Αναγκαστικός ελιγμός από ΗΠΑ για όπλα

Αναγκαστικός ελιγμός από ΗΠΑ για όπλα

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Πραγματοποιώντας μια διστακτική, αλλά σημαντική στροφή στη μέχρι σήμερα τακτική του Λευκού Οίκου, η σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του προέδρου Μπους, Κοντολίζα Ράις, άφησε για πρώτη φορά ανοιχτό το ενδεχόμενο να αποδειχθούν εσφαλμένοι οι ισχυρισμοί της Ουάσιγκτον περί όπλων μαζικής καταστροφής του Σαντάμ. «Πιστεύω ότι υπάρχουν ενδείξεις που μαρτυρούν αποκλίσεις ανάμεσα στις πληροφορίες που είχαμε όταν πηγαίναμε εκεί κάτω (στο Ιράκ) και σ’ αυτά που διαπιστώσαμε επί τόπου», δήλωσε η Ράις, αναφερόμενη στα οπλικά συστήματα του Ιράκ, στη διάρκεια τηλεοπτικής της συνέντευξης στο αμερικανικό δίκτυο CBS. «Γνωρίζω ότι οι πληροφορίες των μυστικών υπηρεσιών έχουν τα όριά τους, γι’ αυτό χρειάζεται να τις τοποθετεί κανείς στο σωστό πλαίσιο», συμπλήρωσε η Ράις, παίρνοντας αποστάσεις από τη μέχρι χθες ισχύουσα γραμμή πλεύσης του Λευκού Οίκου, που επέμενε ότι η ανακάλυψη των θρυλούμενων οπλοστασίων του Σαντάμ είναι απλώς θέμα χρόνου.

Αντίθετη σε επιτροπή

Οι δηλώσεις της κορυφαίας συμβούλου του προέδρου Μπους ερμηνεύονται ως αναγκαστικός ελιγμός, ύστερα από τον θόρυβο που προκάλεσε η παραίτηση του Ντέιβιντ Κέι, επικεφαλής των επιθεωρητών της CIA στο Ιράκ. O Κέι δήλωσε ότι κατά την εκτίμησή του δεν υπήρχαν άξια λόγου αποθέματα όπλων μαζικής καταστροφής στο Ιράκ τις παραμονές του πολέμου και πρότεινε, καταθέτοντας για το επίμαχο θέμα στην αρμόδια επιτροπή της Γερουσίας, να συγκροτηθεί ανεξάρτητη, υπερκομματική επιτροπή για να διερευνήσει την όλη υπόθεση.

Την πρόταση αυτή απέρριψε η Ράις, η οποία έσπευσε να υπερασπισθεί την επιλογή του Μπους να ανατρέψει στρατιωτικά τον Σαντάμ, ανεξάρτητα από τα όποια σκοτεινά σημεία στην υπόθεση των όπλων μαζικής καταστροφής. O Σαντάμ «ήταν ένας πολύ επικίνδυνος άνθρωπος σε μια πολύ επικίνδυνη περιοχή του πλανήτη και ο πρόεδρος των ΗΠΑ δεν είχε άλλη επιλογή από το να αντιμετωπίσει αυτήν την εξελισσόμενη απειλή για τα αμερικανικά συμφέροντα και τα συμφέροντα των φίλων μας στο εξωτερικό», δήλωσε η σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου. Ωστόσο, το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα εμφανίζεται διχασμένο ως προς τον χειρισμό της υπόθεσης. Με συνέντευξή του στο διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο «Ασοσιέιτεντ Πρες», ο γερουσιαστής Τζον Μακ Κέιν, αντίπαλος του Τζορτζ Μπους για το προεδρικό χρίσμα των Ρεπουμπλικανών στις εκλογές του 2000, δήλωσε ότι η αμερικανική κοινή γνώμη χρειάζεται μια ανεξάρτητη εξεταστική επιτροπή που θα διερευνήσει τα σφάλματα και τις αποτυχίες των μυστικών υπηρεσιών όχι μόνο στο Ιράκ, αλλά και στο Ιράν, στη Βόρεια Κορέα και στη Λιβύη. Με τις απόψεις του Μακ Κέιν συντάσσονται πολλοί βουλευτές και γερουσιαστές, αλλά ο Μπους φοβάται ότι μια παρόμοια διαδικασία θα μπορούσε να ανοίξει το κουτί της Πανδώρας, αναζωπυρώνοντας παλιότερες διαμάχες ανάμεσα στον Λευκό Οίκο και στον διευθυντή της CIA Τζορτζ Τένετ, με απρόβλεπτες συνέπειες, λίγους μήνες πριν από τις εκλογές του Νοεμβρίου.

Σε δύσκολη θέση ο Μπους

Σε κάθε περίπτωση, η «βόμβα Κέι» έχει ήδη τροποποιήσει επί το δυσμενέστερον για τον πρόεδρο Μπους την ατμόσφαιρα της εκλογικής αναμέτρησης. Οπως σημείωναν χθες οι «Τάιμς της Νέας Υόρκης»: «Οι πολιτικοί σύμβουλοι του Μπους έχουν πολύ καλά υπόψη ότι η αναφορά του δρος Κέι έδωσε στους υποψηφίους των Δημοκρατικών για το προεδρικό χρίσμα κάτι που από καιρό αναζητούσαν: ένα τρόπο να αναζωπυρώσουν τη διαμάχη γύρω από το αν ο κ. Μπους επέδειξε ανεύθυνη και πολεμοχαρή συμπεριφορά, επιδιώκοντας να αλλοιώσει τα στοιχεία των μυστικών υπηρεσιών προς όφελος της δικής του πολιτικής ατζέντας και σε βάρος της διεθνούς αξιοπιστίας των ΗΠΑ».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή