Βρετανική επιφύλαξη για τις εκλογές

Βρετανική επιφύλαξη για τις εκλογές

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. Επιφυλακτική εμφανίζεται η βρετανική κυβέρνηση ως προς το χρονοδιάγραμμα της διεξαγωγής εκλογών στο Ιράκ, απαντώντας έτσι σε ορισμένα σχόλια του βρετανικού Τύπου τα οποία ανέφεραν προχθές ότι η κυβέρνηση Μπλερ ανακρούει πρύμναν στο ζήτημα τον εκλογών.

Το γραφείο του Βρετανού πρωθυπουργού άφησε χθες να εννοηθεί ότι η επιτάχυνση του χρονοδιαγράμματος της διεξαγωγής των εκλογών θα είναι «δύσκολη», υποστηρίζοντας, ωστόσο, ότι η κυβέρνηση επιθυμεί να «ακουστεί η δημοκρατική φωνή των Ιρακινών το συντομότερο δυνατό». Βρετανός αξιωματούχος, ο οποίος διατήρησε την ανωνυμία του, υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση προχωράει με βάση το χρονοδιάγραμμα το οποίο έχει ήδη συμφωνηθεί, με βάση το αμερικανικό σχέδιο το οποίο προβλέπει την παράδοση της εξουσίας στην Εθνοσυνέλευση που θα έχει προκύψει από έμμεσες εκλογές σε 18 περιφέρειες, την 1η Ιουλίου.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Τζακ Στρο, μιλώντας προχθές από το βήμα του Διεθνούς Οικονομικού Φόρουμ του Νταβός, εμμέσως δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο διεξαγωγής εκλογών, αν και αναφέρθηκε σε «τεχνικές δυσκολίες».

Η υπόθεση Κέλι

Η κυβέρνηση Μπλερ βρέθηκε χθες και πάλι αντιμέτωπη με το αίτημα της αντιπολίτευσης για πλήρη δικαστική έρευνα της απόφασής της να εισβάλει στο Ιράκ, μετά τη μετάδοση από το BBC και την εκπομπή «Πανοράμα», συνέντευξης του Ντέιβιντ Κέλι, στην οποία ο Βρετανός επιστήμονας εμφανίζεται να δηλώνει ότι το Ιράκ μπορεί πράγματι να εξαπολύσει επίθεση με όπλα μαζικής καταστροφής μέσα σε μέρες ή εβδομάδες, σίγουρα όμως όχι σε 45 λεπτά, όπως είχε ισχυρισθεί ο πρωθυπουργός με βάση τον περίφημο φάκελο της κυβέρνησής του για το Ιράκ. H υπόθεση Κέλι βρίσκεται και πάλι στο προσκήνιο, εν αναμονή της δημοσιοποίησης του πορίσματος της Επιτροπής Χάτον. Το BBC, στο οποίο αναμένεται να αποδοθεί μέρος της ευθύνης για τον θάνατο του Βρετανού επιστήμονα, μετέδωσε προχθές ντοκιμαντέρ με θέμα τον ρόλο του καναλιού στην υπόθεση, προκαλώντας ποικίλες αντιδράσεις.

Εν τω μεταξύ, στο Ιράκ ο αριθμός των Ιρακινών αμάχων θυμάτων ανεβαίνει διαρκώς, καθώς στη διάρκεια του τελευταίου 24ώρου προστέθηκαν οκτώ νεκροί άμαχοι, ενώ δύο ακόμη Αμερικανοί στρατιώτες έχασαν τη ζωή τους από επιθέσεις ενόπλων.

Τραγικά θύματα των ενόπλων Ιρακινών ανταρτών έπεσαν χθες τέσσερις Ιρακινές, οι οποίες εργάζονταν στα πλυντήρια αμερικανικής βάσης κοντά στη Χαμπανίγια. Το μικρό λεωφορείο που τις μετέφερε δέχθηκε πυρά καθώς πλησίαζε τη βάση, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν οι τέσσερις από τις εννέα γυναίκες και να τραυματιστεί ο οδηγός. Σε άλλο επεισόδιο άγνωστοι άνοιξαν πυρ εναντίον Ιρακινών αστυνομικών σε φυλάκιο κοντά στη Φαλούτζα, σκοτώνοντας δύο και τραυματίζοντας άλλους τρεις. Τέλος δύο Αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν όταν άγνωστοι εξαπέλυσαν οβίδες εναντίον στρατοπέδου στην πόλη Μπακούμπα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή