Αποχρωσεις

4' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Γενέθλια» Καβαλιέρε

Τα δεκάχρονα του κόμματός του και του ιδίου στην ενεργό πολιτική γιορτάζει, αύριο Σάββατο, ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ο οποίος εισήλθε στην πολιτική στις 24 Ιανουαρίου 1994 με το κόμμα «Φόρτσα Ιτάλια», δικής του εμπνεύσεως, ιδεολογίας και χρηματοδότησης. Μέσα σε τρεις μόνο μήνες κατήγαγε πρωτοφανή εκλογική νίκη, έστω και αν η κυβέρνησή του έπεσε μόλις επτά μήνες αργότερα, λόγω εσωτερικών ερίδων. O «καβαλιέρε» επανήλθε δριμύτερος στην εξουσία το 2001 κι όπως λέγεται ετοιμάζει μεγάλη γιορτή για την επέτειο των δέκα χρόνων του στα πολιτικά πράγματα της χώρας του. Αδιάφορος πάντα για τα πυρά των επικριτών του εντός και εκτός Ιταλίας, τα οποία αφορούν κατά κύριο λόγο την ασυμβατότητα της ιδιότητάς του ως πρωθυπουργού με εκείνη του πλουσιότερου επιχειρηματία της Ιταλίας. Αντί να μπαίνει στον κόπο να αντικρούει τις εναντίον του πολιτικές επιθέσεις, φροντίζει να θέτει τον εαυτό του στο νομικό και δικαστικό απυρόβλητο, εκμεταλλευόμενος την πλειοψηφία του στο ιταλικό Κοινοβούλιο. Παράλληλα, εξακολουθεί να χειρίζεται τις πολιτικές υποθέσεις της χώρας ωσάν να επρόκειτο για τις επιχειρήσεις του και να αγνοεί επιδεικτικά, ορισμένες φορές τουλάχιστον, το διπλωματικό πρωτόκολλο, επιδεικνύοντας τον αέρα του επιχειρηματία ο οποίος δεν «μασάει», όπως θα έλεγαν και οι Ιταλοί οπαδοί του.

Υιοθεσία ζώων του πάρκου

Οσοι αγαπούν τον άνθρωπο υιοθετούν ένα παιδί, όσοι είναι φιλόζωοι υιοθετούν ένα κατοικίδιο κι όσοι Βρετανοί διαθέτουν οικολογική συνείδηση έχουν τώρα την ευκαιρία να υιοθετήσουν ένα δένδρο, ένα πουλί, ένα σκαθάρι, ό,τι τέλος πάντων μπορεί να συναντήσει κανείς σ’ ένα από τα μεγάλα βασιλικά πάρκα του Λονδίνου κι έχει ανάγκη προστασίας. H πρωτότυπη αυτή ιδέα της υιοθεσίας λειτουργεί κατά τον ίδιο περίπου τρόπο με εκείνον της υιοθεσίας παιδιών εκ του μακρόθεν, από τις τριτοκοσμικές χώρες. O ενδιαφερόμενος αναλαμβάνει, δηλαδή, την προστασία κάποιου είδους, χωρίς ωστόσο να το μεταφέρει οπωσδήποτε στο σπίτι του. H πάπια ή η χήνα που -για παράδειγμα- θα υιοθετήσει στους Κήπους του Κένσιγκτον θα παραμείνει στο πάρκο της, κι εκείνος απλώς θα έχει τη φροντίδα της. Γι’ αυτό θα αμείβεται ετησίως μ’ ένα συμβολικό ποσό, αλλά θα απολαμβάνει και μια σειρά άλλων προνομίων, όπως προσκλήσεις σε ειδικές εκδηλώσεις του πάρκου, ευχετήριες κάρτες, αλλά και βεβαίωση με τη βασιλική υπογραφή, η οποία θα επιβραβεύει την οικολογική του ευαισθησία.

Πριγκιπική εργασία

Μετά τον πρίγκιπα Γουίλιαμ ήλθε η σειρά του 19χρονου -πια- πρίγκιπα Χάρι να καλλιεργήσει την ευαισθησία του προς τους αναξιοπαθούντες του πλανήτη. O νεότερος γιος του Καρόλου και της αείμνηστης Νταϊάνα θα περάσει δυο μήνες της ζωής του σε χώρες της Αφρικής -δεν αναφέρεται σε ποιες, στη σχετική ανακοίνωση, για ευνόητους λόγους- όπου θα συμμετάσχει σε προγράμματα βοήθειας νεαρών μητέρων και ανάπηρων παιδιών. Δεδομένου ότι η παροχή εθελοντικής εργασίας αποτελεί συστατικό στοιχείο της ευρύτερης εκπαίδευσης των σημερινών πριγκιπόπουλων, έτσι ώστε να γνωρίζουν εκ του σύνεγγυς τα προβλήματα των υπηκόων τους, αν και όταν αναλάβουν βασιλικά καθήκοντα, ο πρίγκιπας Χάρι δεν μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση. H μύησή του άλλωστε στα δεινά των ανθρώπων άρχισε από πέρυσι όταν παρείχε την εργασία του σε ράντσο της Αυστραλίας. Στην Αφρική, θα έχει την ευκαιρία να δει από κοντά την εργασία των διεθνών οργανισμών και των μη κυβερνητικών οργανώσεων, που βοηθούν και υποστηρίζουν ανθρώπους σε δύσκολες συνθήκες.

Τραγούδια, τέλος

Επί εποχής Ταλιμπάν, οι γυναίκες απαγορευόταν να τραγουδάνε. Οπως και να κάνουν πολλά άλλα πράγματα. Αλλά μετά την «απελευθέρωση» του Αφγανιστάν από τους Αμερικανούς, οι γυναίκες υποτίθεται ότι ανέκτησαν την ελευθερία τους, διότι αν μη τι άλλο εκδιώχθηκαν οι Ταλιμπάν. Κι όμως, ο συντηρητικός πολέμαρχος Ισμαήλ Χαν, διοικητής της πλούσιας αφγανικής επαρχίας Χεράτ στα δυτικά της χώρας, επανέφερε χθες με «φιρμάνι» του μια απαγόρευση, η οποία είχε αρθεί μόλις προ εβδομάδος, ύστερα από δεκαετή ισχύ: απαγορεύεται η τηλεοπτική μετάδοση γυναικών που τραγουδάνε, όπως άλλωστε και η κυκλοφορία βιντεοταινιών και μαγνητοταινιών με ανάλογο περιεχόμενο. O Ισμαήλ Χάν, μάλιστα, ήρωας του πολέμου κατά των Σοβιετικών και πολέμιος των Ταλιμπάν, δικαιολογεί τη νέα απαγόρευση, επισείοντας τον φόβο της επανόδου του σκοταδιστικού καθεστώτος. Στο πλευρό του εμίρη της Χεράτ βρίσκονται και οι ουλεμάδες, οι οποίοι αντιτίθενται σε τέτοιου είδους καινοτομίες, επικαλούμενοι την ισλαμική παράδοση. Μα, το νεότευκτο Σύνταγμα της χώρας αναγνωρίζει σε άνδρες και γυναίκες «ίσα δικαιώματα», θα μπορούσαν να αντιτείνουν οι ενδιαφερόμενες. Αλλά σε ποιον, αφού μπορεί να «απελευθερώθηκαν» απ’ τους Αμερικανούς αλλά δεν κατοικούν στις ΗΠΑ.

Παιδιά και γεννητούρια

Η μικρότερη μαμά στον κόσμο βρίσκεται στην Ουκρανία είναι μόλις 11 ετών και γέννησε χθες ένα υγιέστατο αγοράκι, με καισαρική τομή. H μικρή, όπως γράφει τοπική εφημερίδα, θα μεγαλώσει το μωρό της μαζί με τη μητέρα της, ενώ ο εικοσιεξάχρονος πατέρας του παιδιού φρόντισε να εξαφανιστεί όταν έμαθε για την εγκυμοσύνη του κοριτσιού, φοβούμενος τις νομικές συνέπειες. Οπως φέρεται να δήλωσε ο μαιευτήρας, που ανέλαβε να φέρει στον κόσμο το μωρό της εντεκάχρονης, η οικογένεια της δεν θέλησε να διακόψει την εγκυμοσύνη της μικρής κι έτσι το κοριτσάκι θα μεγαλώσει μαζί με το παιδί της. Για την ώρα, μαμά και βρέφος παραμένουν στο νοσοκομείο για την αντιμετώπιση τυχόν προβλημάτων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή