Βαφτίσια με ονοματεπώνυμο

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Βαπτίζεται η δούλη του θεού… Gucci». Δεν σας αρέσει η φίρμα; Θα μπορούσατε -αν ζούσατε στις Ηνωμένες Πολιτείες- να επιλέξετε ένα άλλο chic όνομα για το παιδί σας όπως Evian, Chanel, Porsche, Cartier. Οι Αμερικανοί φημίζονται για τα περίεργα βαφτιστικά που δίνουν στους απογόνους τους, τελευταία όμως, έχει γίνει μόδα να «εμπνέονται» από επιτυχημένες εταιρείες. To ποσοστό των μωρών που ανήκουν σε αυτήν την κατηγορία αγγίζει το 1%. Μέσα στο 2000, οι στατιστικές αναφέρουν ότι 353 κοριτσάκια ονομάστηκαν Lexus και 259, Chanel.

Το Armani εχει προτιμήσεις και στα δύο φύλα αφού καταγράφηκε ως μικρό όνομα 273 αγοριών και 298 κοριτσιών. H Nautica, το μοντέλο της Toyota Celica και η Jaguar επίσης δεν τα πήγαν ασχημα.

Για τους Αμερικανούς γονιούς δεν έχει σημασία σε ποιον τομέα δραστηριοποιούνται οι εταιρείες αυτές αρκεί να είναι ευρύτερα γνωστές. Μερικοί έχουν βγάλει τα παιδιά τους Gouda (το περίφημο τυρί), Timberland (τα παπούτσια), Ikea (το κατάστημα με είδη σπιτιού), Xe-rox (το φωτοτυπικό), Nivea (η κρέμα), L’ Oreal, Cour-voisier (το κονιάκ), Reebok (εταιρεία αθλητικών ειδών). Οπως εύκολα φαντάζεται κανείς, οι διάλογοι στο σπίτι πρέπει να είναι τουλάχιστον σουρεαλιστικοί. Πρωτοπόρος αυτής της τάσης ο συγγραφέας Χέμινγουεϊ που είχε ονομάσει την κόρη του Margaux, από το κρασί Chateaux Margeaux. Σύμφωνα, πάντως, με το αμερικανικό δίκαιο, όλα τα ονόματα που μπορούν να σχηματιίσθούν από τα γράμματα του αγγλικού αλφάβητου θεωρούνται νόμιμα, με μόνη εξαίρεση εκείνα που παραπέμπουν σε φυλετικό ή θρησκευτικό μίσος. Στη Γαλλία και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, υπάρχουν σαφείς περιορισμοί έτσι ώστε να μην έρθει σε δύσκολη θέση το παιδί όταν πια θα μεγαλώσει.

Ο Edward Cal-lary, τέως πρόδρος του φορέα «Ameri-canames» πιστεύει ότι πίσω από αυτά τα περίεργα ονόματα κρύβεται η ανάγκη των γονιών να διαφοροποιηθούν από τη μάζα, να δώσουν στα τέκνα τους ονόματα μοναδικά που θα ξεχωρίζουν από τα κοινά. Αυτήν την στιγμή εχει υπολογιστεί ότι οι Αμερικανοί χρησιμοποιούν περίπου 10.000 ονόματα, εκ των οποίων τα 2/3 ακούστηκαν για πρώτη φορά μετά τον B΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η καθηγήτρια Ψυχολογίας Τζάνετ Μπένσον από το Πανεπιστήμιο του Ντένβερ έχει μια άλλη εκδοχή: «Ζούμε σε ένα ματεριαλιστικό κόσμο. Τα ονόματα είναι λέξεις που φέρουν αξίες και ειδικό βάρος. Τις περισσότερες φορές το όνομα των παιδιών αποκαλύπτει πολλά για την προσωπικότητα των ίδιων των γονιών. Παλαιότερα, κυριαρχούσαν βαπτιστικά όπως «Πίστη», «Ελπίδα», «Ευσπλαχνία»».

Στον κατάλογο με τα περίεργα ονόματα στην Αμερική υπάρχουν πολλά που συνδέονται με την πολιτική: Χίλαρι, Κλίντον, Ρέιγκαν, Κένεντι, Λίνκολν, Γουίλσον, Τζέφερσον. Το Ζακ, όπως ήταν αναμενόμενο μετά την κρίση στην γαλλοαμερικανικές σχέσεις, καταποντίστηκε στις χαμηλές θέσεις, όπως βέβαια και το Μόνικα!

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή