναν Εβραίοι έποικοι, προκαλώντας τον θάνατο ενός εξ αυτών. Λίγες ώρες μετά την υπερψήφιση από την ισραηλινή Βουλή της πρότασης του Αριέλ Σαρόν για τη λήψη μονομερών μέτρων σε περίπτωση κατάρρευσης των διαπραγματεύσεων, μια νεαρή γυναίκα αιματοκύλισε στο πέρασμα του Ερέζ, το οποίο αποτελεί το μοναδικό σημείο πρόσβασης των Παλαιστινίων προς το Ισραήλ. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες η εικοσάχρονη, μητέρα δύο παιδιών, Ριμ Ραΐσι, πλησίασε κουτσαίνοντας τους Ισραηλινούς στρατιώτες στο σημείο ελέγχου και τους ενημέρωσε ότι ο μηχανισμός ανίχνευσης μεταλλικών αντικειμένων θα χτυπούσε εξαιτίας της μεταλλικής πλάκας στο χειρουργημένο πόδι της. H τελευταία κατάφερε να εισέλθει στο εσωτερικό του φυλακίου και να πυροδοτήσει τον εκρηκτικό μηχανισμό πριν προλάβει να την υποβάλει σε έλεγχο γυναίκα αξιωματικός του ισραηλινού στρατού. Τέσσερις Ισραηλινοί στρατιώτες και η ίδια η Ραΐσι σκοτώθηκαν από την ισχυρότατη έκρηξη, ενώ στους 12 τραυματίες συμπεριλαμβάνονται αρκετοί Παλαιστίνιοι.

Γυναίκα για πρώτη φορά

«Η επιχείρηση στο Ερέζ πιστοποιεί ότι η παλαιστινιακές οργανώσεις είναι διατεθειμένες να συνεργαστούν εναντίον του εχθρού», δήλωσε ο πνευματικός ηγέτης της Χαμάς, Αχμέντ Γιασίν. O τελευταίος σημείωσε ότι είναι η πρώτη φορά που σε επιχείρηση της Χαμάς πρωταγωνιστεί γυναίκα και εξήγησε ότι η απόφαση λήφθηκε προκειμένου να υπερκεραστούν τα αυξημένα μέτρα ασφαλείας των Ισραηλινών. «H αντίσταση θα κλιμακωθεί μέχρι οι Ισραηλινοί να εγκαταλείψουν την πατρίδα μας», κατέληξε. H Παλαιστινιακή Αρχή, πάντως, όχι μόνο δεν καταδίκασε την επίθεση, αλλά έχρισε την ισραηλινή κυβέρνηση «αποκλειστικά υπεύθυνη». «H ευθύνη της τραγωδίας βαραίνει το Ισραήλ, καθώς η κυβέρνησή του συνεχίζει την κατοχή και την κατασκευή του Τείχους Ασφαλείας», τόνισε ο σύμβουλος του Γιάσερ Αραφάτ, Ναμπίλ Αμπού Ρουντέινα.

Από την πλευρά της, η ισραηλινή κυβέρνηση προειδοποίησε διά στόματος του συνεργάτη του Αριέλ Σαρόν, Αβί Πάζνερ, ότι η χθεσινή επίθεση αυτοκτονίας θα «δυσκολέψει τη ζωή των Παλαιστινίων». «Στόχος της επίθεσης», δήλωσε ο κ. Πάζνερ, «ήταν η υπονόμευση της σχέσης εμπιστοσύνης που έχει αναπτυχθεί μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή