Αποχρωσεις

3' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αντικαταστάτες

Πέραν της εξαγοράς της ποινής τους, οι ευκατάστατοι παράνομοι διαθέτουν μία επιπλέον εναλλακτική λύση, αν η τιμή εξαγοράς είναι υπερβολικά υψηλή ή δεν έχουν χρόνο για χάσιμο στη φυλακή. Να πληρώσουν κάποιον, ώστε να εκτίσει αντ’ αυτών την ποινή τους. H νεότευκτη αυτή πρακτική έκανε την εμφάνισή της στη Δανία, όπου τουλάχιστον εκατό άτομα δηλώνουν έτοιμα να πάνε φυλακή, έναντι αμοιβής φυσικά, στη θέση όσων καταδικάστηκαν, για ελαφρά πάντως αδικήματα. H τιμή ορίζεται με την ημέρα και σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας «Ekstra Bladet», είναι 166 δολάρια την ημέρα και μπορεί να καταβάλλεται ημερησίως ή μηνιαίως, αναλόγως με την προτίμηση του καταθέτη. H ίδια εφημερίδα αναφέρει ότι γνωρίζει αρκετές περιπτώσεις στις οποίες κάποιοι εξέτισαν ποινή αντί άλλων, κυρίως περιπτώσεις οδήγησης υπό την επήρεια μέθης, οπότε η ποινή δεν ξεπερνά το δίμηνο. Αναφέρει όμως και την περίπτωση ενός καταδικασθέντος εμπόρου ναρκωτικών, ο οποίος βρήκε άνθρωπο να τον αντικαταστήσει στη φυλακή για 18 μήνες κι εκείνος φυσικά να συνεχίσει ανενόχλητος τη δράση του. Επειδή όμως, στη Δανία, όπως άλλωστε και στις υπόλοιπες ευνομούμενες χώρες, η παραποίηση ταυτότητας τιμωρείται επίσης, οι αρμόδιες κυβερνητικές αρχές έχουν αρχίσει ήδη να αναζητούν τους δράστες και από τις δύο πλευρές, οι οποίοι πάντως επικοινωνούν μέσω Διαδικτύου.

Αδαείς τουρίστες

Από τους πιο αδιάφορους και αδαείς τουρίστες είναι οι Βρετανοί, σύμφωνα με σχετική έρευνα, που διενεργήθηκε στη χώρα τους και έδειξε ότι όταν ταξιδεύουν στο εξωτερικό για διακοπές, πολλές φορές δεν ξέρουν καλά-καλά τι γλώσσα ομιλείται στον τόπο του προορισμού τους. Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, το ένα τρίτο από αυτούς δεν μπορεί ή αδιαφορεί να μάθει τη χρήση απλών λέξεων στην τοπική γλώσσα, όπως «γεια», «ευχαριστώ», «παρακαλώ» και τα συναφή, ενώ το ένα-τέταρτο από αυτούς αποφασίζει για τον τόπο διακοπών του σε διάστημα μικρότερο των δύο ωρών. H επαφή μ’ ένα καινούργιο πολιτισμό είναι το λιγότερο που ενδιαφέρει τον Βρετανό τουρίστα όταν κλείνει τις διακοπές του και 29% ομολογεί ότι ταξιδεύει χωρίς να γνωρίζει το παραμικρό για τη χώρα προορισμού του. Ολ’ αυτά, επειδή οι διακοπές είναι «must» για τον μέσο Βρετανό κι επειδή οι προσφορές της τελευταίας στιγμής καθορίζουν εν πολλοίς την απόφασή του, με αποτέλεσμα να μη διαθέτει τον χρόνο για την απαραίτητη προετοιμασία και ενημέρωση. Παρ’ όλ’ αυτά, όσοι συμμετείχαν στη σχετική έρευνα παραδέχθηκαν ότι αν διέθεταν χρόνο και ενημέρωση, σίγουρα θα απολάμβαναν περισσότερο τις διακοπές τους.

Το ‘πε ο παπαγάλος

Το ‘πε, το ‘πε ο παπάγαλος. Οχι ακριβώς ό,τι αναφέρει γνωστό λαϊκό άσμα, δεδομένου ότι ο εν λόγω παπαγάλος δεν γνωρίζει τη Νεοελληνική, αλλά τη νοτιοαφρικανική γλώσσα των αφρικάνερς, στην οποία και… δήλωσε όνομα και διεύθυνση, ώστε να επιστρέψει στον ιδιοκτήτη του. H περιπέτεια του παπαγάλου άρχισε το 2002 στο Κέιπ Τάουν, όταν άγνωστοι εισέβαλαν στην κατοικία του ιδιοκτήτη του και έκλεψαν το… ομιλητικό πτηνό, το οποίο πάντως δεν κατέστη δυνατόν να αποκαλύψει το κρησφύγετο των απαγωγέων του. Αποκάλυψε, όμως, όλα όσα του είχε μάθει το αφεντικό του κι έτσι η αστυνομία μπόρεσε να βρει σε ποιον ανήκε. Κι εκείνος (ο ιδιοκτήτης) με τη σειρά του είπε τα ίδια κι επιπλέον αποκάλυψε τις καθημερινές συνήθειες του πτηνού -όπως ας πούμε ότι του αρέσει να απολαμβάνει μπράντι με κόκα-κόλα- οπότε την επομένη της επικοινωνίας του με το αστυνομικό όργανο, βρέθηκε μπροστά στον αγαπημένο του παπαγάλο, τον οποίο είχε χάσει για δύο χρόνια περίπου. Ωστόσο, λέγεται ότι από την «αποκρυπτογράφηση» των λέξεων του παπαγάλου και τις υποψίες του ιδιοκτήτη προέκυψαν δύο ύποπτοι, οι οποίοι συνελήφθησαν και απομένει η… αναγνώρισή τους απ’ το λαλίστατο πτηνό.

Χρυσά βατόμουρα

Στα δικαστήρια θα τρέχουν ανοιξιάτικα η Μαντόνα και ο σύζυγός της Γκάι Ρίτσι, αφού εκκρεμεί εις βάρος τους αγωγή για κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας, αναφορικά με την ταινία τους «Swept Away». Μια ταινία, η οποία σημείωσε παταγώδη αποτυχία, όταν κυκλοφόρησε το 2002 και «τιμήθηκε» γι’ αυτό με πέντε χρυσά βατόμουρα -τα ανεπίσημα βραβεία των χειρότερων ταινιών- το 2003. O Βίνσεντ ντ’ Ονόφριο, ο οποίος δηλώνει ηθοποιός, τραγουδιστής, στιχουργός και σκηνοθέτης έχει καταθέσει αγωγή εναντίον του διάσημου ζευγαριού και ζητεί αποζημίωση ύψους 7,9 εκατομμυρίων ευρώ επειδή, όπως ισχυρίζεται, του έκλεψαν την ιδέα. Οπως αναφέρει το BBC, ο ενάγων ισχυρίζεται ότι η Μαντόνα και ο σκηνοθέτης σύζυγός της προχώρησαν στην πραγμάτωση της ιδέας του σε ταινία, χωρίς ωστόσο να τον περιλάβουν στα σχέδιά τους. Για τον ρόλο της στην ταινία, όπου υποδύεται μια πλούσια κυρία σ’ ένα έρημο νησί, μ’ ένα ναύτη, η Μαντόνα κέρδισε τον τίτλο της «χειρότερης ηθοποιού», ενώ ο σύζυγός της εκείνον του «χειρότερου σκηνοθέτη»! Τι θέλει και «ξύνει παλιές πληγές», τώρα, ο κ. Ντ’ Ονόφριο, μόνον ο ίδιος το ξέρει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή