Βέτο σε νομοσχέδιο έθεσαν οι Ιρανοί σκληροπυρηνικοί

Βέτο σε νομοσχέδιο έθεσαν οι Ιρανοί σκληροπυρηνικοί

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

TEXEPANH. Κορυφώνεται το πολιτικό αδιέξοδο στο Ιράν καθώς οι σκληροπυρηνικοί υπέρμαχοι του θεοκρατικού καθεστώτος απέρριψαν νομοσχέδιο, το οποίο προωθούν οι μεταρρυθμιστές εν όψει των εκλογών της 20ής Φεβρουαρίου. Το Ιρανικό Συμβούλιο των Φρουρών της Επανάστασης απέρριψε νομοσχέδιο σύμφωνα με το οποίο θα επιτρεπόταν η συμμετοχή μεταρρυθμιστών υποψηφίων στις επικείμενες εκλογές. Υπενθυμίζεται ότι το Συμβούλιο, ένα μη εκλεγμένο σώμα το οποίο αποτελείται από κληρικούς και νομομαθείς του Ιράν, έχει απαγορεύσει σε χιλιάδες υποψηφίους των μεταρρυθμιστών να λάβουν μέρος στις εκλογές με το επιχείρημα ότι η υποψηφιότητά τους δεν συνάδει με τον ισλαμικό νόμο. H άρνηση του Συμβουλίου των Φρουρών της Επανάστασης να εγκρίνει το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, προκάλεσε νέες έντονες αντιδράσεις. Εκπρόσωπος της κυβέρνησης του μεταρρυθμιστή προέδρου Μοχάμεντ Χαταμί δήλωσε χθες ότι η κυβέρνηση θα αρνηθεί ενδεχομένως να οργανώσει τις εκλογές αν δεν αλλάξουν οι συνθήκες. «Δεν μπορούμε να οργανώσουμε εκλογές που δεν θα είναι ελεύθερες και δημοκρατικές», τόνισε ο Αμπντουλάχ Ραμαζανζαντέχ. Εν τω μεταξύ, πολλοί μεταρρυθμιστές βουλευτές απειλούν ότι θα παραιτηθούν αν δεν επιτύχουν την άρση της απαγόρευσης των συναδέλφων τους. Σύμφωνα με τον Μόχζεν Μιρνταμάντι, επικεφαλής της κοινοβουλευτικής επιτροπής για την εξωτερική πολιτική και την ασφάλεια, χθες, οι βουλευτές δεν είχαν λάβει ακόμη την οριστική απόφασή τους. «Είναι όμως πολύ πιθανό», πρόσθεσε, «οι περισσότεροι από τους 80 βουλευτές οι οποίοι συνεχίζουν επί δύο εβδομάδες την καθιστική διαμαρτυρία στο ιρανικό Κοινοβούλιο, να παραιτηθούν σήμερα». «Υπό αυτές τις συνθήκες», κατέληξε ο Μιρνταμάντι, «είναι πιθανό η κυβέρνηση να αναγκαστεί να αναβάλει τις εκλογές».

Με συμμάχους τους φοιτητές

Η απόφαση των σκληροπυρηνικών να απορρίψουν το νομοσχέδιο σημαίνει ότι δεν υπάρχει από την πλευρά τους βούληση να εκτονώσουν με λογικά μέσα και επιχειρήματα την κρίση, επεσήμανε ο Μόχζεν Αρμίν, μεταρρυθμιστής βουλευτής του οποίου η υποψηφιότητα έχει «κοπεί». Σύμμαχος των μεταρρυθμιστών του Ιράν στη μάχη τους για ελεύθερες εκλογές είναι οι φοιτητές. «Θα ενώσουμε τη φωνή μας με τους καθηγητές μας σε όλα τα πανεπιστήμια της Τεχεράνης για να καταγγείλουμε τους σκληροπυρηνικούς που περιορίζουν τις επιλογές των πολιτών», δήλωσε ο επικεφαλής των μεταρρυθμιστών φοιτητών Χουσεΐν Μπακέρι. Οι φοιτητές επρόκειτο να οργανώσουν χθες μεγάλη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Τεχεράνη για να ζητήσουν τη διεξαγωγή ελεύθερων εκλογών, ενώ ανακοίνωσαν ότι σκοπεύουν να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους. Το Συμβούλιο των Φρουρών της Επανάστασης ανακοίνωσε ότι επανεξετάζει τις ενστάσεις 3.000 μεταρρυθμιστών υποψηφίων, στους οποίους έχει απαγορεύσει να συμμετάσχουν στις εκλογές. Σημειώνεται ότι μέχρι τώρα έχει άρει την απαγόρευση μόνο για 400.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή