Ευρωπαϊκές πιέσεις για τις βάσεις στη Γεωργία

Ευρωπαϊκές πιέσεις για τις βάσεις στη Γεωργία

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΙΦΛΙΔΑ. Πιέσεις στη Ρωσία να αποσύρει τις στρατιωτικές βάσεις της από τη Γεωργία άσκησε χθες η Ευρωπαϊκή Ενωση, ενεργώντας σε σύμπλευση με τα στρατηγικά συμφέροντα των Ηνωμένων Πολιτειών. Το ζήτημα απειλεί να προξενήσει εντάσεις ανάμεσα στη Μόσχα και στη νέα φιλοδυτική ηγεσία της βυθισμένης στα προβλήματα δημοκρατίας του Καυκάσου.

«Η θέση της Ευρωπαϊκής Ενωσης είναι ότι οι δεσμεύσεις που ανελήφθησαν το 1999 στην Κωνσταντινούπολη πρέπει να τηρηθούν», δήλωσε χθες ο Εκπρόσωπος επί θεμάτων Εξωτερικής Πολιτικής της E.E. Χαβιέ Σολάνα, που επισκέπτεται την Τιφλίδα. O Σολάνα φρόντισε επίσης να επισημάνει τους δεσμούς συνεργασίας της E.E. με τη Μόσχα. «H Ευρωπαϊκή Ενωση σχεδιάζει να βοηθήσει τη χώρα σας σε συνεργασία με τις γειτονικές χώρες και ειδικά τη Ρωσία», προσέθεσε. Κατά τη σύνοδο του ΟΑΣΕ στην Κωνστανινούπολη το 1999, η Ρωσία δεσμεύθηκε να απομακρύνει τις τέσσερις βάσεις της από τη Γεωργία. Οι δύο έχουν πράγματι απομακρυνθεί, όμως οι διαπραγματεύσεις σχετικά με το χρονοδιάγραμμα και τους όρους διάλυσης των άλλων δύο, στο Μπατούμι και το Ακαλχαλάκι, έχουν διακοπεί. Σε ανακοίνωση, που εμφανίσθηκε χθες στην ιστοσελίδα του ρωσικού υπουργείου εξωτερικών η Μόσχα αρνείται ότι έχει αναλάβει συγκεκριμένες δεσμεύσεις σχετικά με τις βάσεις. H Γεωργία ζητά την απομάκρυνση των βάσεων εντός τριετίας, ενώ η Μόσχα υποστηρίζει ότι θα χρειαστεί τουλάχιστον μία δεκαετία. Αυτή την εβδομάδα, Αμερικανός αξιωματούχος που κράτησε την ανωνυμία του δήλωσε ότι η Ουάσιγκτον ετοιμάζεται να προσφέρει στη Ρωσία οικονομικά κίνητρα για να επισπεύσει την αποχώρησή της. Ερωτηθείς αν η E.E. ετοιμάζεται να πράξει κάτι ανάλογο, ο Σολάνα αρνήθηκε κατηγορηματικά. «Δεν είναι δική μας δουλειά να χρηματοδοτήσουμε τη ρωσική αποχώρηση», είπε. Γεωργιανοί αξιωματούχοι εκτιμούν ότι το ποσό που θα ζητήσει η Μόσχα για την επίσπευση της αποχώρησής της είναι 500 εκατομμύρια δολάρια.

Το θέμα έχει αποκτήσει αυξημένο ενδιαφέρον μετά τις πολιτικές αλλαγές που κυοφορούντο τους τελευταίους μήνες και επισφραγίσθηκαν με τις εκλογές της 4ης Ιανουαρίου. Στις εκλογές αυτές, ο φιλοδυτικός δικηγόρος Μιχαήλ Σαακασβίλι κέρδισε την εξουσία, ολοκληρώνοντας τη μετάβαση στη δυτική σφαίρα επιρροής που είχε αρχίσει με την απομάκρυνση τού εσχάτως προσανατολισμένου στη Μόσχα προέδρου Εντβαρντ Σεβαρντνάντζε. O Σεβαρντνάντζε παρέδωσε την εξουσία μετά από έξι εβδομάδες ογκούμενων ειρηνικών διαδηλώσεων.

Υποστήριξη στο Σαακασβίλι

Ο Σολάνα συναντήθηκε χθες με τον Σαακασβίλι και του εξέφρασε την υποστήριξή του. «Θεωρούμε αυτή την επίσκεψη ως έκφραση υποστήριξης προς τη νέα κυβέρνηση της Γεωργίας», δήλωσε ο Σαακασβίλι. H Τιφλίδα ήταν ο τελευταίος σταθμός στην περιοδεία του Σολάνα, που τον έφερε επίσης στο Ιράν και στο Αφγανιστάν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή