Απειλές σιιτών και πιθανή έκδοση φετφά από Σιστάνι

Απειλές σιιτών και πιθανή έκδοση φετφά από Σιστάνι

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΑΣΟΡΑ. Απειλές εκτοξεύουν οι σιίτες κληρικοί του Ιράκ, απαιτώντας την ικανοποίηση των πολιτικών αιτημάτων τους και δυσχεραίνοντας περαιτέρω τις προσπάθειες εφαρμογής του αμερικανικού σχεδίου για την αυτοδιακυβέρνηση της χώρας. Σύμβουλος του πιο επιφανούς σιίτη κληρικού του Ιράκ δήλωσε χθες ότι ο πνευματικός τους ηγέτης ενδέχεται να εκδώσει θρησκευτικό διάταγμα, απορρίπτοντας την εγκαθίδρυση υποστηριζόμενης από τις ΗΠΑ κυβέρνησης εάν αγνοηθεί το αίτημά του για άμεσες εκλογές. Την ίδια ώρα η κυβέρνηση Μπους, στην προσπάθειά της να σώσει το σχέδιο αποκατάστασης της ιρακινής κυριαρχίας, ενώνει τη φωνή της με τους Ιρακινούς ηγέτες και ασκεί πιέσεις για μεγαλύτερη ανάμιξη του OHE στη διαδικασία.

Εκκληση στον OHE

O διοικητής της αμερικανικής διοίκησης, Πολ Μπρέμερ και ο νυν πρόεδρος του Ιρακινού Κυβερνητικού Συμβουλίου, Αντνάν Πασάτσι επρόκειτο να απευθύνουν επείγουσα έκκληση για την ανάληψη ρόλου από τον OHE στη διαδικασία επιλογής των μελών της μεταβατικής κυβέρνησης. «Πρόκειται για μία ακόμη αλλαγή στρατηγικής υπό την πίεση των εξελίξεων στο Ιράκ», όπως το έθεσε αρθρογράφος των New York Times. Πρωτοσέλιδο άρθρο της International Herald Tribune παρατηρεί επίσης ότι η ενεργός συμμετοχή του OHE «δεν θα δώσει απλώς νομιμότητα στη διαδικασία, αλλά θα άρει και τις αντιρρήσεις ορισμένων Ιρακινών, περιλαμβανομένων των σιιτών ηγετών. H προειδοποίηση των τελευταίων είδε το φως της δημοσιότητας την Πέμπτη, καθώς δεκάδες χιλιάδες σιιτών μουσουλμάνων διαδήλωναν στη Βασόρα σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την προβλεπόμενη διαδικασία επιλογής του νέου νομοθετικού σώματος. Σύμφωνα με το αμερικανικό σχέδιο, η επιλογή του Κοινοβουλίου θα γίνει από επαρχιακές επιτροπές και στη συνέχεια η Βουλή θα επιλέξει τα στελέχη της νέας κυβέρνησης. Οι κληρικοί, ωστόσο, επιθυμούν άμεσες εκλογές φοβούμενοι ότι η διαδικασία στις επιτροπές θα νοθευτεί έτσι ώστε να μείνουν εκτός οι σιίτες.

Αποστολή Ιαπώνων

Αντιμέτωπος με τις αντιρρήσεις του αλ Σιστάνι, ο Πολ Μπρέμερ έφθασε στην Ουάσιγκτον, προκειμένου να έχει διαβουλεύεις με τον κ. Μπους και τους συμβούλους του. H πρώτη ομάδα τριάντα Ιαπώνων στρατιωτών, τέλος, επρόκειτο να αναχωρήσει χθες για το Ιράκ, εν μέσω αυστηρότατων μέτρων ασφαλείας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή