Ζητεί «αποδείξεις» από την Τουρκία

Ζητεί «αποδείξεις» από την Τουρκία

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«H Γερμανία θα συνεχίσει να στηρίζει την υποψηφιότητα της Τουρκίας, αλλά η σημαντική πρόοδος, την οποία αυτή έχει σημειώσει στον τομέα των μεταρρυθμίσεων χρήζει έμπρακτης εφαρμογής προκειμένου για το Κυπριακό και τα ανθρώπινα δικαιώματα», δήλωσε χθες ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γιόσκα Φίσερ στην Αγκυρα, όπου είχε συνομιλίες με τον πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν και με τον Τούρκο συνάδελφό του Αμπντουλάχ Γκιουλ. O κ. Φίσερ, ο οποίος μετέβη στην τουρκική πρωτεύουσα για να «προετοιμάσει την επικείμενη επίσημη επίσκεψη του καγκελαρίου Σρέντερ», εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πορεία των μεταρρυθμίσεων από τις οποίες η E.E. έχει εξαρτήσει την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Ζήτησε αποδείξεις

Επισημαίνοντας, όμως, ότι η συνεργασία μεταξύ Αγκυρας και Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο αμέσως επόμενο διάστημα είναι ιδιαίτερα σημαντική, ζήτησε έμπρακτες καταγραφές της προόδου στα προαναφερθέντα σημεία. Πηγές προσκείμενες στον Τούρκο πρωθυπουργό ανέφεραν ότι αυτός προειδοποίησε τον κ. Φίσερ για «συναισθήματα που θα υπερβαίνουν την απογοήτευση» σε περίπτωση που η έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων δεν αρχίσουν το 2004. «Ούτε ο τουρκικός λαός θα αντιληφθεί μια τέτοια απόφαση, ούτε εμείς θα είμαστε σε θέση να την εξηγήσουμε», φέρεται ειπών ο κ. Ερντογάν στο Γερμανό υπουργό Εξωτερικών, ο οποίος υπενθύμισε τη στενή φιλία και συνεργασία μεταξύ Τουρκίας και Γερμανίας, αλλά επέμεινε ως προς την αναγκαιότητα εφαρμογής στην πράξη των μεταρρυθμίσεων, ευρισκόμενος στο ίδιο μήκος κύμματος με τον επικεφαλής της ΚΕΠΑ, Χαβιέρ Σολάνα. Σε δηλώσεις του προς την τουρκική «Ζαμάν» κάλεσε την Τουρκία να εφαρμόσει στην πράξη τα μεταρρυθμιστικά πακέτα, όπως έπραξαν και άλλοι υποψήφιοι προς ένταξη, κυρίως να προσαρμόσει βάσει των ευρωπαϊκών προδιαγραφών τη «σχέση πολιτικής τάξης και ενόπλων δυνάμεων».

Στις ΗΠΑ

Μετά τις επαφές του με Ευρωπαίους αξιωματούχους ο κ. Ερντογάν μεταβαίνει την ερχόμενη εβδομάδα στην Ουάσιγκτον, όπου σκοπεύει να προειδοποιήσει και τον πρόεδρο Μπους για την απειλή που ενσαρκώνει εις βάρος της σταθερότητας ενός μελλοντικού κουρδικού κράτους αυτόνομη κουρδική οντότητα στο βόρειο Ιράκ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή