Ανάν: O κόσμος επιστρέφει στους νόμους της ζούγκλας

Ανάν: O κόσμος επιστρέφει στους νόμους της ζούγκλας

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΝΤΑΒΟΣ. Με τα μελανότερα χρώματα περιέγραψε το μέλλον του κόσμου ο γενικός γραμματέας του OHE, Κόφι Ανάν, προειδοποιώντας ότι ο πλανήτης βρίσκεται αντιμέτωπος με έναν συνδυασμό οικονομικών κινδύνων και απειλών κατά της ασφάλειας, που μπορούν να τινάξουν στον αέρα τη διεθνή τάξη. H τρομοκρατία και η παγκόσμια μάχη εναντίον της απειλούν, σύμφωνα με τα λόγια του κ. Ανάν, να υπονομεύσουν τα ανθρώπινα δικαιώματα και να διχάσουν τον κόσμο μεταξύ πολιτιστικών, θρησκευτικών και εθνικών γραμμών. «O επιχειρηματικός κόσμος έχει ισχυρό συμφέρον να συμβάλει στην αποτροπή της διολίσθησης και επιστροφής του παγκόσμιου συστήματος ασφαλείας στον κτηνώδη ανταγωνισμό, που ορίζουν οι νόμοι της ζούγκλας», είπε χαρακτηριστικά, απευθυνόμενος στους ηγέτες του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας.

Βαθιά αβεβαιότητα

«Μέσα σε λίγα χρόνια, η ατμόσφαιρα έχει αλλάξει και από την πίστη για το ανέφικτο της παγκοσμιοποίησης έχουμε μεταφερθεί στη βαθιά αβεβαιότητα για την επιβίωση αυτής ακριβώς της παγκόσμιας τάξης μας», πρόσθεσε. Κάλεσε δε τους ηγέτες των μεγάλων εταιρειών του κόσμου να χρησιμοποιήσουν την επιρροή τους και να πιέσουν τις κυβερνήσεις προς την κατεύθυνση ενός δίκαιου εμπορίου και μιας ενισχυμένης ασφάλειας. Οι επιχειρήσεις, είπε, πρέπει να παίξουν ζωτικής σημασίας ρόλο στην αποτροπή συρράξεων, που συχνά έχουν σχέση με τον έλεγχο των φυσικών πηγών. «Οι προσπάθειες των επιχειρήσεων να προβάλουν τη διαφάνεια και να αντιμετωπίσουν τη διαφθορά μπορεί να γίνουν αποτελεσματικά μέτρα για την πρόληψη των συρράξεων προτού ξεσπάσουν».

Αδικίες

Στο οικονομικό πεδίο, σύμφωνα με τον κ. Ανάν, οι άδικες εμπορικές διευθετήσεις -κυρίως σε ό,τι αφορά τις αγροτικές επιχορηγήσεις- «δεν καταστρέφουν απλώς το περιβάλλον αλλά στερούν και κονδύλια από τις χώρες που τα χρειάζονται περισσότερο». «Εκείνο που χρειαζόμαστε είναι μια φιλική προς τους φτωχούς διευθέτηση για τη γεωργία», τόνισε. Για τον κ. Ανάν έχει έλθει η ώρα να επιβάλουμε μια νέα κατανομή των θεμάτων στη διεθνή ατζέντα. O πόλεμος κατά της τρομοκρατίας επιδεινώνει, όπως είπε, την κατάσταση που δημιουργεί η ίδια η τρομοκρατία, καθώς αυξάνει τις ανησυχίες για την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών»… «Τα πλέον προνομιούχα μέλη των Ηνωμένων Εθνών είναι απασχολημένα με την τρομοκρατία και τα όπλα μαζικής καταστροφής, πράγμα κατανοητό. Παράλληλα, όμως, ο OHE πρέπει να προστατέψει εκατομμύρια ανδρών και γυναικών από τη φτώχεια, την πείνα και τις θανατηφόρες ασθένειες». Κορυφαία προτεραιότητα, πρέπει να είναι, επισήμανε ο κ. Ανάν, «να βοηθήσουμε τους φτωχούς, μειώνοντας τις επιχορηγήσεις που δίνουν οι πλούσιες χώρες στους αγρότες τους εις βάρος εκείνων των φτωχών χωρών».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή