Κλειστά τα σύνορα και στα ωδικά πτηνά

Κλειστά τα σύνορα και στα ωδικά πτηνά

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με απαγόρευση εισαγωγής κοτόπουλων από την Ταϊλάνδη έχει απαντήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στη θανατηφόρο γρίπη των πουλερικών που εξαπλώνεται στην Ασία, επικαλούμενη τον άμεσο κίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία αλλά και την ευρωπαϊκή παραγωγή, που είναι εκείνη που κυρίως κινδυνεύει από την επιδημία.

Η απόφαση ελήφθη την περασμένη Παρασκευή 23 Ιανουαρίου, ενώ είχαν προηγηθεί την ίδια ημέρα επιμέρους απαγορεύσεις από ορισμένα κράτη όπως η Βρετανία. Η διάρκεια της απαγόρευσης δεν έχει φυσικά προσδιορισθεί, όμως οι Βρυξέλλες προειδοποιούν τώρα ότι ενδέχεται να είναι μακρά, κυρίως λόγω των σοβαρών προβλημάτων συνεννόησης στη συγκέντρωση και παροχή στοιχείων που έχουν προκύψει με τις αρχές της Ταϊλάνδης. Ηδη από το 2002, θα πρέπει να σημειωθεί, έχουν απαγορευθεί για άλλους λόγους οι εισαγωγές πουλερικών από την Κίνα…

Η παραγωγή της Ε.Ε.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι εκείνο που ανησυχεί πρωτίστως την Επιτροπή δεν είναι η μετάδοση της ασθένειας στον ευρωπαϊκό πληθυσμό, πιθανότητα την οποία ειδικοί της επιτροπής έχουν χαρακτηρίσει αμελητέα, καθώς η μετάδοση στον άνθρωπο προϋποθέτει άμεση επαφή με ζωντανό μολυσμένο πτηνό και ζωντανά πτηνά δεν εισάγονται από τις χώρες αυτές στην Ευρώπη. Ο μέγας κίνδυνος είναι για τους Ευρωπαίους ορνιθοτρόφους καθώς η μόλυνση των πουλερικών τους θα τους υποχρέωνε να προχωρήσουν σε μαζικές σφαγές δεκάδων εκατομμυρίων πτηνών με προφανείς οικονομικές συνέπειες.

Υπενθυμίζεται ότι όταν εμφανίσθηκε πέρυσι αντίστοιχη (αλλά όχι πανομοιότυπη) γρίπη στην Ολλανδία, είχε κριθεί αναγκαία η εξόντωση 25 εκατομμυρίων κοτόπουλων ακριβώς για να ελεγχθεί η διάδοση της επιδημίας, όμως τελικά το μόνο ανθρώπινο θύμα ήταν ένας κτηνίατρος.

Ετσι, προς το παρόν η ευρωπαϊκή απάντηση περιορίζεται στην απαγόρευση της εισαγωγής πουλερικών από την Ταϊλάνδη, κάτι που αποτελεί σοβαρό πλήγμα για τη χώρα εκείνη, αλλά μάλλον όχι για την Ευρώπη. Αρκεί να σημειωθεί ότι η ευρωπαϊκή αγορά απορροφά περίπου το ένα τρίτο των συνολικών εξαγωγών κρέατος πουλερικών της Ταϊλάνδης, συνολικά 166.000 τόνους το 2003. Από τις εισαγωγές αυτές δε, περίπου το 90% καταλήγει σε μόνον τρεις χώρες, την Ολλανδία, τη Βρετανία και τη Γερμανία. Ωστόσο είναι σημαντικό ότι ουδέποτε εισήχθησαν ζωντανά κοτόπουλα ή αυγά παραγωγής, ενώ οι ποσότητες αυτές δεν αντιπροσωπεύουν παρά το 1% των συνολικών εισαγωγών τέτοιου κρέατος στην Ενωση, αλλά και τις μόνες εισαγωγές από τις ασιατικές χώρες.

Ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες, πάντως, με επικεφαλής την άμεσα πληττόμενη Ολλανδία αλλά και τη Γαλλία, προχωρούν ήδη σε πρόσθετα μέτρα και ζητούν αυτά να επεκταθούν πανευρωπαϊκά, με κυριότερο την απαγόρευση εισαγωγής και των ωδικών ή εξωτικών πτηνών από την Ασία, ενώ ζητείται η λήψη μέτρων όπως η απολύμανση των υποδημάτων και των αποσκευών των ταξιδιωτών που φθάνουν στο Αμστερνταμ από τις πληγείσες ασιατικές χώρες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή