«Επέζησε» η κυβέρνηση Μπλερ

«Επέζησε» η κυβέρνηση Μπλερ

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. Στο παραπέντε γλίτωσε την πτώση της κυβέρνησής του ο Τόνι Μπλερ, καθώς κατά τη χθεσινή ψηφοφορία στο Κοινοβούλιο το επίμαχο νομοσχέδιο για την εκπαίδευση ψηφίστηκε με 316 ψήφους υπέρ και 311 κατά. Σημειώνεται ότι οι ψήφοι των Σκώτων βουλευτών, σύμφωνα με καταγγελίες της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ήταν αυτές που έδωσαν στον Βρετανό πρωθυπουργό τη δυνατότητα να ξεπεράσει τη χειρότερη κρίση στην πολιτική του σταδιοδρομία. Και ο μεν Μπλερ ξεπέρασε τον σκόπελο της ψηφοφορίας, το πολιτικό του μέλλον όμως παραμένει αβέβαιο εν όψει και της πολυαναμενόμενης, σήμερα, δημοσιοποίησης του πορίσματος της επιτροπής Χάτον, για τις ηθικές ευθύνες του Βρετανού πρωθυπουργού για τον θάνατο του επιστήμονα Ντέιβιντ Κέλι. Ενδεικτικό του κλίματος είναι ότι το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας επηρέασε θετικά τις αγορές και ενίσχυσε τη στερλίνα

Κυβερνητική επιβίωση

Το αποτέλεσμα της χθεσινοβραδινής ψηφοφορίας ήταν εξαιρετικά δύσκολο να προβλεφθεί, παρά το γεγονός ότι ορισμένοι αναλυτές προέβλεπαν την επιβίωση της κυβέρνησης, ιδιαίτερα μετά τη στροφή που πραγματοποίησαν την ύστατη ώρα ορισμένοι από τους λεγόμενους «εξεγερθέντες» βουλευτές του Εργατικού Κόμματος. Διατηρώντας μια άνετη πλειοψηφία 161 ψήφων, σε άλλη περίπτωση θα ήταν ανήκουστη η πιθανότητα ήττας της κυβέρνησης. Ωστόσο, η πρόταση για την αύξηση των διδάκτρων που καταβάλλουν οι φοιτητές στα πανεπιστήμια προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στους κόλπους του Εργατικού Κόμματος, οδηγώντας 155 βουλευτές να υπογράψουν πρόταση κατά του επίμαχου νομοσχεδίου. Το νομοσχέδιο επιτρέπει στα πανεπιστήμια να αυξήσουν τα δίδακτρα φθάνοντας έως και τις 3.000 λίρες (4.500 ευρώ) ετησίως, από τις 1.125 που καταβάλλουν σήμερα οι Βρετανοί φοιτητές. Σύμφωνα με αναλυτές, το νομοσχέδιο για την παιδεία ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι της αντίδρασης πολλών βουλευτών του κόμματος, απέναντι σε μια κυβέρνηση η οποία οδήγησε τη Βρετανία σε πόλεμο κατά του Ιράκ, εξαπατώντας, σύμφωνα με την άποψή τους, τον βρετανικό λαό ως προς τον κίνδυνο που συνιστούσε ο Σαντάμ για την ασφάλεια της χώρας τους και του υπόλοιπου κόσμου.

Χθες το μεσημέρι, πάντως, υπήρξε μεταστροφή του κλίματος, μετά την ανακοίνωση του Νικ Μπράουν, ενός εκ των επικεφαλής των εξεγερθέντων βουλευτών, ότι θα στήριζε τελικώς την κυβέρνηση στην κρίσιμη ψηφοφορία. Είχε προηγηθεί, αργά προχθές το βράδυ, συνάντηση του Τόνι Μπλερ με τους βουλευτές, στο Νο 10 της Ντάουνιγνκ Στριτ, έπειτα από πρωτοβουλία του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Τζον Πρέσκοτ. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Μπλερ εμφανίστηκε αμετακίνητος στις θέσεις του, υποστηρίζοντας ότι το νομοσχέδιο κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση για τη βελτίωση της παιδείας.

Στο παρασκήνιο

Σημαντικό παρασκηνιακό ρόλο φαίνεται πως διαδραμάτισε και ο ισχυρός υπουργός Οικονομικών Γκόρντον Μπράουν, οι φιλοδοξίες του οποίου για την ηγεσία του κόμματος είναι πλέον ξεκάθαρες. «O Γκόρντον δεν επιθυμεί να παραλάβει ένα κατεστραμμένο κόμμα, όταν έλθει η ώρα», ήταν η σιβυλλική δήλωση βουλευτή των Εργατικών, ο οποίος σχολίασε την παρέμβαση Μπράουν προς τους εξεγερθέντες βουλευτές. O πρωθυπουργός αποκλείεται να εξέλθει ανέπαφος από αυτό το κρίσιμο τελευταίο 48ωρο, το οποίο κορυφώνεται σήμερα με τη δημοσιοποίηση της έκθεσης της επιτροπής Χάτον για την υπόθεση Κέλι. Σύμφωνα με Βρετανούς αναλυτές, ακόμη και αν το πόρισμα τον απαλλάσσει από τις ευθύνες, το κλίμα που έχει δημιουργηθεί στη Βρετανία για τον ρόλο της χώρας στο Ιράκ έχει προκαλέσει μόνιμη βλάβη στη δημόσια εικόνα του Τόνι Μπλερ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή