Το Ευρωσύνταγμα επανέρχεται στο προσκήνιο…

Το Ευρωσύνταγμα επανέρχεται στο προσκήνιο…

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΔΟΥΒΛΙΝΟ. Για πρώτη φορά μετά την κατάρρευση της Διακυβερνητικής, τον περασμένο Δεκέμβριο, το θέμα του Ευρωπαϊκού Συντάγματος επανέρχεται στις ράγες με πρωτοβουλία της ιρλανδικής προεδρίας, εν μέσω ωστόσο διχογνωμιών και αντιρρήσεων επί σειράς σημαντικών θεμάτων, με αποκορύφωμα αυτό της ψηφοφορίας. Δεν λείπουν όμως και οι διαβουλεύσεις, αλλά κι ένας άνεμος αισιοδοξίας, αν κρίνουμε από τις δηλώσεις της ιρλανδικής προεδρίας, που ελπίζει σε μια συμφωνία ώς τον Ιούνιο. O Ιρλανδός πρωθυπουργός Μπέρτι Αχερν, ο οποίος ταξίδεψε χθες στη Μαδρίτη για συνομιλίες με τον Ισπανό ομόλογό του, έναν εκ των δύο ισχυρότερων πόλων αντίδρασης στο Ευρωπαϊκό Σύνταγμα, έσπευσε να δηλώσει ότι θα πρέπει να γίνουν παραχωρήσεις από το σύνολο των συμμετεχόντων. Το μεγάλο αγκάθι, όμως, είναι η Πολωνία, η οποία εξακολουθεί πεισματικά να αρνείται να συνδιαλλαγεί στο θέμα του τρόπου λήψεως αποφάσεων στην Ε.Ε.

Το ποσοστό δημοτικότητας της κυβέρνησης του Πολωνού πρωθυπουργού Λέτσεκ Μίλερ, όπως σημειώνουν σε άρθρο τους οι New York Times, μετά βίας παραμένει διψήφιο. Κι όμως ο Πολωνός πρωθυπουργός, Λέτσεκ Μίλερ, δεν το βάζει κάτω και απορρίπτει κατηγορηματικά το αίτημα της αντιπολίτευσης να παραιτηθεί. Δηλώνει ότι η Πολωνία δεν σκοπεύει να υποχωρήσει στη διαμάχη της με τους δύο ισχυρούς γείτονές της για το σύνθετο όσο και κρίσιμο ζήτημα του αριθμού ψήφων, που θα έχει κάθε χώρα στις μελλοντικές αποφάσεις της Ε.Ε.

«Θα προτιμούσα η Πολωνία να είναι δραστήρια αντί να περιμένει στη γωνία και να παίρνει εντολές απ’ όλους τους άλλους», επισημαίνει. Αυτή η αυτοπεποίθηση αποτελεί μακρά παράδοση για την Πολωνία. Είναι γνωστό πως ο Ζαν Ζακ Ρουσό είχε συμβουλεύσει τους Πολωνούς, που βρίσκονταν αντιμέτωποι με τις διαιρέσεις του 18ου αιώνα: «Αν σε καταπιούν, τουλάχιστον μην τους αφήσεις να σε χωνέψουν». Και στη διάρκεια των ετών η συμβουλή αυτή ακολουθήθηκε. «Οι ανήσυχοι αναλυτές θα μπορούσαν να ισχυρισθούν ότι η Πολωνία είναι ταραξίας», παραδέχεται ο Μίλερ, αλλά στην πραγματικότητα είναι η ενέργεια και ο ενθουσιασμός, με τον οποίο προασπίζει τις θέσεις της, που παρερμηνεύονται ως ροπή στους καβγάδες. Στη διάρκεια των διενέξεων, που σημάδεψαν την E.E. με αφορμή την εισβολή στο Ιράκ, ο πρόεδρος της Γαλλίας, Ζακ Σιράκ, έψεξε την Πολωνία και τις άλλες χώρες για τη στάση τους, παρατηρώντας ότι «έχασαν μία μεγάλη ευκαιρία να σιωπήσουν». Το σχόλιο κυριάρχησε στα διεθνή πρωτοσέλιδα και ο Μίλερ δηλώνει σήμερα εξαιρετικά προσβεβλημένος. «Δεν ήταν πολύ κομψό», λέει. Παρ’ όλα αυτά υπογραμμίζει ότι οι σχέσεις του με τη Γαλλία, που είναι ο μεγαλύτερος ξένος επενδυτής στην Πολωνία με 13 δισ. δολάρια, είναι υπερβολικά σημαντικές και παραδοσιακά στενές για να απειληθούν πραγματικά. «Συχνά με ρωτούν αν προτιμώ την Ευρώπη ή τις ΗΠΑ. Μου θυμίζει την ερώτηση. Ποιος τροχός του ποδηλάτου είναι σημαντικότερος, ο μπροστινός ή ο πίσω;».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή