Πρώτη φωτογραφία από το Οπορτιούνιτι

Πρώτη φωτογραφία από το Οπορτιούνιτι

1' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το υποφωτισμένο, σουρεαλιστικό σκηνικό που περιβάλλει το αμερικανικό εξερευνητικό όχημα Οπορτιούνιτι θυμίζει μόνο μία άλλη τοποθεσία στον δρα Στίβεν Σκουάιαρς. Το όχημα προσεδάφισης βρίσκεται αυτήν τη στιγμή σε απόσταση 10.620 χιλιομέτρων από το «αδελφάκι» του Σπίριτ, σε αντιδιαμετρικό από αυτό γεωγραφικό σημείο του Αρη. «Ετσι ακριβώς μοιάζουν τα πιο τρελά μου όνειρα», εξηγεί ο δρ Σκουάιαρς, επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας της ΝΑΣΑ. Τέσσερις ώρες μετά την επιτυχή προσεδάφισή του την Κυριακή, το μικρό όχημα απέστειλε ασπρόμαυρη πανοραμική φωτογραφία της αρειανής επιφάνειας. Σε αντίθεση με εικόνες άλλων οχημάτων, εκείνες του Οπορτιούνιτι δείχνουν ότι το σημείο προσεδάφισής του δεν διαθέτει πέτρες, ενώ λίγα μέτρα από το όχημα βλέπουμε μεγάλο βράχο, σχεδόν θαμμένο. «Οσα βλέπω είναι πρωτοφανή», λέει ο δρ Σκουάιαρς.

Η πρώτη έγχρωμη φωτογραφία από το Οπορτιούνιτι δείχνει ότι το έδαφος είναι γκρίζο, με μικρές πέτρες. Στα σημεία πρόσκρουσης των αερόσακων του Οπορτιούνιτι βλέπουμε ότι το χώμα έχει πατηθεί, αυτό πείθει την επιστημονική ομάδα ότι το σημείο προσεδάφισης διαθέτει πολύ λεπτό κοκκινωπό χώμα, σαν πούδρα. Κατά την πρώτη συνέντευξη Τύπου, μετά την προσεδάφιση, η ατμόσφαιρα στο Εργαστήριο Αεροπροώθησης της ΝΑΣΑ στην Πασαντίνα της Καλιφόρνιας θύμιζε περισσότερο αποδυτήρια νικήτριας ομάδας, παρά επιστημονικό κέντρο. Τα μέλη της ομάδας φώναζαν με ενθουσιασμό, ενώ οι επικεφαλής του προγράμματος μοίραζαν συγχαρητήρια. Αρχικές εκτιμήσεις αναφέρουν ότι το Οπορτιούνιτι προσεδαφίσθηκε 18 χλμ. ανατολικά του προγραμματισμένου σημείου, παραμένοντας ωστόσο μέσα στην επιθυμητή γεωγραφική περιοχή. Στο μεταξύ, σβήνουν οι ελπίδες των Ευρωπαίων για «αφύπνιση» του οχήματος «Μπιγκλ 2». O Βρετανός επικεφαλής της αποστολής Μπιγκλ ανέφερε χθες ότι η ομάδα του θα αποπειραθεί τις επόμενες ημέρες για τελευταία φορά να επανεκκινήσει τα ηλεκτρονικά συστήματα του Μπιγκλ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή