Αναξιόπιστος λόγω σκανδάλου ο Αριέλ Σαρόν

Αναξιόπιστος λόγω σκανδάλου ο Αριέλ Σαρόν

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το γραφείο του γενικού εισαγγελέα του Ισραήλ απήγγειλε χθες κατηγορίες κατά του επιχειρηματία Ντέιβιντ Απελ ότι αποπειράθηκε να δωροδοκήσει τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Αριέλ Σαρόν. Το Ισραήλ κατηγορεί τον Απελ ότι δωροδόκησε τον Σαρόν για δραστηριότητες που συνδέονται με τα δημόσια καθήκοντά του όταν ήταν υπουργός Δημόσιων Εργων, υπουργός Εξωτερικών και υποψήφιος για την ηγεσία του κόμματος «Λικούντ» και της χώρας. H δωροδοκία έγινε εμμέσως και αμέσως, με πολιτική και οικονομική ενίσχυση και μέσω του γιου του πρωθυπουργού, του Γκιλάντ Σαρόν. O Απελ κατηγορείται επίσης ότι δωροδόκησε τον αντιπρόεδρο της ισραηλινής κυβέρνησης Εχούντ Ολμερτ.

Η παραπομπή τού Απελ δημιουργεί πολιτική και νομική κατάσταση πρωτοφανή για το Ισραήλ. Στο παρελθόν υπήρξαν περιπτώσεις υπουργών που παραπέμφθηκαν σε δίκη, που καταδικάστηκαν και φυλακίστηκαν. Υπήρξαν επίσης περιπτώσεις πρωθυπουργών για τους οποίους διετάχθηκαν ανακρίσεις. Δεν υπήρξε όμως ποτέ περίπτωση όπου πρωθυπουργός και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης του Ισραήλ να φέρονται ότι δωροδοκήθηκαν. Οι εισαγγελικές και ανακριτικές αρχές της χώρας χρειάστηκαν μεγάλο θάρρος, προκειμένου να απαγγείλουν κατηγορίες εναντίον ενός πολίτη και στο κατηγορητήριο να αναφέρονται τα ονόματα των Σαρόν και Ολμερτ. Οι εν λόγω αρχές δεν θα επιχειρούσαν ελαφρά τη καρδία να παραθέσουν ενοχοποιητικά στοιχεία για τον Απελ, τα οποία να αμαυρώνουν με κατηγορίες περί διαφθοράς, τη σχέση του Σαρόν και του Ολμερτ με τον συγκεκριμένο επιχειρηματία.

Εύλογα ερωτήματα

Η παραπομπή του Απελ αναδεικνύει την προβληματική σχέση μεταξύ πλούσιων ανθρώπων που επηρεάζουν τα κόμματα και ανθρώπων στην κρατική εξουσία. Τα έγγραφα της Εισαγγελίας ρίχνουν βαριά σκιά σε ανώτατους αξιωματούχους του Λικούντ.

Το ενδιαφέρον του κοινού, δεν αφορά τις νομικές και δικαστικές λεπτομέρειες. Το σοβαρότερο ερώτημα είναι αν ο πρωθυπουργός μπορεί να διαχειρίζεται τις κρατικές υποθέσεις υπό την απειλή του νόμου. Πόσο αξιόπιστο είναι οποιοδήποτε πολιτικό ή οικονομικό μέτρο λαμβάνει όταν επηρεάζεται από εξωγενείς παράγοντες;

Δεν παραιτείται

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ. Διέψευσε τις φήμες ότι σκοπεύει να παραιτηθεί ο Αριέλ Σαρόν, μετά τη χθεσινή παραπομπή σε δίκη του επιχειρηματία Ντέιβιντ Απελ, ο οποίος κατηγορείται ότι δωροδόκησε τον Ισραηλινό πρωθυπουργό. O Σαρόν χαρακτήρισε τις φήμες περί πιθανής παραίτησής του ανοησίες και διαβεβαίωσε ότι θα είναι πρωθυπουργός και τον επόμενο χρόνο. Σε ανάλογο ύφος ήταν και οι δηλώσεις του υπουργού Δικαιοσύνης Λαπίντ, ο οποίος τόνισε ότι ο κ. Σαρόν δεν έχει κανένα λόγο να παραιτηθεί, δεδομένου ότι δεν έχουν απαγγελθεί κατηγορίες. H ισραηλινή κοινή γνήμη εμφανίζεται διχασμένη για το αν ο Σαρόν θα πρέπει να παραιτηθεί. Σύμφωνα με δημοσκοπηση της εφημερίδας «Γεντιότ Αχαρονότ», το 49% των Ισραηλινών θεωρεί πως ο πρωθυπουργός πρέπει να παραιτηθεί, ενώ το 38% λέει όχι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή