Το Βιετνάμ προειδοποιεί για επιδημία

Το Βιετνάμ προειδοποιεί για επιδημία

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΝΟΪ. Ενισχύονται οι φόβοι για επιδείνωση της κατάστασης που διαμορφώνεται εξαιτίας της γρίπης των πουλερικών που μαστίζει την Νότια Ασία. H απαισιοδοξία των επιστημόνων οφείλεται εν μέρει στην παραδοχή των αρχών του Βιετνάμ ότι περίπου 900 χιλιάδες κοτόπουλα που είχαν προσβληθεί κατά πάσα πιθανότητα από τον θανατηφόρο ιό πουλήθηκαν σε ανύποπτους πολίτες.

Ταυτόχρονα, διεθνείς ερευνητές καταβάλλουν αγώνα ενάντια στο χρόνο να ανακαλύψουν έγκαιρα εμβόλιο κατά του συγκεκριμένου στελέχους του ιού της γρίπης. «Δεν έχουμε την παραμικρή ιδέα σχετικά με το τι έγιναν τα πουλερικά, αν τελικά έχουν θανατωθεί ή καταναλώθηκαν από τους πολίτες», δήλωσε ο Νγκουέν Βαν Θονγκ, αναπληρωτής διευθυντής της κτηνιατρικής υπηρεσίας του υπουργείου Αγροκτηνοτροφίας και Αγροτικής Ανάπτυξης του Βιετνάμ. «Ασφαλώς, το γεγονός αποτελεί λόγο ανησυχίας, καθώς ο κίνδυνος εξάπλωσης της επιδημίας είναι μεγάλος», κατέληξε. Μέχρι στιγμής έχουν επιβεβαιωθεί πέντε θάνατοι ατόμων που προσβλήθηκαν από τον συγκεκριμένο ιό στο Βιετνάμ, ενώ έχει αποδεκατίσει εκατομμύρια πουλερικών. Προσπαθώντας να προστατεύσουν όχι μόνο την οικονομία αλλά και τη δημόσια υγεία, οι κυβερνήσεις της περιοχής -στα πρόθυρα νευρικής κρίσης- απαγόρευσαν τις εισαγωγές πουλερικών από τις πληγείσες χώρες ή θανάτωσαν αδιακρίτως τα κοτόπουλα στα ορνιθοτροφεία. Στην ηπειρωτική Κίνα επί του παρόντος δεν έχει καταγραφεί κρούσμα, αλλά η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας υπογραμμίζει προς τις αρχές της χώρας την ανάγκη να ενημερώσουν τον διεθνή οργανισμό για την πραγματική κατάσταση στην ύπαιθρο, καθώς η γρίπη έχει το δυναμικό να προκαλέσει πολύ περισσότερους θανάτους από το SARS περίπτωση που αρχίσει να μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο, κάτι που δεν έχει διαπιστωθεί ακόμα.

Αγώνας δρόμου για εμβόλιο

Επίσης, στο Χονγκ Κονγκ και στην Ιαπωνία πραγματοποιείται εντατική έρευνα ώστε να εξευρεθεί το ταχύτερο δυνατόν εμβόλιο που θα χαρίσει στους ανθρώπους ανοσία. Ανησυχία προκάλεσε στο Χονγκ Κονγκ η εξεύρεση ενός νεκρού γερακιού που είχε προσβληθεί από το συγκεκριμένο στέλεχος της γρίπης των πουλερικών, με αποτέλεσμα να ενταθούν οι έλεγχοι στα ορνιθοτροφεία της περιοχής. Το ίδιο στέλεχος έιχε προκαλέσει το 1997 έξι θανάτους στο Χονγκ Κονγκ, αλλά οι αρχές προσπαθούν να καθησυχάσουν το κοινό υποστηρίζοντας ότι δεν ενέχει το εύρημα κίνδυνο για τη δημόσια υγεία. Στην Καμπότζη θα καταστραφούν 159.000 αβγά πάπιας που εισήχθησαν παρανόμως από το Βιετνάμ, ενώ και στην Ταϊλάνδη θανατώνονται κατά χιλιάδες κοτόπουλα. H πρωτοφανής επιδημία προκαλεί μεγάλα ερωτήματα στους επιστήμονες, όπως λόγου χάριν ο τρόπος μετάδοσης του ιού από τα πτηνά στους ανθρώπους. Επίσης, απορία προκαλεί το γεγονός ότι ενώ τα άρρωστα πουλερικά εντοπίζονται κυρίως στις νότιες επαρχίες του Βιετνάμ, οι θάνατοι ανθρώπων καταγράφονται στη βόρεια περιοχή γύρω από το Ανόι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή