Νέο e-mail της Αλ Κάιντα και συμμαχία με δυνάμεις του Σαντάμ

Νέο e-mail της Αλ Κάιντα και συμμαχία με δυνάμεις του Σαντάμ

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΑΓΔΑΤΗ. Ετοιμη να μεταβεί στη Βαγδάτη μέσα στις επόμενες ημέρες θα πρέπει να είναι η επιτροπή του OHE, που θα κρίνει κατά πόσον είναι εφικτή η διεξαγωγή άμεσων εκλογών, όπως δήλωσε χθες ο γενικός γραμματέας του OHE Κόφι Ανάν. O OHE θα επιστρέψει στο Ιράκ τρεις μήνες μετά την αποχώρησή του, επακόλουθο της βομβιστικής επίθεσης στο αρχηγείο του, τον περασμένο Αύγουστο. H αποστολή, κατόπιν συμφωνίας με την Ουάσιγκτον, θα εξετάσει το ενδεχόμενο εκλογών ώς τον Μάιο -όπως ζητεί ο επικεφαλής των σιιτών, αγιατολάχ Αλί Σιστανί- ή «άλλους εναλλακτικούς μηχανισμούς». Εν αναμονή της άφιξης της ομάδας του OHE, οι προοπτικές τερματισμού της βίας διαγράφονται απαισιόδοξες, αν κρίνει κανείς από τις προβλέψεις των Αμερικανών στρατιωτικών διοικητών. Αυτοί τονίζουν ότι το Ιράκ βρίσκεται αντιμέτωπο με την προοπτική κλιμάκωσης των επιθέσεων, με την οργάνωση Αλ Κάιντα να συμμαχεί με τις δυνάμεις των οπαδών του Σαντάμ. Παράλληλα, με ηλεκτρονικό μήνυμα που περιήλθε στην κατοχή του Ασοσιέιτεντ Πρες στο Ντουμπάι, η «Οργάνωση Αλ Κάιντα στην Αραβική Χερσόνησο» διακηρύσσει την απόφασή της να συνεχίσει να πολεμάει εναντίον των απίστων στη Χερσόνησο. Σημειώνεται ότι προχθές έξι αστυνομικοί σκοτώθηκαν σε ανταλλαγή πυρών στη σαουδαραβική πρωτεύουσα Ριάντ.

Στο Ιράκ, έπειτα από έναν μήνα επιθέσεων αυτοκτονίας, που είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο 35 Αμερικανών στρατιωτών και δεκάδων Ιρακινών, ο επικεφαλής των αμερικανικών δυνάμεων προέβλεψε ότι η βία θα κλιμακωθεί.

Ο στρατηγός Τζον Αμπιζάιντ υπογράμμισε ότι ακόμη κι αν εισακουσθεί το αίτημα των σιιτών για τη διεξαγωγή εκλογών, η κλιμάκωση της αιματοχυσίας ή η προοπτική εμφυλίου πολέμου, είναι πολύ πιθανές, λόγω της εμμονής πρώην μελών του κόμματος Μπάαθ να ανακτήσουν την εξουσία. Νωρίτερα, ο αντιστράτηγος Ρικάρντο Σάντσεζ είχε προειδοποιήσει ότι η Αλ Κάιντα έχει αρχίσει να αυξάνει την επιρροή της στο Ιράκ. O ίδιος τόνισε ότι η σύλληψη, την περασμένη εβδομάδα, του Πακιστανού Χασάν Γκιουλ, πρώην μέλους του τρομοκρατικού δικτύου του Οσάμα Μπιν Λάντεν αποδεικνύει ότι η Αλ Κάιντα προσπαθεί να εδραιώσει τη διείσδυσή της στο Ιράκ.

Εκτός από τα προβλήματα στη Βαγδάτη και τον σιιτικό Νότο, κινητοποιήσεις έχουν αρχίσει και στον κουρδικό Βορρά, με κύριο αίτημα ένα ομόσπονδο κράτος, αλλά με κρυφό στόχο τη δημιουργία ανεξάρτητου κουρδικού κράτους, σημείωνε χθες η «WashingtoPost».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή