Μέτρα για ασφαλέστερο προσκύνημα στη Μέκκα

Μέτρα για ασφαλέστερο προσκύνημα στη Μέκκα

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

MINA, ΣΑΟΥΔΙΚΗ APABIA. Μέτρα θρησκευτικού περιεχομένου αλλά και μέτρα πολιτικής προστασίας εξήγγειλε χθες η σαουδαραβική ηγεσία με στόχο να αποτραπούν στο μέλλον τραγωδίες αντίστοιχες με αυτήν της Κυριακής, που κόστισε τη ζωή σε 251 πιστούς στη Μέκκα.

Η κυβέρνηση της χώρας ανακοίνωσε εικοσαετές πρόγραμμα για την αναμόρφωση των ιερών τόπων της Μέκκας και της Μεδίνας, ώστε να ενισχυθούν περαιτέρω οι προδιαγραφές ασφαλείας. Παράλληλα, ο ηγέτης του σαουδαραβικού κλήρου σεΐχης Αμπντούλ Αζίζ μπιν Αμπντουλάχ αλ Σεΐχ αναμένεται να εκδώσει την Πέμπτη φετβά, που θα καθορίζει τις διαδικασίες της τελετής «λιθοβολισμού του διαβόλου», στη διάρκεια της οποίας ποδοπατήθηκαν οι άτυχοι πιστοί.

Λιθοβολισμός του διαβόλου

Στην τελετή «λιθοβολισμού του διαβόλου» λαμβάνουν μέρος κάθε χρόνο 2 εκατομμύρια πιστοί επί τρεις ημέρες. Είναι μια τελετή συναισθηματικά φορτισμένη, στην οποία το πλήθος είναι τεράστιο και τα περιστατικά θανάτων από ασφυξία είναι συχνά.

Οι εικόνες της αργής κίνησης του πλήθους των προσκυνητών είναι εντυπωσιακές. Οταν όμως κάτι πάει στραβά, είναι πολύ δύσκολο να αποφευχθεί το μοιραίο. Αυτό συνέβη την Κυριακή, καθώς οι πιστοί διέσχιζαν έναν φαρδύ διάδρομο που οδηγούσε στις τρεις πέτρινες στήλες που συμβολίζουν τον Σατανά. Κάθε πιστός πετάει συμβολικά ένα πετραδάκι προς τις στήλες αυτές. «Οταν η πίεση έγινε πιο έντονη, δεν μπορούσα να σταθώ άλλο στα πόδια μου και έπεσα», είπε από το κρεβάτι του νοσοκομείου «Βασιλιάς Φαϊζάλ», στη Μέκκα, ο Νιγηριανός προσκυνητής Μπισρ Αμπντουλάχ, που έπαθε εξάρθρωση στον ώμο. «Αρχισαν να με πατάνε, αλλά ευτυχώς κάποιος άγνωστος με τράβηξε και με σήκωσε». Αλλοι δεν ήταν τόσο τυχεροί. Επτά ακόμη άνθρωποι υπέκυψαν χθες, ανεβάζοντας τον τελικό αριθμό των νεκρών στους 251. Το περιστατικό αυτό δεν ήταν δυστυχώς μοναδικό. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι, σε αντίστοιχο περιστατικό, το 1980 ποδοπατήθηκαν μέχρι θανάτου 180 προσκυνητές.

Νέο επεισόδιο

Στο μεταξύ, δεκάδες ανυποψίαστοι προσκυνητές μεταφέρθηκαν και χθες στο νοσοκομείο της ιερής μουσουλμανικής πόλης Μίνα, όντας ελαφρά ή βαριά τραυματισμένοι, σε ένα δεύτερο επεισόδιο κατά τη διάρκεια του λιθοβολισμού των στηλών του διαβόλου.

Οπως δήλωσε ο υπουργός Υγείας της Σαουδικής Αραβίας, χθες δεν υπήρξαν θάνατοι. Πολλοί ήταν αυτοί που παρασύρθηκαν από την ορμή του πλήθους και προς στιγμήν οι Αρχές φοβήθηκαν επανάληψη του προχθεσινού φαινομένου.

Δεκάδες άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας της χώρας είχαν από νωρίς σπεύσει στην ιερή πόλη και επιχείρησαν να αποτρέψουν την πρόσβαση στις στήλες του Σατανά, καθώς το πλήθος προχωρούσε χωρίς να γνωρίζει τις ακριβείς συνθήκες, ενώ υπήρχαν άνθρωποι που δεν μπορούσαν καν να αναπνεύσουν. Τα ασθενοφόρα πηγαινοέρχονταν για ώρες, μεταφέροντας τραυματίες στο γενικό νοσοκομείο της πόλης, όπου οι γιατροί κατέβαλαν προσπάθειες να σώσουν τη ζωή δεκάδων μουσουλμάνων που δεν ήθελαν να συνειδητοποιήσουν ότι τους αφαιρέθηκε η δυνατότητα να πραγματοποιήσουν τη σημαντικότερη επιθυμία της ζωής τους: να μεταβούν στη Μίνα και να λιθοβολήσουν τις περίφημες στήλες που δεσπόζουν στη γέφυρα της πόλης. O φετινός λιθοβολισμός είχε μια επιπλέον ιδιορρυθμία, καθώς σε μία από τις στήλες αναγραφόταν με μεγάλα φωτεινά γράμματα USA.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή