Πιέζουν τον Μπους να προχωρήσει σε περικοπές δαπανών

Πιέζουν τον Μπους να προχωρήσει σε περικοπές δαπανών

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μία ημέρα μετά τη δέσμευση του κ. Μπους για την επιβολή αυστηρού προϋπολογισμού, ώστε να μειωθεί, κατά το ήμισυ, το έλλειμμα των ΗΠΑ μέσα σε πέντε χρόνια, οι συντηρητικοί στο ίδιο του το κόμμα διεμήνυσαν την Τετάρτη ότι δεν είναι ικανοποιημένοι και κλιμακώνουν την εκστρατεία τους προκειμένου να εξαναγκάσουν τον Λευκό Οίκο και τη ρεπουμπλικανική ηγεσία να προσπαθήσει περισσότερο για τη συγκράτηση των κυβερνητικών δαπανών. Σαράντα Ρεπουμπλικανοί βουλευτές συγκεντρώθηκαν αναζητώντας τον κατάλληλο τρόπο για να πιέσουν τον Τζορτζ Μπους και την ηγεσία του Κογκρέσου ώστε να διευθετήσει το θέμα των διογκούμενων δαπανών, που όπως λένε έχουν ξεφύγει από κάθε έλεγχο, ενώ το έλλειμμα έχει αγγίξει πια ανησυχητικά επίπεδα. Οι φόβοι τους ήταν προφανείς κατά τις δηλώσεις που έκαναν την περασμένη εβδομάδα συντηρητικοί μελετητές και σχολιαστές που υποστηρίζουν τον Μπους στα περισσότερα ζητήματα. Μεταξύ τους αναλυτές του ιδρύματος Heritage, του Ομίλου της Ανάπτυξης και της εφημερίδας Wall Street. «O πρόεδρος εκμεταλλεύτηκε την ευκαιρία της ομιλίας του προς το έθνος για να υπερασπιστεί παλιές αυξήσεις δαπανών, ενώ απηύθυνε οκτώ συγκεκριμένες εκκλήσεις για νέες αυξήσεις», δήλωσε ο Μπράιαν Ριλντ, αναλυτής ειδικευμένος σε θέματα προϋπολογισμού. «Δεν απηύθυνε, όμως, ούτε μια έκκληση για περικοπές δαπανών. Περιορίστηκε να πει ότι πρέπει να εστιάζουμε στις προτεραιότητες, να αποφεύγουμε τις περιττές δαπάνες και να χειριζόμαστε σωστά τα χρήματα του λαού. Αυτά είναι αοριστίες»…

Χάνουν το προβάδισμα

Ο κ. Μπους έχει προ καιρού αποδώσει την απότομη στροφή του προϋπολογισμού -από τα πλεονάσματα στα ελλείμματα στην ύφεση και στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας. Τώρα, αντιμετωπίζει πιέσεις όχι μόνο από τους συντηρητικούς Ρεπουμπλικανούς του Κογκρέσου και τους Δημοκρατικούς, οι οποίοι καταδικάζουν τις ολέθριες φοροαπαλλαγές για τους πλούσιους, αλλά και από τους ψηφοφόρους. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το δευρυνόμενο έλλειμμα προκαλεί όλο και μεγαλύτερες ανησυχίες στο εκλογικό σώμα και ότι οι Ρεπουμπλικανοί χάνουν το παραδοσιακό τους πλεονέκτημα επί των Δημοκρατικών στο θέμα αυτό. Δημοσκόπηση αυτού του μήνα έδειξε ότι το 51% θεωρεί το έλλειμμα κορυφαία προτεραιότητα για τον κ. Μπους και το Κογκρέσο. Πριν από ένα χρόνο, το ποσοστό ήταν 40% και προ διετίας δεν ξεπερνούσε το 35%. Οι Ρεπουμπλικανοί βασίζονταν στη φήμη του πλέον αξιόπιστου κόμματος σε ό,τι αφορά τις δαπάνες και διαβεβαίωναν ότι οι Δημοκρατικοί αυξάνουν τους φόρους όχι για να περιορίσουν το έλλειμμα, αλλά για να δαπανούν περισσότερο. Ομως, η πρόσφατη δημοσκόπηση του δικτύου NBC και της Wall Street δείχνει ότι οι Δημοκρατικοί σχεδόν έχουν καλύψει τη διαφορά στην ερώτηση «ποιο κόμμα διαχειρίζεται καλύτερα τις κυβερνητικές δαπάνες». Το 33% των ερωτηθέντων τάχθηκε υπέρ των Ρεπουμπλικανών έναντι του 31% υπέρ των Δημοκρατικών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή