Δύο φορές νικητής, αλλά τα δύσκολα έπονται

Δύο φορές νικητής, αλλά τα δύσκολα έπονται

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

O Τζον Κέρι έχει πετύχει κάτι που οι αντίπαλοί του δεν μπορούν καν να προσεγγίσουν. Εχει κερδίσει δύο φορές. Με διαφορά. Εχει δυναμική, υποστήριξη από τα MME, χρήματα (και την ικανότητα να μαζέψει κι άλλα), έμπειρους και πειθαρχημένους συνεργάτες και μια λίστα διάσημων υποστηρικτών που δεν παύει να μεγαλώνει. Αντίθετα, ο Χάουαρντ Ντιν έχει αποτύχει δύο φορές, με διαφορά, στις πολιτείες όπου είχε προσπαθήσει περισσότερο, με τους ψηφοφόρους που τον γνωρίζουν καλύτερα, ακόμη και με τους ψηφοφόρους που συμφωνούν μαζί του στο κύριο θέμα της εκστρατείας του – την αντίθεση προς τον πόλεμο του Ιράκ. Στην ουρά του αγώνα, ο γερουσιαστής Τζον Εντουαρντς είναι ο άνθρωπος που κινείται περισσότερο.

Σχεδόν οι μισοί ψηφοφόροι που τον επέλεξαν στο Νιου Χαμσάιρ το αποφάσισαν τρεις ημέρες πριν από την ψηφοφορία, ένδειξη ότι ο Εντουαρντς βρίσκεται σε ανοδική πορεία αλλά δεν έχει χρόνο. O δε στρατηγός Γουέσλι Κλαρκ, που είχε επιλέξει να προσπεράσει την αναμέτρηση της Αϊόβας για να αναμετρηθεί με τον Χάουαρντ Ντιν στο Νιου Χαμσάιρ, βρίσκει τώρα ότι ο κύριος αντίπαλός του είναι ο Κέρι.

Ο γερουσιαστής Τζ. Λίμπερμαν πήγε ακόμη χειρότερα και παρότι τόσο αυτός όσο και ο Κλαρκ δήλωσαν ότι θα συνεχίσουν, είναι δύσκολο να διαφανεί τι θα μπορούσε να βελτιώσει τα ποσοστά τους. Πρέπει ωστόσο να υπογραμμιστεί ότι ο Κέρι δεν έχει αρχίσει καν να δοκιμάζεται σε πανεθνικό επίπεδο. Δεν έχει ακόμη διαγωνιστεί σε πολιτείες με μαύρους ψηφοφόρους ή άλλες μειονότητες, ούτε στον Νότο ούτε στις μεγάλες πολιτείες που κρίνουν το αποτέλεσμα των γενικών εκλογών. Οι ιδιαιτερότητες της προσωπικότητάς του, της αριστοκρατικής καταγωγής του και της πολιτικής του, που τον είχαν τοποθετήσει σε δεύτερη μοίρα ώς τώρα, εξακολουθούν να τον αφήνουν ευάλωτο σε επιθέσεις τόσο από άλλους Δημοκρατικούς όσο και από τον Μπους.

Κρίσιμο τεστ στο Μιζούρι

Ο Κέρι πέρασε πέντε χρόνια από την εφηβεία του εσωτερικός στο αυστηρό και όχι και τόσο δημοφιλές σχολείο Σεν Πολς, όπου έδειξε για πρώτη φορά τις θερμές πολιτικές φιλοδοξίες του και την ψυχρότητα της προσωπικότητας που σημάδεψαν την καριέρα του. Στη χαμηλών τόνων μετεκλογική ομιλία του, ο Κέρι είπε στους ψηφοφόρους «Ελάτε μαζί μου», σε αντίθεση με τον Ντιν, ο οποίος μετά το ξέσπασμα της Αϊόβας προτίμησε το ταπεινότερο «Ελάτε μαζί μας».

Οπως συνέβη και στην Αϊόβα, έτσι και στο Νιου Χαμσάιρ, οι έρευνες μεταξύ των ψηφοφόρων έδειξαν ότι ο λόγος που επέλεξαν τον Κέρι ήταν περισσότερο η αντίληψη ότι εκείνος μπορεί να εκλεγεί. Την ερχόμενη Τρίτη γίνονται εκλογές σε 7 πολιτείες, από τη N. Καρολίνα ώς την Αριζόνα. Απ’ αυτές, ίσως το σημαντικότερο τεστ είναι στην πολιτεία του Μιζούρι, η οποία θεωρείται αντιπροσωπευτική τόσο μεταξύ των ψηφοφόρων του Δημοκρατικού κόμματος σε πανεθνική κλίμακα όσο και μεταξύ του συνόλου του εκλογικού κόμματος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή