Μπους: ομιλία για αξίες με το νου στην κάλπη

Μπους: ομιλία για αξίες με το νου στην κάλπη

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ως θεματοφύλακας των αμερικανικών ηθικών αξιών εμφανίστηκε ο πρόεδρος Μπους, όταν, κατά την εκφώνηση του ετήσιου διαγγέλματος για την κατάσταση του έθνους, απηύθυνε έκκληση για την προστασία «των τέκνων του έθνους» από την «αρνητική επιρροή του πολιτισμού». H διατύπωση και οι λύσεις του προέδρου Μπους, δηλαδή τα τεστ ανίχνευσης ουσιών, η αποχή των εφήβων από σεξουαλικές δραστηριότητες, η πίστη στο Θεό και η αμετακίνητη αντίθεση προς τους γάμους ομοφυλοφίλων είχαν ως αποδέκτες τους πλέον συντηρητικούς οπαδούς του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος. Είχαν, όμως, και έναν άλλο στόχο. Τις ύπανδρες μητέρες, που το 1996 ψήφισαν τον Μπιλ Κλίντον, το 2000 τον πρόεδρο Μπους και το 2004 παραμένουν σημαντική πηγή αλίευσης ψήφων. Στόχος του Λευκού Οίκου είναι να προσελκύσει τις μητέρες αυτές, Δημοκρατικής προέλευσης με καθησυχαστικές διαπιστώσεις όπως «Οι οικογένειες, τα σχολεία και τα θρησκευτικά ιδρύματα είναι οι αόρατοι πυλώνες του πολιτισμού, τους οποίους θα υπερασπιστούμε». Οι εκτιμήσεις Ρεπουμπλικανών ειδημόνων ανάγουν το θέμα σε «σημαντικό προεκλογικό χαρτί», ικανό να κατακερματίσει το Δημοκρατικό Κόμμα και να προκαλέσει άγχος στον Χάουαρντ Ντιν, δύστοκο σε αναφορές στην παράδοση ή την πίστη του, προφανή στόχο των διακηρύξεων περί παραδοσιακών αξιών στο διάγγελμα. Αυτό ισχυρίζονταν επί εβδομάδες οι βοηθοί του προέδρου Μπους, ότι δηλαδή το διάγγελμα συντάχθηκε στο πλαίσιο μίας προεκλογικής εκστρατείας εναντίον του Χάουαρντ Ντιν.

Ορισμένοι Δημοκρατικοί αντιτείνουν ότι, επειδή το διάγγελμα εκφωνήθηκε 24 ώρες μετά τις προκριματικές της Αϊόβα, ο Λευκός Οίκος δεν προλάβαινε να το αναπροσαρμόσει στη νίκη του Τζον Κέρι.

«Ευσεβείς πόθοι», απάντησαν σε αυτό κάποιοι Ρεπουμπλικανοί. O κ. Ντιν, που αρχικά έμοιαζε ο ολιγότερο θρησκευάμενος των υποψηφίων, υπήρξε, ως κυβερνήτης του Βερμόντ, ο μόνος που υπέγραψε το νομοσχέδιο για τη νομιμοποίηση των οργανώσεων προάσπισης των δικαιωμάτων των ομοφυλοφίλων. Το κακό είναι ότι, βάσει των δημοσκοπήσεων, λίγοι Αμερικανοί διαφωνούν με τους περίφημους γάμους ομοφυλοφίλων, πολλοί, όμως, με τις οργανώσεις τους. Ετσι, ο κ. Ντιν προεβλήθη ως υπερφιλελεύθερος για το μέσο Αμερικανό και αναγκάστηκε να αναφερθεί στην πίστη του, ενώ ο πρόεδρος Μπους, που ανέθεσε κυβερνητικά αξιώματα σε ομοφυλόφιλους, έχει, κατά τους Δημοκρατικούς, προσαρμόσει τις θέσεις του περί γάμου των ομοφυλοφίλων βάσει των δημοσκοπήσων.

Οι Δημοκρατικοί επιμένουν ότι η προσπάθεια Μπους να προσεταιρισθεί τις έγγαμες μητέρες θα πέσει στο κενό. Αλλοι πολιτικοί αναλυτές, όμως, πιστεύουν ότι οι παραδοσιακές αξίες ενδέχεται να αποβούν άκρως αποτελεσματικές και ότι τίποτε στο διάγγελμα δεν ήταν τυχαίο. Εξόχως ενδιαφέρουσα παράμετρο αποτελεί το γεγονός ότι φιλοξενούμενος του προέδρου Μπους κατά την εκφώνηση του διαγγέλματος, ήταν ο Τομ Μπρέιντι των Πατριωτών Νέας Αγγλίας από την έδρα του κ. Κέρι, τη Μασαχουσέτη. Ενδιαφέρουσα ήταν και η κριτική του προέδρου Μπους εις βάρος «ακτιβιστών δικαστών που επαναπροσδιόρισαν το γάμο». Δηλαδή εις βάρος του Ανώτατου Δικαστηρίου της Μασαχουσέτης, που το Νοέμβριο απεφάνθη ότι, βάσει του Συντάγματος της Πολιτείας, οι ομοφυλόφιλοι έχουν δικαίωμα να νυμφεύονται.

Το συμπέρασμα είναι ότι ήδη καταβάλλεται προσπάθεια ο Τζον Κέρι να εμφανιστεί ως «Βορειοανατολικός φιλελεύθερος», με τον «ανδροπρεπή» κ. Μπρέιντι αντίπαλον δέος.

«Ο Τζον Κέρι ίσως να γίνει υποψήφιος για την προεδρία. Οι Δημοκρατικοί θα πραγματοποιήσουν το Συνέδριό τους στη Βοστώνη. Αν όμως συνδυάσετε σκόρπιες ενδείξεις, διαφαίνεται ήδη ένα έτοιμο σενάριο, όσο μακκιαβελική και αν είναι η εκδοχή», επισημαίνει ο Ντέιβιντ Τζέργκεν, παλαίμαχος του Λευκού Οίκου επί Νίξον, Φορντ, Ρέιγκαν και Κλίντον.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή