O Σαρόν διαλύει δεκαεπτά οικισμούς στη Γάζα

O Σαρόν διαλύει δεκαεπτά οικισμούς στη Γάζα

3' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ. «Οι ενέργειές μου στηρίζονται στην υπόθεση ότι στο μέλλον δεν θα κατοικούν Εβραίοι στη Λωρίδα της Γάζας». Τάδε έφη ο Αριέλ Σαρόν, ο οποίος παραδέχθηκε με χθεσινές του δηλώσεις ότι έχει ήδη δώσει εντολή εκπόνησης σχεδίου για την ομαλή διάλυση δεκαεπτά εβραϊκών οικισμών της περιοχής. O Ισραηλινός πρωθυπουργός, πάντως, απέφυγε να διευκρινίσει αν η διάλυση των εν λόγω οικισμών θα λάβει χώρα στο πλαίσιο των απαιτήσεων του προωθούμενου από τις ΗΠΑ Οδικού Χάρτη ή σ’ αυτό του πολυσυζητημένου σχεδίου «απεμπλοκής» από την Παλαιστινιακή Αρχή. Στο μεταξύ, ο ισραηλινός στρατός πραγματοποίησε χθες εκκαθαριστικές επιχειρήσεις στη Ραφάχ της Λωρίδας της Γάζας και στη Βηθλεέμ, σκοτώνοντας πέντε στελέχη των παλαιστινιακών ριζοσπαστικών οργανώσεων Χαμάς και Τζιχάντ.

Τα προβλήματα

«Εδωσα διαταγή για τον λεπτομερή σχεδιασμό της εκκένωσης δεκαεπτά εβραϊκών οικισμών στη Λωρίδα της Γάζας», αποκάλυψε χθες ο κ. Σαρόν, με συνέντευξη που παραχώρησε στην ισραηλινή εφημερίδα «Χααρέτζ». «H εκκένωση, ή καλύτερα η μετατόπιση των οικισμών που μας δημιουργούν προβλήματα ή που βρίσκονται σε περιοχές τον έλεγχο των οποίων θα απολέσουμε, εφόσον επιτευχθεί η επίλυση του Παλαιστινιακού, βρίσκεται ανάμεσα στις προτεραιότητές μου», τόνισε ο ίδιος. O Ισραηλινός πρωθυπουργός δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στις δυσκολίες του εγχειρήματος, σημειώνοντας ότι στους οικισμούς αυτούς ζουν περισσότεροι από 7.000 άνθρωποι, αλλά αρνήθηκε να αναφερθεί σε χρονοδιαγράμματα. «Θα προσπαθήσουμε να έρθουμε σε συμφωνία με τους κατοίκους των οικισμών που θα εκκενωθούν», υπογράμμισε. O κ. Σαρόν ξεκαθάρισε ότι θα ενημερώσει την Ουάσιγκτον για τα σχέδιά του και υποστήριξε ότι θα θέσει ζήτημα οικονομικής στήριξης του εγχειρήματος από τον Λευκό Οίκο, τον οποίο θα επισκεφθεί τον επόμενο μήνα.

Εβραϊκές αντιδράσεις

Οι δηλώσεις του Ισραηλινού πρωθυπουργού προκάλεσαν, όπως αναμενόταν, την έντονη αντίδραση του Συμβουλίου των Εβραίων εποίκων, ενώ οι κοινοτάρχες των οικισμών της Γάζας υποστηρίζουν ότι θα καταβάλουν κάθε προσπάθεια προκειμένου να ανατρέψουν τον κ. Σαρόν. O επικεφαλής της παλαιστινιακής ομάδας, Σάεμπ Ερεκάτ, υποστήριξε ότι η απομάκρυνση των εβραϊκών οικισμών από τη Λωρίδα της Γάζας θα αποτελέσει καλοδεχούμενη εξέλιξη, αλλά εξέφρασε αμφιβολίες για την ειλικρίνεια του Ισραηλινού πρωθυπουργού. «Πρόκειται για μια ακόμα άσκηση δημοσίων σχέσεων», δήλωσε ο κ. Ερεκάτ.

Την ίδια στιγμή, ο ισραηλινός στρατός πραγματοποιούσε νέες αιματηρές επιδρομές στη Ραφάχ και στη Βηθλεέμ. Σύμφωνα με παλαιστινιακές πηγές, Ισραηλινοί στρατιώτες σκότωσαν ύστερα από σφοδρότατη μάχη τον ηγέτη της Ισλαμικής Τζιχάντ στη Ραφάχ, Γιασέρ Αμπού Αγίς, και τρεις συνεργούς του. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ανάμεσα στους νεκρούς βρίσκονται και ηγετικά στελέχη της οργάνωσης Ταξιαρχίες των Μαρτύρων της Αλ Ακσά. Λίγες ώρες αργότερα και κατά τη διάρκεια της κηδείας τους, ένοπλος Παλαιστίνιος δήλωσε ότι «η απάντηση στους Ισραηλινούς θα δοθεί εντός 24 ωρών». Στη Βηθλεέμ, επίσης, Ισραηλινοί στρατιώτες πυροβόλησαν στέλεχος της Χαμάς, το οποίο προσπάθησε να διαφύγει τη σύλληψη. Προχθές, πάντως, ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας, Σαούλ Μοφάζ, είχε υποστηρίξει ότι «τα ηγετικά στελέχη των εξτρεμιστικών οργανώσεων θα αποτελούν στο εξής στόχο δολοφονικών επιθέσεων». Τέλος, Παλαιστίνιοι και Ισραηλινοί αξιωματούχοι αναμένεται να συναντηθούν αύριο, προκειμένου να προετοιμάσουν το έδαφος για τη συνάντηση Σαρόν και Κορέι.

Ε.Ε.: Για το Τείχος δεν έχει αρμοδιότητα η Χάγη

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ. H Ευρωπαϊκή Ενωση είναι αντίθετη στην παραπομπή του ζητήματος του «Τείχους Ασφαλείας» στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές η Ιρλανδία, που ασκεί την προεδρεία της E.E. γι’ αυτό το εξάμηνο, θα μεταφέρει στην εν λόγω δικαστική αρχή την άποψη ότι το πρόβλημα του «Τείχους Ασφαλείας» χρήζει πολιτικής και όχι νομικής λύσης. Από την πλευρά του, πάντως, ο επίτροπος για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής της E.E., Κρις Πάτεν, επανέλαβε ότι το Τείχος είναι επιζήμιο για την ειρηνευτική διαδικασία. H στάση της E.E. έγινε δεκτή με ικανοποίηση από την ισραηλινή κυβέρνηση, αλλά και από τις ΗΠΑ. Αντίθετα, ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής, Γιασέρ Αραφάτ, επέκρινε τα κράτη που υποστηρίζουν την ισραηλινή άποψη στο ζήτημα του Διεθνούς Δικαστηρίου. «Οσοι αποδέχονται την ισραηλινή στάση», τόνισε, «απορρίπτουν τη διεθνή νομοθεσία και ασπάζονται μια ρατσιστική νοοτροπία».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή