Αναζητείται λύση οριστική για το Ευρωσύνταγμα

Αναζητείται λύση οριστική για το Ευρωσύνταγμα

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την άρση του αδιεξόδου στο Συνταγματικό επιδιώκουν με πυρετώδεις ρυθμούς, εν όψει της 1ης Μαΐου, ημέρα της επίσημης διεύρυνσης της E.E., Γαλλία και Γερμανία, χρησιμοποιώντας ως μοχλό πίεσης το δίπτυχο «Ευρώπη του σκληρού πυρήνα αντί Συντάγματος» και «δραστικές περικοπές στην οικονομική συμβολή προς τον προϋπολογισμό». Στο περιθώριο των διαβουλεύσεων μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών Γαλλίας, Γερμανίας και Πολωνίας, κ. ντε Βιλπέν, Φίσερ και Σιμοτσίεβιτς, που εγκαινιάστηκαν στις αρχές της εβδομάδας και θα επαναληφθούν αύριο στο πλαίσιο του «Τριγώνου της Βαϊμάρης», έκκληση περί ευόδωσης της προσπάθειας για διευθέτηση του προβλήματος το ταχύτερο δυνατόν απηύθυνε και ο Ρομάνο Πρόντι. Με την αποστροφή «δεν είμαι αισιόδοξος, αλλά ούτε και απαισιόδοξος», ο κ. Πρόντι κάλεσε, χθες, τους Ευρωπαίους εταίρους να επισπεύσουν τη διαδικασία για την επίτευξη συμφωνίας στο θέμα της νέας Συνταγματικής Συνθήκης. Στη σύντομη παραμονή του στη Βουδαπέστη καθ’ οδόν προς την Αγκυρα, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του οποίου η θητεία λήγει στα τέλη του χρόνου, τόνισε ότι «το 2004 πρέπει, ούτως άλλως, να είναι η χρονιά του ευρωπαϊκού μας Συντάγματος». O πρόεδρος της Κομισιόν ομολόγησε ότι μετά το ναυάγιο των Βρυξελλών, τον περασμένο Δεκέμβριο, «περιέπεσε επί δύο εβδομάδες σε κατάθλιψη». «Αλλά τώρα που «η δουλειά ξανάρχισε με υπομονή, πιστεύω ότι η ιρλανδική προεδρία έχει τη δυνατότητα να φέρει το έργο εις πέρας και είναι πολύ καλύτερο να έχει διευθετηθεί το συνταγματικό πριν από τις ευρωεκλογές», συνέχισε, έχοντας παραστάτη στο πλευρό του τον Ούγγρο πρωθυπουργό Πέτερ Μεντγκιέσι. Αυτός εξέφρασε την άποψη ότι «είναι προς το συμφέρον της Ευρώπης η αποτροπή της λύσης των «πολλών ταχυτήτων, ει δυνατόν» και εναπέθεσε και αυτός τις ελπίδες του στην ιρλανδική προεδρία.

Αμετάπειστος ο Πολωνός

Από τα συμφραζόμενα των δηλώσεων, αλλά και από τη στάση, την οποία τήρησε ο κ. Τσιμοσίεβιτς κατά τις επαφές του με τους κ. Φίσερ και Βιλπέν το τελευταίο τριήμερο, το «παζάρι» φαίνεται να είναι «σκληρό». O Πολωνός υπουργός Εξωτερικών εμφανίστηκε αμετάπειστος ως προς το σύστημα διπλής πλειοψηφίας και την αναστάθμιση των ψήφων αναλόγως του πληθυσμού, που επιδιώκουν Γαλλία και Γερμανία προκειμένου για τη λήψη των αποφάσεων στο Συμβούλιο των υπουργών. H εμμονή Πολωνών και Ισπανών επί του συγκεκριμένου θέματος οδήγησε στο ναυάγιο της Διακυβερνητικής το Δεκέμβριο. Πολύ γρήγορα, όμως, προφανώς λόγω της 1ης Μαΐου, άρχισαν και πάλι οι προσπάθειες για τη γεφύρωση των διαφορών σε δύσκολο περιβάλλον. Τις αντιθέσεις οξύνει η προοπτική εγκατάστασης αμερικανικών βάσεων στην Πολωνία, όπου, όμως, η δημοτικότητα της παρούσας κεντροαριστερής κυβέρνησης σημειώνει κάμψη και η αντιπολίτευση αρχίζει να εκμεταλλεύεται τις αρνητικές συνέπειες της «ισπανοπολωνικής» ανταρσίας στις Βρυξέλλες. Στην «ισχυρότερη παρά ποτέ» γαλλογερμανική σύμπραξη αναφερόταν χθες ανάλυση του Γαλλικού Πρακτορείου, στην οποία, ωστόσο, γίνεται η επισήμανση περί «εξάπλωσης της καχυποψίας και της δυσαρέσκειας στους μικρούς της E.E., μπροστά στην προοπτική του «σκληρού πυρήνα», των «πολλών πυρήνων» ή της «Ευρώπης των δύο ταχυτήτων». Συναφής με τις προειδοποιήσεις Γαλλίας και Γερμανίας περί υιοθέτησης των παράπλευρων αυτών λύσεων, θεωρείται από πολλούς και η μομφή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς Παρίσι και Βερολίνο για το έλλειμμα του προϋπολογισμού κατά παράβασιν του Συμφώνου Σταθερότητας.

«Ζητείται λύση», φαίνεται να είναι το σύνθημα, αν και πολλοί δεν περιμένουν οριστική λύση πριν από τις εκλογές στην Ισπανία και στις ευρωεκλογές. Αλλοι παραπέμπουν στην ολλανδική προεδρία, «για να βάλουν την Ιρλανδία στο φιλότιμο».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή