Ομολογεί αδιέξοδο στο Μεσανατολικό

Ομολογεί αδιέξοδο στο Μεσανατολικό

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ. Σε ασυνήθιστα ειλικρινείς δηλώσεις αναφορικά με την επίλυση του Μεσανατολικού, προέβη ο Ρίτσαρντ Αρμιτατζ, αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών. Μιλώντας στην αιγυπτιακή τηλεόραση, ο Αρμιτατζ δήλωσε ότι οι Αμερικανοί συναντούν μεγάλες δυσκολίες στην επιβολή της ειρηνευτικής διαδικασίας. «O Παλαιστίνιος πρωθυπουργός Αχμέντ Κορέι δεν μπορεί ή δεν θέλει να υιοθετήσει σκληρή στάση στο θέμα της ασφάλειας. Από την άλλη πλευρά, οι Ισραηλινοί δεν σκοπεύουν να συμβιβαστούν. Και συνεπώς βρισκόμαστε μάλλον σε αδιέξοδο», τόνισε. Ως απόδειξη πάντως της «πλήρους δέσμευσης των ΗΠΑ», για την επίλυση του Μεσανατολικού, ο Αρμιτατζ ανέφερε το επικείμενο ταξίδι δύο ανώτατων Αμερικανών αξιωματούχων στην περιοχή, την επόμενη εβδομάδα. Επανέλαβε επίσης την αντίθεση των Ηνωμένων Πολιτειών στην ανέγερση του προστατευτικού τείχους των Ισραηλινών ενώ παραδέχτηκε ότι η Ουάσιγκτον έχει περιορισμένη επιρροή στο κράτος του Ισραήλ.

Κλιμάκωση των μέτρων

Στις ελάχιστες προοπτικές για τη διευθέτηση του Μεσανατολικού, αναφέρθηκε και ο Ντοβ Βάισγκλας, επικεφαλής του επιτελείου του Αριέλ Σαρόν, που επισκέπτεται τον Λευκό Οίκο για διαβουλεύσεις. Μετά από συνομιλίες τις οποίες είχε με την σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας του Αμερικανού προέδρου Τζορτζ Μπους, Κοντολίζα Ράις, ο Βάισγκλας επισήμανε ότι το Ισραήλ δεν προτίθεται να διαπραγματευτεί με τους Παλαιστινίους υπό τις παρούσες συνθήκες. Σύμφωνα με χθεσινά δημοσιεύματα του ισραηλινού Τύπου, στο πλαίσιο της κλιμάκωσης των αντιτρομοκρατικών μέτρων, η χώρα θα θέσει τις προσεχείς εβδομάδες σε κυκλοφορία, ειδικά λεωφορεία τα οποία θα αποτρέπουν την επιβίβαση επίδοξων καμικάζι. Τα οχήματα θα διαθέτουν συστήματα ασφαλείας τα οποία έχουν κατασκευαστεί από την ισραηλινή στρατιωτική βιομηχανία, κόστους 25.000 έως 30.000 δολ.

Θύματα μικρά παιδιά

Εν τω μεταξύ στη Λωρίδα της Γάζας, στα σύνορα με το Ισραήλ, ένας 11χρονος Παλαιστίνιος σκοτώθηκε και δύο ακόμη παιδιά τραυματίστηκαν από πυρά Ισραηλινών. Τα παιδιά, όπως είπαν οι γονείς και οι συγγενείς τους, είχαν βγει για να κυνηγήσουν πουλιά όμως οι Ισραηλινοί στρατιώτες άνοιξαν πυρ εναντίον τους γιατί θεώρησαν ότι τα παιδιά προσπάθησαν να εισχωρήσουν σε ισραηλινά εδάφη. O θείος του νεκρού Παλαιστίνιου δήλωσε ότι τα παιδιά βρέθηκαν στην περιοχή, για να παίξουν.

Πιέζουν τον Σαρόν να παραιτηθεί

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ. Εντείνονται οι πιέσεις στο εσωτερικό του κυβερνητικού συνασπισμού του Ισραήλ προς τον πρωθυπουργό Αριέλ Σαρόν για να παραιτηθεί, αν ασκηθεί δίωξη εναντίον του με την κατηγορία της δωροδοκίας του από τον επιχειρηματία Ντέιβιντ Απελ. Οπως υποστήριξε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Αβραάμ Ποράζ, του κεντρώου κόμματος Σινούι, ο Σαρόν αντιμετωπίζει πιθανή ανταρσία στο κόμμα του. O Ισραηλινός πρωθυπουργός ωστόσο ετοιμάζεται να επισκεφθεί τον επόμενο μήνα την Ουάσιγκτον όπου θα έχει συνομιλίες με τον πρόεδρο Μπους για τον οδικό χάρτη. Αναλυτές επισήμαναν ότι ο Σαρόν στοχεύει στο να αποσπάσει την προσοχή της κοινής γνώμης από το σκάνδαλο δωροδοκίας που απειλεί να επισκιάσει την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή. Σύμφωνα με δημοσκόπηση της εφημερίδας Μααρίβ η δημοτικότητα του Σαρόν έπεσε στο 33% ενώ το 53% των ερωτηθέντων εκτιμούν ότι εμπλέκεται στο σκάνδαλο της διαφθοράς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή