ΣΥΝΤΟΜΑ

3' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΠΟ TO ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΧΑΓΗΣ

Ενοχος κρίθηκε ο Σερβοκροάτης Μπάμπιτς

ΑΜΣΤΕΡΝΤΑΜ. Ενοχο για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας έκρινε το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης τον Σερβοκροάτη Μίλαν Μπάμπιτς, μετά την παραδοχή της ενοχής του από τον ίδιο. Το δικαστήριο της Χάγης αποδέχθηκε τη συμφωνία της κατηγορούσας αρχής να αποσύρει τις κατηγορίες της δολοφονίας, αγριότητας και της επί τούτου καταστροφής χωριών στη διάρκεια του πολέμου στην Κροατία, με αντάλλαγμα την παραδοχή της ενοχής του κ. Μπάμπιτς, ο οποίος ζήτησε μάλιστα και συγγνώμη από τον κροατικό λαό. O 47χρονος Μπάμπιτς, ο οποίος διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στη διάρκεια των πρώτων συγκρούσεων στην πρώην Γιουγκοσλαβία, διετέλεσε πρόεδρος της αποσχισθείσας Δημοκρατίας της Κράινα. Υπήρξε ένας εκ των βασικότερων συμμάχων του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, με τον οποίο οι σχέσεις ωστόσο διακόπηκαν το 1992, όταν ο Μίλαν Μπάμπιτς εκδιώχθηκε από τη θέση του προέδρου της Κράινα.

ΑΠΟ ΕΠΙΤΡΟΠΗ TOY ΟΗΕ

Πρόληψη των γενοκτονιών

ΣΤΟΚΧΟΛΜΗ. Οι συμμετέχοντες στη διεθνή διάσκεψη με θέμα τις γενοκτονίες εξέφρασαν την υποστήριξή τους στη δημιουργία επιτροπής για την πρόληψη των γενοκτονιών στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών, όπως πρότεινε τη Δευτέρα ο γενικός γραμματέας τους Κόφι Ανάν. Οι πενήντα χώρες που πήραν μέρος στην τριήμερη διάσκεψη, οι εργασίες της οποίας ολοκληρώθηκαν χθες στη σουηδική πρωτεύουσα, «δεσμεύθηκαν να μελετήσουν με σοβαρότητα τις προτάσεις που παρουσιάστηκαν για την ανάληψη δράσης κατά των απειλών για γενοκτονία, των μαζικών εγκλημάτων, των θανατηφόρων συγκρούσεων, των εθνικών εκκαθαρίσεων, αλλά και της ιδεολογίας που οδηγεί στη γενοκτονία».

ΘΑ ΕΞΕΤΑΣΘΟΥΑΠΟ ΕΙΔΙΚΟΥΣ

Πυρηνικά της Λιβύης στις ΗΠΑ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. O Λευκός Οίκος ανακοίνωσε χθες ότι τμήματα του πυρηνικού προγράμματος της Λιβύης έχουν ήδη μεταφερθεί στις ΗΠΑ προκειμένου να εξεταστούν από επιτροπή ειδικών. O εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Σκοτ Μακλέλαν, υπογράμμισε ότι «η εξέλιξη αυτή είναι ενδεικτική της προόδου στη διαδικασία αφοπλισμού της Τρίπολης» και αποκάλυψε μάλιστα ότι ο όγκος του υλικού και των εγγράφων που μεταφέρθηκαν σε ασφαλή τοποθεσία στο Τενεσί ξεπερνάει τους είκοσι πέντε τόνους. «H συμπεριφορά του κ. Καντάφι θα ανταμειφθεί», κατέληξε ο κ. Μακλέλαν.

ΘΥΜΑ ΒΡΕΤΑΝΟΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ

Επίθεση αυτοκτονίας από Ταλιμπάν

ΚΑΜΠΟΥΛ. H δεύτερη σε διάστημα μόλις δύο ημερών επίθεση αυτοκτονίας εναντίον της διεθνούς ειρηνευτικής δύναμης στην αφγανική πρωτεύουσα προκάλεσε χθες τον θάνατο ενός Βρετανού στρατιώτη και τραυμάτισε τέσσερις ακόμη. Οι επιθέσεις σημειώθηκαν στη διάρκεια επιμνημόσυνης δέησης για έναν Καναδό στρατιώτη, ο οποίος έχασε τη ζωή του μόλις την προηγούμενη μέρα, στην οποία σκοτώθηκε κι ένας Αφγανός πολίτης. Οπως και η επίθεση της Τρίτης έτσι και αυτή της Τετάρτης αποδόθηκε στους Ταλιμπάν. O Βρετανός στρατιώτης σκοτώθηκε, όταν παγιδευμένο ταξί εξερράγη χθες τα ξημερώματα κοντά σε βρετανική βάση στην Καμπούλ.

Η ΒΡΑΖΙΛΙΑ KAI H ΝΟΤΙΟΣ ΑΦΡΙΚΗ

Διεκδικούν έδρα στον OHE

NEO ΔΕΛΧΙ Ινδία. Βραζιλία και Νότια Αφρική θα αλληλοϋποστηρίξουν η μία την άλλη στη διεκδίκηση μιας μόνιμης έδρας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του OHE. O πρόεδρος της Βραζιλίας, Λουίζ Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, έκανε τη σχετική ανακοίνωση στο τέλος της τετραήμερης επίσκεψής του στην Ινδία. Οι τρεις χώρες έχουν ήδη συμφωνήσει να συνεργασθούν για να αντιμετωπίσουν την πολιτική εμπορίου, που ακολουθούν οι πλουσιότερες χώρες. Το σχέδιο έλαβε νέα δυναμική, αν και δύσκολα μπορεί να θεωρηθεί ως απαρχή μιας νέας τάξης πραγμάτων. Παρ’ όλα αυτά, από την οπτική γωνία της Βραζιλίας, της Ινδίας και της Νότιας Αφρικής, καταβάλλεται προσπάθεια αλλαγής των κανόνων του παιχνιδιού, με τη σημερινή τους μορφή.

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΤΕΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ

Προς συμφωνία στο Ιράν

ΤΕΧΕΡΑΝΗ. «Ελπίζω ότι θα επιλυθεί η έντονη διαφωνία σχετικά με τον μαζικό αποκλεισμό από τις βουλευτικές εκλογές του ερχόμενου μήνα, μεταρρυθμιστών υποψηφίων», δήλωσε χθες ο πρόεδρος του Ιράν, Μοχάμεντ Χαταμί. «Οι συνομιλίες με το Συμβούλιο των Φρουρών της Επανάστασης συνεχίζονται. Ελπίζω να έρθουμε σε συμφωνία», τόνισε ο Χαταμί. «Δεν πρόκειται να αποδεχθούμε ούτε έναν «άδικο» αποκλεισμό υποψηφίου από τις εκλογές», συνέχισε. Δεκάδες μεταρρυθμιστές βουλευτές πραγματοποίησαν επί 17 ημέρες καθιστική διαμαρτυρία στο Κοινοβούλιο. Εκφράζουν την ανησυχία τους για τη νομιμότητα των εκλογών, ενώ πολλοί σκέπτονται είτε να παραιτηθούν είτε να μποϊκοτάρουν τις εκλογές.

ΑΠΟ ΤΗΙΤΑΛΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Κατασχέθηκαν πολλά κιλά κοκαΐνης

ΡΩΜΗ. Εκατοντάδες κιλά κολομβιανής κοκαΐνης κατέσχεσε χθες η ιταλική αστυνομία στο πλαίσιο διεθνούς επιχείρησης εξάρθρωσης ευρύτατου δικτύου εμπορίας ναρκωτικών, με πεδίο δράσης την αμερικανική ήπειρο, την Ευρώπη και την Αυστραλία, το οποίο νέμονται τα κολομβιανά καρτέλ και η κολομβιανή μαφία. H ιταλική αστυνομία σε συνεργασία με τις αστυνομικές αρχές έξι άλλων χωρών πραγματοποίησε 100 και πλέον συλλήψεις στο εσωτερικό της χώρας και 40 εκτός αυτής. «H επιχείρηση, η οποία ήταν σε εξέλιξη μέχρι χθες το απόγευμα και στην οποία συμμετείχαν τουλάχιστον 1.000 καραμπινιέροι καθώς και άνδρες από την Αυστραλία, την Κολομβία, τη Γαλλία, την Ολλανδία, την Ισπανία και τη Βενεζουέλα, είναι το αποτέλεσμα συστηματικής προετοιμασίας των τεσσάρων τελευταίων χρόνων», δήλωσε εκπρόσωπος της ιταλικής αστυνομίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή