Οι υποψήφιοι των Δημοκρατικών

Οι υποψήφιοι των Δημοκρατικών

3' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ουέσλι Κλαρκ

Δύσκολο να κατατάξει κανείς πολιτικά τον Αμερικανό πρώην στρατηγό Ουέσλι Κλαρκ. Δεν είναι σύνηθες ένας πρώην στρατηγός να προσχωρεί στο στρατόπεδο των Δημοκρατικών. O Κλαρκ υπηρέτησε επί 34 χρόνια στον αμερικανικό στρατό και το 1999, ως ανώτατος διοικητής των δυνάμεων του NATO, ηγήθηκε της εκστρατείας στο Κοσσυφοπέδιο. Δηλώνει υπερασπιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και αμφισβητεί την αντιτρομοκρατική νομοθεσία που θέπισε η κυβέρνηση Μπους μετά την 11η Σεπτεμβρίου. Υποστηρίζει την αναθέρμανση των διατλαντικών σχέσεων και κατηγορεί την κυβέρνηση Μπους για την εισβολή στο Ιράκ. Είναι υπέρμαχος της θανατικής ποινής αλλά ζητεί τη δίωξη εκπροσώπων της βιομηχανίας όπλων σε περιπτωσεις παράνομης οπλοχρησίας. Υποστηρίζει το δικαίωμα των γυναικών στην έκτρωση και δηλώνει ότι, αν εκλεγεί, θα επανεξετάσει την πολιτική αναφορικά με την παρουσία των ομοφυλοφίλων στον αμερικανικό στρατό, χωρίς όμως να τάσσεται υπέρ της απαγόρευσής της.

Τζον Εντουαρντς

Τονίζει πάντοτε στις προεκλογικές του ομιλίες την ταπεινή καταγωγή του και το γεγονός ότι ήταν ο πρώτος από την οικογένειά του που πήγε στο πανεπιστήμιο. Το τι σπούδασε είναι προφανές από το ρητορικό του ύφος. O Εντουαρντς είναι επιτυχημένος δικηγόρος και η δύναμη των επιχειρημάτων του οδήγησε κάποτε τον Μπιλ Κλίντον να πει ότι «είναι ικανός να πείσει με το λόγο του μια κουκουβάγια να αφήσει το κλαδί της». O Εντουαρντς δηλώνει ότι ο Μπους πρόδωσε την εργατική τάξη. Ταυτόχρονα, όμως, υπερασπίζεται πολιτικές ελκυστικές κυρίως για τους ψηφοφόρους μέσων εισοδημάτων, π.χ. τη διατήρηση εκείνων των φοροαπαλλαγών του Τζορτζ Μπους που ευνοούν τις οικογένειες με ετήσιο εισόδημα έως 200.000 δολάρια. Ως γερουσιαστής, ο Εντουαρντς ψήφισε υπέρ του πολέμου του Ιράκ, ενώ ως γνήσιος νότιος (κατάγεται από αγροτική περιοχή της Βόρειας Καρολίνας) υποστηρίζει τη θανατική ποινή. Στις προκριματικές της Αϊόβας ο Εντουαρντς κατέκτησε τη δεύτερη θέση.

Τζον Κέρι

Γόνος οικογένειας διπλωματών, βετεράνος του Βιετνάμ και σύζυγος της κληρονόμου της πασίγνωστης βιομηχανίας τροφίμων, Heinz, ο νικητής των προκριματικών της Αϊόβας, Τζον Κέρι, έχει, όπως λένε, αέρα προέδρου. Ωστόσο, η προώθηση της ιδανικής πολιτικής εικόνας είναι γι’ αυτόν μια ιδιαίτερα δύσκολη υπόθεση, καθώς πασχίζει να απαλλαγεί από τον χαρακτηρισμό του «ψυχρού ομιλητή». O γερουσιαστής της Μασαχουσέτης, πρώην δικηγόρος, ηλικίας 60 ετών, Τζον Κέρι «δεν είναι τόσο φιλελεύθερος όσο ο συνάδελφός του, Τεντ Κένεντι», παρατηρεί το Time. Στον τομέα της οικονομίας, σκοπεύει να ανακαλέσει τις φοροαπαλλαγές του Τζορτζ Μπους κυρίως για τις οικογένειες με εισόδημα άνω των 200.000 δολαρίων. Αντιτίθεται στη θανατική ποινή, υποστηρίζει το δικαίωμα στην άμβλωση και θέλει να απαγορεύσει τις διακρίσεις κατά των ομοφυλοφίλων. Υπόσχεται μεγάλες δαπάνες για την υγειονομική περίθαλψη. Στην εξωτερική πολιτική, υποστήριξε αρχικά τον πόλεμο στο Ιράκ, αλλά τώρα διευκρινίζει ότι το έκανε βασιζόμενος στις εσφαλμένες πληροφορίες των μυστικών υπηρεσιών.

Χάουαρντ Ντιν

Ο επί 20 έτη κυβερνήτης του Βερμόντ έχει γίνει γνωστός για τη σθεναρή αντίθεσή του στον πόλεμο στο Ιράκ και η στρατηγική του έως τώρα ήταν να εκμεταλλεύεται την οργή μιας μεγάλης μερίδας της βάσης του Δημοκρατικού Κόμματος -κυρίως των νεαρών «γιάπις» και των διανοούμενων- για την κυβερνητική πολιτική σε ευρύ φάσμα θεμάτων, από το Ιράκ έως τη φορολογία. H στρατηγική αυτή απέδωσε προς στιγμήν καρπούς, καθώς οι δημοσκοπήσεις πριν από τις προκριματικές της Αϊόβας τον τοποθετούσαν πρώτον με 22%, ποσοστό διπλάσιο εκείνου που συγκέντρωνε ο Τζον Κέρι. H Αϊόβα, ωστόσο, ανέτρεψε τα δεδομένα. O Χάουαρντ Ντιν, γιατρός, γεννηθείς το 1948, είναι απόφοιτος του Γέιλ, με ιστορικό νεανικών περιπετειών -πάρτυ και αλκοόλ- ανάλογο αυτού του Τζορτζ Μπους. Υποστηρίζει το δικαίωμα στην άμβλωση, τη θανατική ποινή «για απεχθή εγκλήματα όπως η τρομοκρατία, ο φόνος αστυνομικών ή παιδιών» και αρχικώς υποσχέθηκε την ανάκληση των φοροαπαλλαγών της κυβέρνησης Μπους.

Τζόζεφ Λίμπερμαν

Ο κεντρώος Δημοκρατικός γερουσιαστής του Κονέκτικατ, έχει οικοδομήσει την πολιτική του σταδιοδρομία προσπαθώντας να γεφυρώσει τις ιδεολογικές διαφορές με τους αντιπάλους του. Το γεγονός έχει ως αποτέλεσμα να κερδίσει την υποστήριξη των Δημοκρατικών, Ρεπουμπλικανών αλλά και ανεξάρτητων ψηφοφόρων. Εν όψει ωστόσο των εκλογών όπου οι Δημοκρατικοί επιθυμούν να διαφοροποιηθούν τελείως από τους Ρεπουμπλικανούς, ο Λίμπερμαν καλείται να εγκαταλείψει τη συναινετική του διάθεση. Τάχθηκε υπέρ του πολέμου στο Ιράκ, ενώ στήριξε και τη νέα αντιτρομοκρατική νομοθεσία του Μπους μετά την 11η Σεπτεμβρίου. Υποστηρίζει την θανατική ποινή αλλά και το δικαίωμα των γυναικών στις εκτρώσεις. Υπόσχεται ότι θα δαπανήσει ποσά έως και 54 δισ. δολάρια ετησίως για την υγεία. Μεγαλύτερα κονδύλια θα αφιερώσει επίσης και για την ανάπτυξη τεχνολογίας με περιορισμένη καύση άνθρακα ώστε να μην επιβαρύνεται το περιβάλλον.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή