H πιο δύσκολη μαθηματική σπαζοκεφαλιά…

H πιο δύσκολη μαθηματική σπαζοκεφαλιά…

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΪΟΒΑ. «Για τον απλό παρατηρητή, οι εσωτερικές διεργασίες στις «συνελεύσεις» της Αϊόβα μπορεί να είναι ένα μεγάλο μυστήριο, κάτι ανάλογο με τις τελετές μιας μυστικής κοινωνίας. Ολες οι ψηφοφορίες διεξάγονται ανοιχτά, η πολιτική εκστρατεία προωθείται επί τόπου και οι αντιπρόσωποι ενδέχεται να επιλεγούν απλώς με τη ρίψη ενός νομίσματος»…

Πολλοί, σύμφωνα με πρόσφατο σχόλιο των New York Times, θα έλεγαν ότι η διαδικασία στις προκριματικές εκλογές στην Αϊόβα είναι μια σπαζοκεφαλιά, χειρότερη και από τα πιο δύσκολα Μαθηματικά. Αλλά όπως διαβεβαιώνουν οι εμπειρογνώμονες του Δημοκρατικού Κόμματος, «ακούγεται πιο πολύπλοκο απ’ ό,τι είναι στην πραγματικότητα». Στις περασμένες εκλογές, συμμετείχαν μόνον 61.000 άτομα στις συνελεύσεις (caucuses) της Αϊόβα, αλλά αυτή τη φορά αναμένεται να παραστούν οι διπλάσιοι ίσως και παραπάνω. Οι οργανωτές ελπίζουν ότι η οργή για την πολιτική του Τζορτζ Μπους θα οδηγήσει σε συμμετοχή ρεκόρ, δικαιώνοντας τη θέση της Αϊόβα στην πρώτη γραμμή της εκλογικής διαδικασίας. Οι συναντήσεις αυτές πραγματοποιούνται σε διάφορα σημεία της Πολιτείας -από δημόσιους χώρους έως σπίτια ιδιωτών- όπου στελέχη της εκλογικής βάσης του κόμματος εκλέγουν τους αντιπροσώπους για το πανεθνικό συνέδριο του κόμματος που θα γίνει από τις 26 έως τις 29 Ιουλίου στη Βοστώνη. «Οι αντιπρόσωποι αυτοί θα καθορίσουν ποιοι θα είναι οι υποψήφιοι του Δημοκρατικού κόμματος για την προεδρία και την αντιπροεδρία», εξηγεί στο «Ασοσιέιτεντ Πρες» εκπρόσωπος του κόμματος.

Παράσταση μελών σε 1.993 συναντήσεις

Το πρακτορείο δίνει μια πιο αναλυτική εικόνα της διαδικασίας: H λέξη caucus προέρχεται από την ινδική που σημαίνει συνάντηση. Αντί να πάνε στην κάλπη και να ρίξουν την ψήφο τους, τα μέλη του κόμματος θα παραστούν σε 1.993 συναντήσεις, θα διεξάγουν συζητήσεις και θα δηλώσουν τις προτιμήσεις τους. Οι συμμετέχοντες εκλέγουν τους αντιπροσώπους τους, οι οποίοι και «μεταφέρουν την επιλογή» στα κομματικά συνέδρια των κομητειών, που με τη σειρά τους θα επιλέξουν τους αντιπροσώπους οι οποίοι θα πράξουν το ίδιο σε επίπεδο Πολιτείας και εθνικό επίπεδο.

Υπολογίζεται, πάντως, ότι οι συνελεύσεις σε σπίτια ιδιωτών θα είναι λιγότερες από 75. Οι επικριτές του συστήματος διαμαρτύρονται ότι είναι εξαντλητικό. Οι υποστηρικτές, όμως, υπογραμμίζουν ότι ενθαρρύνει τη συμμετοχή της κομματικής βάσης. Το σύστημα των συνελεύσεων, ή προκριματικών, διαφέρει από Πολιτεία σε Πολιτεία αλλά ο στόχος είναι ο ίδιος: η επιλογή των 4.315 αντιπροσώπων που θα αναδείξουν τον αντίπαλο του Τζορτζ Μπους στο εθνικό συνέδριο του Ιουλίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή