Τι αλλάζει ο νέος νόμος για την ανώτατη εκπαίδευση

Τι αλλάζει ο νέος νόμος για την ανώτατη εκπαίδευση

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

– Τι πληρώνουν σήμερα οι φοιτητές στην Αγγλία;

Μετά το 1998, όταν καταργήθηκε το σύστημα των δανείων, οι φοιτητές υποχρεούνται να καταβάλλουν ως δίδακτρα στα πανεπιστήμια κατ’ ανώτατο όριο το ποσό των 1.125 λιρών. Εάν οι γονείς των φοιτητών έχουν έσοδα λιγότερα των 21.000 λιρών ετησίως, δίδακτρα δεν καταβάλλονται? αν τα έσοδα είναι κάτω των 32.000 λιρών, πληρώνεται ένα μέρος. Οσοι καταβάλλουν κανονικά δίδακτρα, τα ξεπληρώνουν όταν βγουν στην αγορά εργασίας και οι ετήσιες αποδοχές τους υπερβαίνουν τις 10.000 λίρες ετησίως.

– Τι ενεκρίθη την περασμένη Τρίτη στη Βουλή των Κοινοτήτων;

Από το 2006, τα πανεπιστήμια θα χρεώνουν τους φοιτητές με το ποσό των 3.000 λιρών τον χρόνο. O καθορισμός των διδάκτρων εναπόκειται στη διοίκηση των πανεπιστημίων και ενδέχεται να διαφέρει ανάλογα με το αντικείμενο των σπουδών. Οι φοιτητές θα ξεπληρώσουν τα χρήματα μετά την αποφοίτησή τους και εφόσον κερδίζουν από τη δουλειά τους πάνω από 15.000 λίρες ετησίως. Το διάστημα αποληρωμής είναι 25 χρόνια. Δεν θα επιβαρύνονται με τόκους επί του δανείου. Θα μπορούν να παίρνουν δάνεια για να καλύπτουν το κόστος διαβίωσής τους, τα οποία θα αποπληρώνουν μαζί με το δάνειο για τις σπουδές. H αποπληρωμή θα βασίζεται στο εισόδημα κι όχι στο ύψος του δανείου.

– Γιατί τόση φασαρία για την εξασφάλιση ενός ποσού γύρω στο 1 δισ. λίρες για τα πανεπιστήμια;

Ο Τόνι Μπλερ και ο υπουργός Παιδείας Τσαρλς Κλαρκ πιστεύουν ότι τα χρήματα που συγκεντρώνουν τα πανεπιστήμια είναι σχετικά λίγα, αν ληφθούν υπ’ όψιν οι ανάγκες τους. Ενα από τα επιχειρήματά τους είναι ότι οι απόφοιτοι, οι οποίοι ωφελούνται προσωπικά από τα πτυχία τους, θα πρέπει να αναλαμβάνουν μέρος του κόστους των σπουδών τους αντί να επιδοτούνται από οποιονδήποτε φορέα.

– Γιατί υπήρξε τέτοια οργίλη αντίδραση εκ μέρους των βουλευτών;

Πολλοί βουλευτές των Εργατικών απεχθάνονται την ιδέα των διδάκτρων. Ορισμένοι από αυτούς ήταν οι πρώτοι από τις οικογένειές τους που μπήκαν στο πανεπιστήμιο, υπό καθεστώς πλήρους χρηματοδότησης, και πιστεύουν ότι οι φοιτητές της εργατικής τάξης δεν θα πρέπει να ζουν με τον φόβο του χρέους. Εκ παραλλήλου, πιστεύουν ότι οι φοιτητές από ασθενείς οικονομικές τάξεις θα υποχρεωθούν να παρακολουθήσουν μαθήματα σε πανεπιστήμια με χαμηλά δίδακτρα. Αλλωστε, κανείς δεν πιστεύει ότι τα δίδακτρα στην Οξφόρδη ή στο Ιμπέριαλ θα μείνουν για πολύ στις 3.000 λίρες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή