ΣΥΝΤΟΜΑ

3' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΣΕ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ H ΧΩΡΑ

Η Τουρκία στο έλεος της κακοκαιρίας

ΑΓΚΥΡΑ. Κατάσταση έκτακτης ανάγκης κήρυξε χθες η τουρκική κυβέρνηση λόγω της σφοδρής κακοκαιρίας, κινητοποιώντας 9.000 αστυνομικούς και ειδικές ομάδες με εκσκαφείς για το άνοιγμα των δρόμων. Ενα δεκατριάχρονο αγόρι έχασε τη ζωή του από το υπερβολικό κρύο καθώς επέστρεφε σπίτι του από το σχολείο στην πόλη Κατ. Κυκλοφοριακό χάος επικράτησε καθώς για δεύτερη συνεχή μέρα ακινητοποιήθηκαν τα μέσα μεταφοράς στις περισσότερες περιοχές της Τουρκίας, με αποτέλεσμα πολλοί εργαζόμενοι να μεταβούν με τα πόδια στις δουλειές τους. Τα σωστικά συνεργεία εργάζονταν πυρετωδώς προκειμένου να απεγκλωβίσουν 4.000 οδηγούς, οι οποίοι παγιδεύθηκαν στα αυτοκίνητά τους από την ισχυρή χιονόπτωση σε διάφορα σημεία της πρωτεύουσας. Πολλοί από αυτούς έμειναν χωρίς καύσιμα, αφού άφησαν τη μηχανή του αυτοκινήτου αναμμένη όλη τη νύχτα για να ζεσταθούν, ενώ άλλοι εγκατέλειψαν τα αυτοκίνητά τους στη μέση του δρόμου, μέσα στο χιόνι.

ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ME ΤΗΠΡΟΕΔΡΟ ΜΕΓΚΑΒΑΤΙ

Επίσκεψη Καντάφι στην Ινδονησία

ΤΖΑΚΑΡΤΑ. Την Ινδονησία θα επισκεφθεί στις 10 Φεβρουαρίου ο Λίβυος ηγέτης Μουαμάρ Καντάφι, προκειμένου να συναντηθεί με την πρόεδρο της χώρας, Μεγκαβάτι Σουκαρνοπούτρι, σύμφωνα με ανακοίνωση Λίβυου αξιωματούχου. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης της Μεγκαβάτι στην Τρίπολη, τον περασμένο Σεπτέμβριο, ο Καντάφι υποσχέθηκε να παράσχει κάθε υποστήριξη στο πόλεμο εναντίον των αυτονομιστών ανταρτών του Απελευθερωτικού Κινήματος του Ατσέ στην ομώνυμη επαρχία. Ηγετικά μέλη του αντάρτικου κινήματος, συμπεριλαμβανομένου και του επικεφαλής Μουχακίρ Μανάφ, εκπαιδεύτηκαν στη Λιβύη. H Μεγκαβάτι, ωστόσο, διευκρίνισε ότι οι αντάρτες δεν εκπαιδεύτηκαν από την κυβέρνηση της Λιβύης.

ΠΡΟΣΚΡΟΥΣΗ ΛΕΩΦΟΡΕΙΟΥ ME ΒΥΤΙΟΦΟΡΟ

Κάηκαν ζωντανοί 25 άνθρωποι

ΛΑΓΟΣ. Τουλάχιστον είκοσι πέντε άνθρωποι κάηκαν ζωντανοί από την πρόσκρουση επιβατικού λεωφορείου σε βυτιοφόρο που μετέφερε πετρέλαιο, το οποίο εξερράγη, σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση της αστυνομίας. O αριθμός των νεκρών, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πηγές, ξεπερνά τους 29. «O οδηγός του λεωφορείου έχασε τον έλεγχο του οχήματός του, στην προσπάθειά του να αποφύγει λακκούβα, με αποτέλεσμα να συγκρουστεί με το βυτιοφόρο. H αναγνώριση της ταυτότητας των επιβατών είναι αδύνατη αφού τα εγκαύματα έχουν αλλοιώσει τα χαρακτηριστικά τους», τόνισε εκπρόσωπος της αστυνομίας.

ΕΚΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΤΕΡΜΑΤΙΣΜΟ ΤΗΣ ΒΙΑΣ ΣΤΑ ΙΜΑΛΑΪΑ

Συνάντηση Βατζπαγί με αντάρτες

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ. O πρωθυπουργός της Ινδίας, Ατάλ Μπεχαρί Βατζπαγί, θα συναντηθεί για πρώτη φορά με την ηγεσία των αυτονομιστών ανταρτών του Κασμίρ, μία ημέρα μετά τις συνομιλίες-ορόσημο μεταξύ ανταρτών και αντιπροέδρου της κυβέρνησης, σε μια προσπάθεια επίλυσης της κρίσης. Μετά τις συνομιλίες με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, οι δύο πλευρές έκαναν έκκληση για τερματισμό των εχθροπραξιών στην περιοχή των Ιμαλαΐων, τονίζοντας ότι ο διάλογος αποτελεί τον μοναδικό τρόπο εξεύρεσης λύσης στην εξέγερση κατά της ινδικής κυριαρχίας. Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να ξανασυναντηθούν τον ερχόμενο Μάρτιο.

ΕΡΕΥΝΑ ΣΤΟΖΩΟΛΟΓΙΚΟ ΚΗΠΟ ΤΗΣ ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ

Χάθηκαν 24 σπάνια ζώα

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Τουλάχιστον 24 σπάνια ζώα τού ηλικίας 114 ετών Εθνικού Ζωολογικού Κήπου της αμερικανικής πρωτεύουσας έχασαν τη ζωή τους τα τελευταία χρόνια, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις σχετικά με τη διαχείρισή του. Το Κογκρέσο όρισε ειδική επιτροπή, η οποία θα εξετάσει τα αίτια των θανάτων. Τα προβλήματα όμως ενός από τους μεγαλύτερους πόλους έλξης τουριστών, με μέσον όρο επισκεπτών που ξεπερνά τα 3 εκατομμύρια ετησίως και στεγάζει τουλάχιστον 2.700 ζώα, είναι πολλά και σοβαρά. O κήπος χρήζει άμεσων επισκευών, ενώ έλαβε οριακή έγκριση από επιτροπή ελέγχου. Ενα λιοντάρι πέθανε λόγω επιπλοκών από νάρκωση, δύο σπάνια γιγάντια κόκκινα πάντα δηλητηριάστηκαν τρώγοντας ποντικοφάρμακο που διέσπειρε υπηρεσία καθαρισμού, ενώ αίσθηση προκάλεσε ο θάνατος ζέβρας από ασιτία.

ΓΙΑ ΤΗΤΡΑΓΩΔΙΑ ΣΤΗΕΡΥΘΡΑ ΘΑΛΑΣΣΑ

Ενοχος «βρέθηκε» ο πιλότος

ΚΑΪΡΟ. Σε σφάλμα του πιλότου αποδίδεται η συντριβή της αιγυπτιακής πτήσης τσάρτερ με τραγικό απολογισμό 184 νεκρούς, στην πλειονότητά τους Γάλλοι τουρίστες στις 3 Ιανουαρίου, σύμφωνα με ανακοίνωση αξιωματούχου της πολιτικής αεροπορίας της Αιγύπτου. H ανακοίνωση αυτή ανατρέπει τους ισχυρισμούς της αιγυπτιακής κυβέρνησης, η οποία έκανε λόγο για μηχανική βλάβη. «Από την αποκωδικοποίηση των μαύρων κουτιών του αεροσκάφους, τα οποία ανεσύρθησαν από τη θάλασσα, προκύπτει ότι ο πιλότος δεν εξέπεμψε σήμα κινδύνου στους ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας», δήλωσε αξιωματούχος του υπουργείου Πολιτικής Αεροπορίας της Αιγύπτου, ο οποίος διατήρησε την ανωνυμία του.

ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΕΣ ΓΙΑ TO ΠΑΓΩΜΑ ΜΙΣΘΩΝ

Γενική απεργία στην Πορτογαλία

ΛΙΣΣΑΒΩΝΑ. Τα σχολεία έκλεισαν, οι πτήσεις ακυρώθηκαν και τα σκουπίδια παρέμειναν στους κάδους λόγω της δεύτερης, σε διάστημα ενός έτους, γενικής απεργίας των εργαζομένων στον δημόσιο τομέα της Πορτογαλίας, οι οποίοι εναντιώνονται στην κυβερνητική απόφαση για πάγωμα των μισθών. «Μαχόμαστε κατά της άδικης μισθολογικής πρότασης, η οποία αποτελεί πρόκληση για τους εργαζομένους», δήλωσε ο πρόεδρος της μεγαλύτερης συνομοσπονδίας εργαζομένων της χώρας. O πρωθυπουργός της Πορτογαλίας, Ντα Σίλβα, ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι λόγω οικονομικής στενότητας, η κυβέρνηση δεν διαθέτει άλλες επιλογές πέρα από την παράταση του παγώματος των μισθών, το οποίο είχε επιβάλει την περασμένη χρονιά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή