Για λάθη μυστικών υπηρεσιών θα ψάξει και ο Μπλερ

Για λάθη μυστικών υπηρεσιών θα ψάξει και ο Μπλερ

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. «Το παράδειγμα του Τζορτζ Μπους» καλείται να ακολουθήσει ο Τόνι Μπλερ και να διατάξει με τη σειρά του έρευνα για τα λάθη των μυστικών υπηρεσιών στο Ιράκ, καθώς εντείνονται οι πιέσεις στο εσωτερικό παρά την πρόσφατη απαλλακτική απόφαση της επιτροπής Χάτον.

Σχετική δέσμευση έσπευσε να δώσει, χθες, κυβερνητικός εκπρόσωπος και αναμενόταν να δώσει και ο ίδιος ο Βρετανός πρωθυπουργός, σε μια σαφή στροφή της πολιτικής του, δεδομένης της έως τώρα άρνησης τού Λονδίνου να απαντήσει στα φλέγοντα ερωτήματα για τα άφαντα όπλα του Σαντάμ. Οπως το έθεσε ο κ. Μάικλ Χάουαρντ, ηγέτης των αντιπολιτευόμενων Τόρις, η απόφαση της Ουάσιγκτον να προχωρήσει σε έρευνα «δεν αφήνει και πολλές επιλογές στον κ. Μπλερ». O ηγέτης του Συντηρητικού Κόμματος επιβεβαίωσε ότι σκοπεύει να καταθέσει εντός της εβδομάδας πρόταση στη Βουλή, ζητώντας τη διεξαγωγή ανεξάρτητης έρευνας. Διευκρίνισε, πάντως, ότι θεωρεί δικαιολογημένο τον πόλεμο στο Ιράκ είτε υπήρξαν είτε δεν υπήρξαν όπλα μαζικής καταστροφής. H έρευνα, συμπλήρωσε ο κ. Χάουαρντ, πρέπει να προχωρήσει με τη συνεργασία όλων των κομμάτων. «Δεν υπάρχουν κομματικά συμφέροντα στην περίπτωση αυτή, εκείνο που κινδυνεύει είναι το εθνικό συμφέρον», υπογράμμισε σε δηλώσεις που έκανε στο BBC. Λίγη ώρα αργότερα, εκπρόσωπος του πρωθυπουργού ανέφερε ότι ο κ. Μπλερ σκοπεύει σύντομα να ανταποκριθεί στις εκκλήσεις και να διατάξει έρευνα για τα σφάλματα των μυστικών υπηρεσιών. «Σύντομα θα ανακοινώσουμε πώς σκοπεύουμε να απαντήσουμε στα ερωτήματα αυτά, αλλά θέλουμε πρώτα να κάνουμε ανακοινώσεις στο Κοινοβούλιο», είπε ο εκπρόσωπος και αναγνώρισε: «Είναι αλήθεια ότι δεν έχουμε βρει όπλα μαζικής καταστροφής στο Ιράκ».

Ο,τι υπαγορεύουν οι ΗΠΑ

Οι αναλυτές θυμίζουν σε αυτό το σημείο ότι η κυβέρνηση είχε απορρίψει προηγούμενες εκκλήσεις για τη διεξαγωγή ανεξάρτητης έρευνας, ενώ παρατηρούν ότι «η προφανής αλλαγή πολιτικής είναι συνέπεια των αποφάσεων της Ουάσιγκτον». Εξ ού και τα καυστικά σχόλια του τρίτου μεγαλύτερου κόμματος, των Φιλελευθέρων Δημοκρατών, που καταγγέλλουν ότι η Ντάουνινγκ Στριτ πράττει ανάλογα με τις υπαγορεύσεις της αμερικανικής κυβέρνησης. O εκπρόσωπος του κ. Μπλερ, πάντως, έσπευσε να διευκρινίσει ότι οι εκκλήσεις για τη διεξαγωγή έρευνας δεν έχουν καμία σχέση με το έργο της επιτροπής Χάτον, που είχε ως αντικείμενο ερωτήματα περί πολιτικής εντιμότητας και απεφάνθη, όπως είναι γνωστό, ότι οι κυβερνώντες δεν κατασκεύασαν στοιχεία των μυστικών υπηρεσιών για να δικαιολογήσουν τον πόλεμο. H νέα έρευνα τώρα θα έχει αντικείμενο τα «λάθη», χωρίς να αναζητεί ενόχους, αφήνει να εννοηθεί το Λονδίνο, αναγνωρίζοντας, σύμφωνα με δημοσίευμα του Guardian, την ανάγκη «να δώσει εξηγήσεις για την αποτυχία, παρά να περιμένει επ’ αόριστον τις αναφορές από το Ιράκ». Θεωρώντας απαραίτητη την απόλυτη σύμπλευση με την Ουάσιγκτον, ο Μάικλ Χάουαρντ δήλωσε στο BBC: «Ελπίζω ότι ο Μπλερ δεν θα συνεχίσει να είναι απομονωμένος στο θέμα αυτό. Είναι πια σαφές ότι πρέπει να διεξαχθεί έρευνα. Σημασία έχει να βρεθούμε και πάλι σε θέση να μιλάμε για ανάληψη στρατιωτικής δράσης και να το πράττουμε με βάση υλικό των μυστικών υπηρεσιών το οποίο θα μπορούμε να εμπιστευόμαστε».

Οι πιέσεις κατά του Μπλερ θα κλιμακωθούν σήμερα, καθώς θα αντιμετωπίσει τις ερωτήσεις της πανίσχυρης επιτροπής των προέδρων των κοινοβουλευτικών επιτροπών, με το θέμα των όπλων μαζικής καταστροφής να είναι πρώτο στην ημερήσια διάταξη. Κι ενώ πριν από λίγες ημέρες όλοι τόνιζαν ότι ο ανοξείδωτος Μπλερ πέρασε με άριστα τη δοκιμασία Χάτον, η αξιοπιστία του Βρετανού πρωθυπουργού αμφισβητείται εκ νέου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή