Πιέζουν οι ΗΠΑ τον OHE για το Ιράκ…

Πιέζουν οι ΗΠΑ τον OHE για το Ιράκ…

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.Στην έδρα του OHE, στη Νέα Υόρκη, επανήλθε από χθες το επίκεντρο των διπλωματικών ζυμώσεων για το Ιράκ, καθώς η κυβέρνηση Μπους, αντιμέτωπη με την εντεινόμενη δυσαρέσκεια των σιιτών και τη συνέχιση των φονικών επιθέσεων στο «σουνιτικό τρίγωνο», επείγεται για την ενεργοποίηση του διεθνούς οργανισμού, ώστε να ενισχυθεί πολιτικά το σχέδιό της για ελεγχόμενη μεταβίβαση της εξουσίας σε μια φιλική, προς τις Ηνωμένες Πολιτείες, ιρακινή κυβέρνηση την 1η Ιουλίου του 2004.

Στον απόηχο της φονικής, προχθεσινής επίθεσης αυτοκτονίας στο αμερικανικό στρατηγείο της Βαγδάτης -μια επίθεση που άφησε πίσω της πάνω από 20 νεκρούς και 60 τραυματίες- επρόκειτο να συναντηθούν αργά χθες το βράδυ, στην έδρα του OHE, ο γενικός γραμματέας του οργανισμού, Κόφι Ανάν, με τον Αμερικανό διοικητή του Ιράκ, Πολ Μπρέμερ, και αντιπροσωπεία του διορισμένου από τους Αμερικανούς προσωρινού Ιρακινού Συμβουλίου. Λίγες ώρες πριν από τη συνάντηση, ο Κόφι Ανάν εμφανίσθηκε διστακτικός στην αποστολή αντιπροσωπείας του OHE στο Ιράκ, ζητώντας «μεγαλύτερη σαφήνεια» σχετικά με τον μελλοντικό ρόλο του οργανισμού. O γενικός γραμματέας του OHE απέσυρε την αντιπροσωπεία του οργανισμού από το Ιράκ τον περασμένο Οκτώβριο, ύστερα από τη βομβιστική επίθεση στη Βαγδάτη που σκότωσε 22 άτομα, συμπεριλαμβανομένου του επικεφαλής της αντιπροσωπείας, Σέρχιο Βιέιρα ντε Μέλο. Αν και επισήμως, οι αξιωματούχοι του OHE προβάλλουν την έλλειψη ασφάλειας ως αιτία της απροθυμίας τους να επανεμπλακούν στη διαχείριση της ιρακινής κρίσης, αποτελεί κοινό μυστικό ότι αξιώνουν από την Ουάσιγκτον τον σαφή προσδιορισμό του πολιτικού ρόλου που θα παίξει ο OHE στο Ιράκ και τη συναίνεση των γειτονικών αραβικών χωρών. Εν όψει της χθεσινής, κρίσιμης συνάντησης στη N. Υόρκη, το σιιτικό στοιχείο προχώρησε σε νέα επίδειξη δύναμης, στη Βαγδάτη, με διαδήλωση δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων που φώναζαν «ναι σε ελεύθερες εκλογές – όχι στην αμερικανική κατοχή».

Απαιτούν εκλογές

Οι διαδηλωτές, που συντάχθηκαν με τις θέσεις του θρησκευτικού ηγέτη των σιιτών, αγιατολάχ αλ Σιστανί, απορρίπτουν το σχέδιο των Αμερικανών για διορισμό της επόμενης ιρακινής κυβέρνησης από μια ελεγχόμενη «Εθνοσυνέλευση» και αντιπροτείνουν γενικές, ελεύθερες εκλογές σε πανεθνική κλίμακα. Οι Αμερικανοί πιστεύουν ότι ενδεχόμενη μετάβαση αντιπροσωπείας του OHE στο Ιράκ θα μπορούσε να ασκήσει πίεση στον Σιστανί και στους οπαδούς του, ώστε να βάλουν νερό στο κρασί τους. Ελεγχόμενη μεταβίβαση της εξουσίας την 1η Ιουλίου θα επέτρεπε τη σημαντική μείωση των Αμερικανών στρατιωτών στη χώρα και τη συνακόλουθη μείωση των απωλειών από τις επιθέσεις της ιρακινής αντίστασης, κάτι που ενδεχομένως θα παίξει κρίσιμο ρόλο στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου.

Χθες το πρωί, έφτασε στο Ιράκ, περνώντας τα σύνορα με το Κουβέιτ, το πρώτο απόσπασμα της ιαπωνικής στρατιωτικής δύναμης που προβλέπεται να εγκατασταθεί στη χώρα, στο πλευρό των Αμερικανών και των συμμάχων τους. O πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, Γιουνιτσίρο Κοϊζούμι, δήλωσε ότι η ιαπωνική δύναμη θα αφοσιωθεί σε ειρηνικά καθήκοντα και θα διατάξει την απόσυρσή της αν εμπλακεί σε σημαντικές εχθροπραξίες. H πλειοψηφία των Γιαπωνέζων εξακολουθεί να αντιτίθεται σε αυτή την αποστολή, την πρώτη μετά τον B΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή