H Ιταλία αντίθετη σε «σκληρό πυρήνα» στην Ευρώπη

H Ιταλία αντίθετη σε «σκληρό πυρήνα» στην Ευρώπη

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αντίθετος προς την ιδέα ευρωπαϊκού «διευθυντηρίου» εμφανίστηκε ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Φράνκο Φρατίνι κατά τη χθεσινή απόδωση πεπραγμένων της ιταλικής προεδρίας ενώπιον του ιταλικού κοινοβουλίου. «Δεν είναι δυνατόν να υπάρξει διχαστικός πυρήνας, επικίνδυνος για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση», είπε ο κ. Φρατίνι, εν είδει προειδοποίησης -ή έμμεσης, άραγε, διατύπωσης αιτήματος περί ιταλικής συμμετοχής σε κάποιο πυρήνα;- εν όψει της τριμερούς συνάντησης Σιράκ-Σρέντερ-Μπλερ στις 18 Φεβρουαρίου.

Ανησυχούν οι «μικροί»

Η συνάντηση αυτή ήδη τροφοδοτεί σχόλια, εκτιμήσεις και κάποιες ανησυχίες, δοθέντος ότι ο πρόεδρος Σιράκ έχει προαναγγείλει ότι οι τρεις «μεγάλοι» θα εξετάσουν «εάν υφίσταται πραγματική βούληση για τη συγκρότηση κατευθυντήριας δύναμης για την Ευρώπη του μέλλοντος». Νωρίτερα, λίγο μετά το ναυάγιο της Διακυβερνητικής το Δεκέμβριο στις Βρυξέλλες και την παραπομπή της επίλυσης του συνταγματικού γρίφου στις ιρλανδικές ή ολλανδικές καλένδες, δηλαδή στις δύο προεδρίες του 2004, ο Γάλλος πρόεδρος είχε κάνει λόγο για «ομάδα πρωτοπόρων χωρών», που θα διαδραματίσουν ρόλο «κινητήριας δύναμης», θα «αποτελέσουν παράδειγμα» και θα επιτρέψουν στην Ευρώπη «να επιταχύνει τις εξελίξεις». Στο ίδιο μήκος κύμματος, ο Σρέντερ είχε τότε προειδοποιήσει ότι σε περίπτωση οριστικού αδιεξόδου στο ζήτημα της θέσπισης ευρωπαϊκού Συντάγματος, είναι πιθανό τα πράγματα να οδηγηθούν στη διαμόρφωση Ευρώπης «δυο ταχυτήτων». Πριν απο μια περίπου εβδομάδα και ενώ ο ευρωπαϊκός Τύπος είχε ήδη αρχίσει να ασχολείται με την τριμερή συνάντηση της 18ης Φεβρουαρίου, ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Τζακ Στρο σε δηλώσεις του προς το γαλλικό «Figaro» άφησε σαφώς να εννοηθεί ότι η Βρετανία ευχαρίστως θα μετείχε στην ομάδα του σκληρού πυρήνα. «Λογικό είναι η Βρετανία να ενταχθεί στη γαλλογερμανική ατμομηχανή, εφόσον η Ευρώπη θα διευρυνθεί και από 15 τα μέλη της θα αυξηθούν σε είκοσι πέντε», είπε ο κ. Στρο.

Αρχομένης της ιρλανδικής προεδρίας τα μηνύματα σε σχέση με τη διευθέτηση του συνταγματικού υπήρξαν αμφίσημα. H γαλλική πλευρά φάνηκε να μεταθέτει τη λύση στην ολλανδική προεδρία, που αρχίζει τον ερχόμενο Ιούνιο, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι ζήτησε στη συνέχεια ταχεία διευθέτηση εντός του 2004, ει δυνατόν τον Ιούνιο και ο προεδρεύων της Ενωσης, Ιρλανδός πρωθυπουργός Μπέρτι Αχερν περιορίστηκε μάλλον σε ευχολόγια. Εσπευσε, όμως, να ταχθεί κατά της διαμόρφωσης «σκληρού πυρήνα».

Εν όψει της επίσημης ένταξης των 10 νέων μελών την 1η Μαΐου, το βέβαιο είναι ότι θα ενταθούν οι διαβουλεύσεις και ζυμώσεις γύρω από τη νέα Συνταγματική Συνθήκη και την άρση του αδιεξόδου, που δημιούργησαν στις Βρυξέλλες το Δεκέμβριο, κυρίως η Ισπανία και η Πολωνία, λόγω της άκαμπτης στάσης τους στο θέμα της διπλής πλειοψηφίας και της αναστάθμισης ψήφων. Παραστάτης των δυο αντιρρησιών από τα παρασκήνια ήταν η Βρετανία. Αυτή τώρα εμφανίζεται «δεκτική» στο ζήτημα του «σκληρού πυρήνα» που, όμως, έχει προκαλέσει την αντίδραση πολλών «μικρών» και χθες επισήμως της Ιταλίας, η οποία θεωρεί ότι ανήκει στη χορεία των «μεγάλων». H 18η Φεβρουαρίου πλησιάζει και όλοι θέλουν να επηρεάσουν τη διαμόρφωση – ή να συμβάλουν στην εξουδετέρωση;- της «βούλησης προς συγκρότηση ευρωπαϊκής κατευθυντήριας δύναμης».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή