Αρνείται διάλογο με τη Δαμασκό ο Σαρόν

Αρνείται διάλογο με τη Δαμασκό ο Σαρόν

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ. Αρνητικός στην επανέναρξη των διαπραγματεύσεων με τη Συρία εμφανίστηκε χθες ο Αριέλ Σαρόν, ο οποίος προειδοποίησε την επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων και Αμυνας του ισραηλινού Κοινοβουλίου ότι μια συμφωνία με τη Δαμασκό θα έχει ως κατάληξη την απώλεια των Υψωμάτων του Γκολάν. Στο μεταξύ, η ισραηλινή κυβέρνηση άφησε χθες να διαρρεύσει ότι θα εξετάσει το ενδεχόμενο αλλαγής της πορείας του τείχους στη Δυτική Οχθη προς όφελος της διευκόλυνσης της μετακίνησης των Παλαιστινίων. «Είναι σημαντικό να αντιληφθούμε ότι όταν ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευσή μας με τη Συρία, το Ισραήλ θα είναι υποχρεωμένο να αποχωρήσει από τα Υψώματα του Γκολάν», υπογράμμισε ο κ. Σαρόν.

Η συριακή θέση

Με δηλώσεις του, πάντως, στην αραβόφωνη εφημερίδα του Λονδίνου, Ασχάρκ Αλ Αουσάτ, ο κ. Μπασάρ επιβεβαίωσε ότι η Συρία επιδιώκει να πάρει εκ νέου υπό τον έλεγχό της τα Υψώματα του Γκολάν. «Οι Ευρωπαίοι υποστηρίζουν ότι ο κ. Σαρόν δεν θέλει την ειρήνη», επεσήμανε o Σύρος πρόεδρος. «Εμείς, ωστόσο, δεν ενδιαφερόμαστε για το πρόσωπο που θα διαπραγματευτεί μαζί μας για λογαριασμό του Ισραήλ», πρόσθεσε ο κ. Μπασάντ. O τελευταίος διέψευσε, επίσης, ότι η Συρία διαθέτει χημικά και βιολογικά όπλα.

Περιορίζουν το Τείχος

Την ίδια στιγμή, η ισραηλινή κυβέρνηση κάνει λόγο για ενδεχόμενη αναθεώρηση της πορείας του τείχους ασφαλείας στη Δυτική Οχθη. Ανώτατος κυβερνητικός αξιωματούχος, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, υποστήριξε χθες ότι η ισραηλινή κυβέρνηση ζήτησε από ειδικές επιτροπές να εξετάσουν την πιθανότητα αλλαγής της πορείας του πολυσυζητημένου έργου. Στο ίδιο μήκος κύματος, ο υπουργός Δικαιοσύνης του Ισραήλ, Τόμι Λαπίντ, φέρεται να πρότεινε τη συρρίκνωση του τείχους κατά 200 χλμ. και τη χάραξη της πορείας του κατά μήκος της πράσινης γραμμής. O κ. Σαρόν δήλωσε ότι «η πορεία του τείχους δεν πρόκειται να αλλάξει επειδή αυτό απαιτούν οι Παλαιστίνιοι ή o OHE ή το Δικαστήριο της Χάγης». Τέλος, αργά χθες, η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε ότι άνδρες της κατέστρεψαν ισραηλινό τανκ, εντός του Λιβάνου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή