Φόρουμ διαλόγου στη Βαρκελώνη

Φόρουμ διαλόγου στη Βαρκελώνη

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

O Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, η πρώην επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ενωσης για θέματα ανθρωπιστικής βοήθειας, Εμα Μπονίνο και ο πρώην γενικός διευθυντής της ΟΥΝΕΣΚΟ, Μαγιόρ Σαραγκόσα περιλαμβάνονται στις παγκοσμίου κύρους προσωπικότητες που θα πάρουν μέρος στο διήμερο «Διάλογος για τη Γη», που θα πραγματοποιηθεί στη Βαρκελώνη το διήμερο 5 – 6 Φεβρουαρίου. Αφιερωμένο στα προβλήματα του περιβάλλοντος και της ασφάλειας στη λεκάνη της Μεσογείου και γενικότερα στο σύγχρονο κόσμο, το διήμερο θα αποτελέσει κατά κάποιον τρόπο τον «πρόλογο» για το παγκόσμιο «Φόρουμ της Βαρκελώνης – 2004», που θα πραγματοποιηθεί στην όμορφη πόλη του Γκαουντί, του Μιρό, του Νταλί και του Πικάσο από τον Μάιο μέχρι τον Σεπτέμβριο αυτής της χρονιάς, σ’ ένα χρονικό διάστημα 141 ημερών. Το προ – Φόρουμ του Φεβρουαρίου αποκτά ιδιαίτερη επικαιρότητα λόγω των αυξανόμενων εντάσεων στη διεθνή σκηνή, με τη μορφή της τρομοκρατίας και του συνεχιζόμενου «πολέμου των Ηνωμένων Πολιτειών εναντίον της τρομοκρατίας», των διαφόρων εκδηλώσεων θρησκευτικού φανατισμού, της συστηματικής υποβάθμισης του περιβάλλοντος και των εκτεταμένων παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Οι διοργανωτές των εκδηλώσεων υπογραμμίζουν ιδιαίτερα την ανάγκη να αντιμετωπισθούν όχι μόνο τα συμπτώματα αλλά και οι βαθύτερες κοινωνικές αιτίες αυτών των σύγχρονων προβλημάτων, με έμφαση τη φτώχεια, τον κοινωνικό αποκλεισμό και τις κάθε είδους ανισότητες.

Οι διοργανωτές

Το διήμερο του Φεβρουαρίου οργανώνεται από το «Φόρουμ της Βαρκελώνης- 2004», το Εμπορικό Επιμελητήριο της πόλης και τον Διεθνή Πράσινο Σταυρό, ένα δίκτυο 28 εθνικών οργανώσεων που ιδρύθηκε από τον πρώην ηγέτη της ΕΣΣΔ και κάτοχο του βραβείου Νομπέλ Ειρήνης, Μιχαήλ Γκορμπατσόφ. Οι εργασίες του διημέρου θα ανοίξουν με χαιρετισμό της βασίλισσας της Ισπανίας, Σοφίας και του δήμαρχου της Βαρκελώνης, Τζοάν Κλος.

Λαϊκό πανηγύρι

Οσο για το καθαυτό Φόρουμ της Βαρκελώνης (Παγκόσμιο Φόρουμ των Πολιτισμών, όπως το έχουν αποκαλέσει οι οργανωτές του), αυτό θα αρχίσει στις 9 Μαΐου και θα κλείσει στις 26 Σεπτεμβρίου του 2004, την τελευταία ημέρα του ετήσιου «Φεστιβάλ Λα Μερσέ» – του καθιερωμένου και παγκοσμίως διάσημου «καρναβαλιού» της Καταλωνίας, με φαντασμαγορικές παρελάσεις όπου πρωταγωνιστούν δράκοι, γίγαντες, μουσικές μπάντες, πυροτεχνήματα, αλλά και με ανοιχτές συναυλίες και κάθε είδους εκδηλώσεις με τη συμμετοχή του τοπικού πληθυσμού, σε ατμόσφαιρα γνήσιου λαϊκού πανηγυριού. Το Φόρουμ της Βαρκελώνης είναι νέα, διεθνής διοργάνωση που πραγματοποιείται για πρώτη φορά εφέτος, με πρωτοβουλία του Δημοτικού Συμβουλίου της Πόλης και με την πλήρη υποστήριξη της ΟΥΝΕΣΚΟ. Περιλαμβάνει σειρά εκθέσεων, διασκέψεων και πολιτιστικών εκδηλώσεων σε όλη την έκταση της πρωτεύουσας της Καταλωνίας. O κεντρικός χώρος του Φόρουμ, η «Πλάθα», θα καλύψει έκταση 150.000 τετραγωνικών μέτρων και, όταν ολοκληρωθεί, θα πρόκειται για τη δεύτερη μεγαλύτερη πλατεία του κόσμου, μετά την πλατεία Τιενανμέν.

Οι εκδηλώσεις της Βαρκελώνης φιλοδοξούν να φέρουν στο προσκήνιο εκπροσώπους όλων των κοινωνικών στρωμάτων, θρησκειών και πολιτισμών, σε ανοιχτό διάλογο για τις προκλήσεις του σύγχρονου κόσμου. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον, για την Ελλάδα, θα έχουν οι εκδηλώσεις για θέματα αθλητισμού καθώς η Βαρκελώνη φιλοξένησε μία από τις πιο επιτυχείς, διοργανώσεις των Ολυμπιακών Αγώνων, το 1992.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή