Ακυρώθηκαν 10 πτήσεις λόγω τρομοκρατίας…

Ακυρώθηκαν 10 πτήσεις λόγω τρομοκρατίας…

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

O φόβος μιας νέας τρομοκρατικής επίθεσης, με βάση συγκεκριμένες πληροφορίες των αμερικανικών υπηρεσιών ότι η Αλ Κάιντα θα επιχειρούσε να περάσει κάποιο χημικό, βιολογικό ή πυρηνικό όπλο σε επιβατικό αεροσκάφος, οδήγησε στην ακύρωση 10 πτήσεων χθες και προχθές, από τη Βρετανία και τη Γαλλία προς τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Αξιωματούχοι των υπηρεσιών ασφαλείας δήλωσαν ότι οι πτήσεις ακυρώθηκαν έπειτα από συγκεκριμένες πληροφορίες ότι η Αλ Κάιντα προσπαθεί να επαναλάβει το τρομοκρατικό χτύπημα της 11ης Σεπτεμβρίου, χρησιμοποιώντας και πάλι επιβατικό αεροσκάφος. «Υπήρχε συγκεκριμένη και αξιόπιστη απειλή, για την οποία ενημερώσαμε τις ξένες κυβερνήσεις, μεταξύ των οποίων τη βρετανική και τη γαλλική, και ελήφθησαν αποφάσεις για την ακύρωση αυτών των πτήσεων», δήλωσε αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας, ο οποίος διατήρησε την ανωνυμία του. Σύμφωνα με την εφημερίδα «Ουάσιγκτον Ποστ», η οποία επικαλέστηκε αξιωματούχους της αμερικανικής κυβέρνησης, υπήρξαν συγκεκριμένες πληροφορίες πως μέλη της Αλ Κάιντα θα επιχειρούσαν κατά τη διάρκεια της πτήσης να χρησιμοποιήσουν κάποιο βιολογικό όπλο, όπως άνθρακα ή ιό της ευλογιάς. Οι ίδιες πηγές τόνισαν ότι οι τρομοκράτες σχεδίαζαν επίσης να μεταφέρουν λαθραία ραδιενεργό υλικό και στη συνέχεια να προβούν σε αεροπειρατεία με τη χρήση χημικών όπλων.

Από την British Airways και την Air France

Οι εταιρείες British Airways και Air France άρχισαν να ακυρώνουν τις πτήσεις τους απο την Ευρώπη προς τις Ηνωμένες Πολιτείες μετά την ενημέρωση των κυβερνήσεών τους απο την Ουάσιγκτον. Σε ακύρωση μιας πτήσης της από τη Γλασκώβη στο Λος Αντζελες προχώρησε προχθές και η εταιρεία Continental. O Γάλλος υπουργός Μεταφορών Ζιλ Ρουμπιέν, πάντως, δήλωσε χθες ότι οι γαλλικές υπηρεσίες δεν είχαν αντίστοιχες πληροφορίες προκειμένου να στηρίξουν τις αμερικανικές προειδοποιήσεις, για λόγους όμως καθαρά προληπτικούς προέβησαν σε ακύρωση των πτήσεων. «Συνεργαζόμαστε πολύ καλά με τους Αμερικανούς, οι οποίοι και μας έστειλαν αυτά τα σήματα», δήλωσε ο κ. Ρουμπιέν στη γαλλική τηλεόραση, χωρίς ωστόσο να αναφερθεί σε περισσότερες λεπτομέρειες.

Η ακύρωση των πτήσεων, πάντως, προκάλεσε μεγάλη ταλαιπωρία σε εκατοντάδες επιβάτες, αντίστοιχη με εκείνη που είχαν υποστεί όσοι ταξίδευαν προς τις Ηνωμένες Πολιτείες από τη Βρετανία και τη Γαλλία τις ημέρες των εορτών των Χριστουγέννων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή