Πανδημία από την γρίπη πουλερικών;

Πανδημία από την γρίπη πουλερικών;

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μπανγκοκ. Με την απειλή μιας πανδημίας, που θα κοστίσει εκατομμύρια ανθρώπινες ζωές να φαντάζει πιο αληθινή από ποτέ, τίποτα δεν εμπνέει αισιοδοξία για τον έγκαιρο περιορισμό της επιδημίας γρίπης των πουλερικών. Τα «μυστικά και ψέματα» της ταϊλανδέζικης κυβέρνησης κόστισαν τη ζωή σε πέντε ανθρώπους, που προσεβλήθησαν από τον ιό. Επιδημίες ξέσπασαν στο Πακιστάν, τη N. Κορέα, το Λάος, ενώ ήδη πλήττονται η Καμπότζη, η Ινδονησία, η Ιαπωνία και το Βιετνάμ. Στην Ταϊβάν εντοπίστηκε διαφορετικός, πιο αδύναμος ιός.

Πέθαναν οι έξι

Χθες το υπουργείο Υγείας της Ταϊλάνδης ανακοίνωσε ότι πέντε άτομα, που μάλλον είχαν προσβληθεί από το στέλεχος H5N1 της γρίπης των πουλερικών απεβίωσαν, όπως και το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα της χώρας, ένα εξάχρονο αγόρι. Οι ασθενείς ζούσαν στην κεντρική Σουκχοθάϊ και την επαρχία Σασοεκνγκσάο, ανατολικά της Μπανγκόκ, αλλά ο ιός έχει ανιχνευθεί σε κοτόπουλα και σε άλλες οκτώ επαρχίες. Συνολικά, τα πιθανά κρούσματα γρίπης στη χώρα είναι δέκα. Ηδη εστάλη οδηγία με την οποία ζητείται από τα ξενοδοχεία και τους μικροπωλητές να μην προσφέρουν στην πελατεία τους αβγά εκτός αν είναι πολύ καλά μαγειρεμένα. Οι Ταϊλανδοί εκφράζουν την οργή τους για την ολιγωρία της κυβέρνησης που γνώριζε, αλλά έκρυψε επιμελώς το πρόβλημα, επιλέγοντας να προασπίσει την οικονομία της χώρας παρά τη δημόσια υγεία. H Thai Airways θα εξακολουθήσει να προσφέρει στις διεθνείς πτήσεις πιάτα με κοτόπουλο. Οι οικονομικές επιπτώσεις της επιδημίας είναι τρομακτικές. Στο Πακιστάν, ανακοίνωσαν οι τοπικές αρχές, ανιχνεύτηκαν τα στελέχη H-7 και H-9 του ιού της γρίπης των πουλερικών που δεν είναι εξίσου θανατηφόρος με τον H5N1. H Νότια Κορέα, εξάλλου, ανέφερε χθες ότι καταγράφεται νέα επιδημία, ενώ απαγόρευσε τις εισαγωγές πουλερικών από την Ταϊλάνδη. Αξιωματούχοι του OHE στο Λάος δήλωσαν ότι και εκεί εκατομμύρια κοτόπουλα πέθαναν από τη γρίπη, και απηύθυναν έκκληση προς την κομμουνιστική κυβέρνηση να ενημερώσει τους πολίτες.

Στην Καμπότζη

Η Καμπότζη χθες ανακοίνωσε ότι ο ιός της γρίπης προσέβαλλε δύο παιδιά αλλά τα κρούσματα δεν έχουν ακόμα επιβεβαιωθεί. Ταυτόχρονα η υπηρεσία για την ανάπτυξη της κτηνιατρικής υγείας κάλεσε τις διεθνείς οργανώσεις να παράσχουν βοήθεια για τον έλεγχο της επιδημίας. Συνολικά, στα πληγέντα κράτη πέθαναν ή θανατώθηκαν είκοσι εκατ. κοτόπουλα, ενώ δεκάδες κράτη απαγόρευσαν την εισαγωγή πουλερικών από τα ασιατικά κράτη. H Ινδονησιακή κυβέρνηση δέχεται κριτική για συγκάλυψη της επιδημίας κατόπιν πιέσεων από επιχειρηματίες. H Ταϊβάν, επιμένει ότι στο νησί εντοπίσθηκε ο λιγότερο θανατηφόρος ιός H5N2.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή