ΗΠΑ: Απειλούν πάλι τη Δαμασκό

ΗΠΑ: Απειλούν πάλι τη Δαμασκό

3' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. H Συρία, που είχε υποδειχθεί ως πιθανός επόμενος στόχος των Αμερικανών μετά τον πόλεμο στο Ιράκ από ορισμένους «ιέρακες» του επιτελείου Μπους, επανέρχεται στο κέντρο των αμερικανικών επικρίσεων, παρά τις επανειλημμένες χειρονομίες καλής θέλησης του προέδρου Μπασάρ αλ- Ασαντ για επανέναρξη των ειρηνευτικών συνομιλιών με το Ισραήλ χωρίς προϋποθέσεις. Αφορμή για τη νέα υποτροπή στις σχέσεις Ουάσιγκτον- Δαμασκού στάθηκε το θέμα των θρυλούμενων όπλων μαζικής καταστροφής του Ιράκ.

Επαναφέρει καταγγελία

Ο πρόεδρος της επιτροπής της αμερικανικής Γερουσίας για τις μυστικές υπηρεσίες, Πατ Ρόμπερτς, προβεβλημένο στέλεχος των Ρεπουμπλικανών, δήλωσε στην Ουάσιγκτον ότι «υπάρχουν ανησυχίες γύρω από το ενδεχόμενο φορτία όπλων μαζικής καταστροφής να έχουν μεταφερθεί, μέσω πλοίων, από το Ιράκ στη Συρία». O Αμερικανός πολιτικός δεν έδωσε στοιχεία για την επαναφορά αυτής της καταγγελίας, την οποία έχει απορρίψει κατηγορηματικά η κυβέρνηση της Δαμασκού.

Στο θέμα των χημικών και βιολογικών όπλων του Ιράκ επανήλθε και ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Ντικ Τσέινι, με συνέντευξή του στο εθνικό ραδιοφωνικό δίκτυο. «Οι έρευνες (για τα όπλα μαζικής καταστροφής) συνεχίζονται… Θα χρειασθεί αρκετός χρόνος για να ερευνήσουμε όλες τις «τρύπες» όπου θα μπορούσαν να βρίσκονται», δήλωσε ο Τσέινι, ένας από τους κυριότερους αρχιτέκτονες του πολέμου κατά του Ιράκ. Σ’ αυτό τον φόντο, με ενδιαφέρον αναμένεται η τοποθέτηση του Τσέινι στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, που πραγματοποιείται αυτές τις ημέρες στο Νταβός της Ελβετίας.

Πολιτικοί παρατηρητές συνδέουν την επαναφορά του «θέματος Συρία» από την κυβέρνηση Μπους με την πρόσφατη αναζωπύρωση της έντασης στα σύνορα Ισραήλ- Λιβάνου, ύστερα από την επίθεση της «Χεζμπολάχ», που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο ενός Ισραηλινού στρατιώτη και τις απαντητικές παραβιάσεις του εναέριου χώρου του Λιβάνου από ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη. H «Χεζμπολάχ», που υποστηρίζεται από το Ιράν και τη Συρία, κατέστρεψε, με ρουκέτα, μπουλντόζα του ισραηλινού στρατού και σκότωσε στρατιώτη, ο οποίος είχε παραβιάσει τα σύνορα με το Λίβανο, όπως απέδειξε η σχετική, επιτόπια έρευνα του ΟΗΕ.

Οι Αμερικανοί ασκούν φορτικές πιέσεις στη Συρία να χαλιναγωγήσει τη «Χεζμπολάχ», αλλά αποφεύγουν να πάρουν οποιαδήποτε πρωτοβουλία ώστε να επιστραφούν, από τους Ισραηλινούς τα κατεχόμενα, συριακά εδάφη στα υψώματα του Γκολάν. Σε κάθε περίπτωση, το άνοιγμα ενός νέου θερμού μετώπου στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, αυτήν τη φορά μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου- Συρίας, θα αποτελούσε επικίνδυνη περιπλοκή για τον Μπους, ο οποίος ξεκινάει την προεκλογική του εκστρατεία με ανοιχτή τη μεγάλη πληγή του Ιράκ.

Ο επόμενος σταθμός

Ο γνωστός Βρετανός ιστορικός και διεθνολόγος Τίμοθι Γκάρτον Ας θέτει, με χθεσινό άρθρο του στην εφημερίδα «Γκάρντιαν», το ερώτημα αν «ο επόμενος σταθμός (των Αμερικανών) θα είναι η Συρία»; Κατά τον αρθρογράφο, είναι πολύ απίθανο να αποτολμήσει ο πρόεδρος Μπους, σε εκλογική χρονιά, νέα στρατιωτική επιχείρηση, όπως του εισηγούνταν προ μηνών ορισμένοι σκληροπυρηνικοί σύμβουλοί του. Ωστόσο, ο Βρετανός αναλυτής επισημαίνει την αποστροφή του πρόσφατου προεδρικού διαγγέλματος για την «κατάσταση του έθνους», όπου ο Τζορτζ Μπους επαναλαμβάνει τη δέσμευσή του για «την εφαρμογή μιας προωθητικής στρατηγικής υπέρ της ελευθερίας» στη Μέση Ανατολή. Κατά τον Ας, «πρόκειται για καθαρό μήνυμα προς τις διεφθαρμένες, βουτηγμένες σε πετρέλαιο αραβικές ελίτ ότι δεν απολαμβάνουν πλέον της άνευ όρων αμερικανικής υποστήριξης». Επομένως, στο προσεχές διάστημα «είναι πιθανό να δούμε κάποια πυροτεχνήματα- όχι αμερικανικές βόμβες καθοδηγούμενες από λέιζερ στον ουρανό, αλλά εκρήξεις αραβικής χειραφέτησης στη γη». Με άλλα λόγια, ο Βρετανός αναλυτής θεωρεί πιθανή μια εκστρατεία αποσταθεροποίησης και ανατροπών στον αραβικό κόσμο, που θα πάρει τη θέση του «πολέμου κατά της τρομοκρατίας».

Πάντως, ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ αλ- Ασαντ εμφανίστηκε, στην προχθεσινή συνάντησή του με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Χόσνι Μουμπάρακ, πρόθυμος για την επανέναρξη διαπραγματεύσεων με το Ισραήλ χωρίς προκαταρκτική δέσμευση των δύο πλευρών. H ευέλικτη στάση του Σύρου προέδρου έχει φέρει σε δυσχερή θέση τον Ισραηλινό πρωθυπουργό. Επιπλέον, η θέση του Σαρόν έχει εξασθενίσει λόγω των σωρευόμενων καταγγελιών για οικονομικά σκάνδαλα, που έφεραν στην ημερήσια διάταξη το ενδεχόμενο παραίτησής του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή