Νέα πολιτική κρίση ξέσπασε στο Ιράν

Νέα πολιτική κρίση ξέσπασε στο Ιράν

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

TEXEPANH. Ασαφής εξακολουθεί να παραμένει η πολιτική κατάσταση στο Ιράν, όπου συνεχίζεται η διαπάλη μεταξύ των σκληροπυρηνικών και των μεταρρυθμιστών του θεοκρατικού καθεστώτος για τον έλεγχο του κράτους. Την ασάφεια καλλιέργησαν και οι χθεσινές αντιφατικές δηλώσεις του αντιπροέδρου της χώρας Μοχάμεντ Αλί Αμπντάχι, σύμφωνα με τις οποίες, πολλοί υπουργοί και αξιωματούχοι της κυβέρνησης του μεταρρυθμιστή προέδρου Χαταμί απειλούν με παραίτηση.

Οι αξιωματούχοι προχώρησαν στη συγκεκριμένη πρωτοβουλία εξαιτίας της οργής τους για την απαγόρευση, την οποία επέβαλε το σκληροπυρηνικό Συμβούλιο των Φρουρών της Επανάστασης σε χιλιάδες μεταρρυθμιστές υποψηφίους, να συμμετάσχουν στις εκλογές της 20ής Φεβρουαρίου. Αργότερα ωστόσο ο Αλί Αμπντάχι τόνισε ότι οι αξιωματούχοι είχαν απειλήσει να παραιτηθούν ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα και ότι ο ίδιος επαναλαμβάνει απλώς τις προθέσεις των προσκείμενων στον πρόεδρο Χαταμί, ο οποίος υπογράμμισε ότι αν δεν αρθούν οι απαγορεύσεις, οι μεταρρυθμιστές του Ιράν θα αποχωρήσουν όλοι μαζί από την εξουσία. Οι απαγορεύσεις πρόσθεσε ο Αλί Αμπντάχι, αν ισχύσουν, θα επηρεάσουν σαφώς το εκλογικό αποτέλεσμα, ενώ θα γίνουν και αφορμή να δεχτεί το Ιράν δριμεία κριτική και από τη διεθνή κοινότητα αλλά και από το εσωτερικό.

Χθες πάντως ο πρόεδρος Χαταμί, από την Ελβετία όπου επρόκειτο να μιλήσει στο διεθνές οικονομικό Φόρουμ του Νταβός δήλωσε σε συνέντευξή του στον ελβετικό τηλεοπτικό σταθμό SF DRS ότι δεν σκοπεύει να παραιτηθεί. «Πρόθεσή μου είναι να συνεχίσω το καθήκον μου και να προσφέρω τις υπηρεσίες μου στο λαό», τόνισε. Ερωτηθείς για τις επικείμενες εκλογές στο Ιράν, ο Χαταμί είπε ότι ελπίζει να διεξαχθούν ελεύθερα και ότι ο ίδιος θα συνεχίσει να εργάζεται προς αυτή την κατεύθυνση. Την ελπίδα ότι το Ιράν θα αντιπαρέλθει την πολιτική κρίση και θα προχωρήσει σε ελεύθερες και δίκαιες εκλογές εξέφρασε και ο γενικός γραμματέας του OHE, Κόφι Ανάν. Αλλοι Ιρανοί αξιωματούχοι εξέφρασαν επίσης αισιοδοξία ότι η κρίση θα διευθετηθεί σύντομα δεδομένου ότι, όπως υπογράμμισαν, συνεχίζονται οι σχετικές διαπραγματεύσεις μεταξύ των σκληροπυρηνικών του Συμβουλίου των Φρουρών της Επανάστασης και των μεταρρυθμιστών. Υπενθυμίζεται ότι προχθές το Συμβούλιο των Φρουρών της Επανάστασης ήρε τις απαγορεύσεις 200 μεταρρυθμιστών υποψηφίων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή