Δύο απειλές για τον Τόνι Μπλερ

Δύο απειλές για τον Τόνι Μπλερ

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

O Τόνι Μπλερ θα αντιμετωπίσει ένα 24ωρο μεγάλης αγωνίας την ερχόμενη εβδομάδα, το οποίο θα καθορίσει ενδεχομένως και το μέλλον της πρωθυπουργίας του, μετά την ανακοίνωση, αργά προχθές, του λόρδου Χάτον, ότι το πόρισμα της επιτροπής για τις συνθήκες θανάτου του Ντέιβιντ Κέλι θα δοθεί στη δημοσιότητα μία ημέρα μετά την ψηφοφορία στη Βουλή για το επίμαχο νομοσχέδιο για τα δίδακτρα στα πανεπιστήμια. O λόρδος Χάτον ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να δώσει στη δημοσιότητα τα συμπεράσματά του για τις συνθήκες θανάτου του δρος Κέλι το μεσημέρι της 28ης Ιανουαρίου. H έκθεση, κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, θα τυπωθεί την ερχόμενη Δευτέρα σε τυπογραφείο, το οποίο δεν θα γνωρίζουν ούτε οι αρχές ασφαλείας της χώρας.

Η έκθεση θα φθάσει κάτω από άκρα μυστικότητα, στο Νο 10 της Ντάουνινγκ Στριτ το πρωί της Τρίτης. Στο Κοινοβούλιο θα έχει ήδη αρχίσει η συζήτηση για το νομοσχέδιο που έχει προτείνει η κυβέρνηση και το οποίο αφορά τη θέσπιση διδάκτρων για τα πανεπιστήμια της χώρας, το οποίο έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στους κόλπους του Εργατικού Κόμματος. Ετσι, το απόγευμα της Τρίτης 27 Ιανουαρίου, όταν ο Μπλερ εμφανιστεί στη Βουλή για την κρίσιμη ψηφοφορία θα έχει μια μάλλον ξεκάθαρη εικόνα των πιθανοτήτων που θα έχει να παραμείνει στην εξουσία, όταν την επόμενη ημέρα, στις 12.30 εμφανιστεί και πάλι ενώπιον των βουλευτών προκειμένου να απαντήσει στο πόρισμα της επιτροπής Χάτον.

Ο περίεργος συνδυασμός των δύο μεγαλύτερων απειλών για την πρωθυπουργία του Τόνι Μπλερ αποτελεί, απ’ ό,τι φαίνεται, προϊόν συμπτώσεων. O υπουργός Παιδείας Τσαρλς Κλαρκ είχε εκφράσει την επιθυμία να τεθεί το επίμαχο νομοσχέδιο προς ψήφιση στη Βουλή πριν από τα Χριστούγεννα. Ομως, σύμβουλοι του πρωθυπουργού αποφάσισαν ότι η καταψήφιση του νομοσχεδίου ήταν βέβαιη, και πίεσαν για αναβολή. Ταυτοχρόνως, ο λόρδος Χάτον ζήτησε μικρή παράταση προκειμένου να δημοσιοποιήσει τα συμπεράσματα της έρευνάς του. Ετσι, από μια περίεργη σύμπτωση συνέπεσαν και τα δύο γεγονότα. Ωστόσο, σύμφωνα με μια ανάλυση, η σύμπτωση αυτή ενδέχεται τελικώς να βοηθήσει τον κ. Μπλερ. Οι σύμβουλοί του θα ασκήσουν πιέσεις στους βουλευτές να μην υπονομεύσουν την ισχύ του πρωθυπουργού μια ημέρα πριν από τη δημοσιοποίηση μιας έκθεσης, η οποία θα θέσει ενδεχομένως ερωτήματα ως προς την προσωπική αξιοπιστία του αλλά και τη χειραγώγηση της κοινής γνώμης στο θέμα του πολέμου στο Ιράκ. Ακόμη όμως και αν οι Εργατικοί διασώσουν τον ηγέτη τους στην κρίσιμη ψηφοφορία για το εκπαιδευτικό, δεν θα μπορέσουν να τον βοηθήσουν αν τα συμπεράσματα της έρευνας του λόρδου Χάτον είναι αρνητικά για τον πρωθυπουργό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή