Αποχρωσεις

3' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πριγκιπόπουλα και ΜΜΕ

Τον προσωπικό τους καθοδηγητή στον θαυμαστό κόσμο των MME απέκτησαν τα δύο πριγκιπόπουλα της Βρετανίας, έπειτα από επιλογή του πατέρα τους πρίγκιπα Καρόλου. Στο πρόσωπο του Πάντι Χάρβερσον -ο οποίος παραιτήθηκε από τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ- ο Κάρολος φαίνεται ότι βρήκε τον κατάλληλο άνθρωπο, ο οποίος θα βοηθήσει τα παιδιά του να διαμορφώσουν τη δημόσια εικόνα τους, καθώς εγκαταλείπουν οριστικά την ασφάλεια της παιδικής ηλικίας. Με την ολοκλήρωση των σπουδών τους, οι δύο πρίγκιπες θα βρεθούν ξαφνικά εκτεθειμένοι στα αδηφάγα Μέσα, τα οποία ύστερα από σιωπηρή συμφωνία με τον βρετανικό θρόνο έμειναν όσο μπορούσαν πιο μακριά από την προσωπική ζωή του Γουίλιαμ και του Χάρι. Ενα από τα δυσκολότερα σημεία του έργου του Πάντι Χάρβερσον θεωρείται και η προσπάθειά του να συμφιλιώσει τα δύο παιδιά με τα Μέσα. Οι νεαροί πρίγκιπες απεχθάνονται τον Τύπο, τον οποίο θεωρούν εν μέρει υπεύθυνο για τον θάνατο της μητέρας τους, αλλά στο εξής θα πρέπει να συνηθίσουν στην ιδέα ότι θα τον βρίσκουν μπροστά τους σε κάθε τους βήμα. O 40χρονος επικοινωνιολόγος τους είναι ο άνθρωπος που θα τους μάθει πώς να αποφεύγουν τις κακοτοπιές και να χειραγωγούν εκείνοι τον Τύπο και όχι ο Τύπος εκείνους. Πέραν αυτού, ωστόσο, στις υποχρεώσεις του Χάρβερσον έγκειται και η προσπάθεια να συμφιλιώσει τη βρετανική κοινή γνώμη με την ιδέα του γάμου του Καρόλου με την αιώνια αγαπημένη του Καμίλα, θέτοντας παράλληλα τέλος στην πεποίθηση ότι αν συμβεί κάτι τέτοιο, θα πρέπει να εγκαταλείψει την ιδέα της ανόδου του στον θρόνο, προς όφελος του πρωτότοκου γιου του Γουίλιαμ.

Με όπλο τη Βίβλο

Με άκρως ενοχική συνείδηση, αλλά με μεγάλη αποφασιστικότητα, ομάδα νεαρών Βραζιλιάνων λήστεψε ένα καθολικό μοναστήρι έξω από το Σάο Πάολο και αφού απεκόμισε λεία έξι χιλιάδων ευρώ, αναχώρησε, ελπίζοντας σε άφεση αμαρτιών. Σύμφωνα με τα λεγόμενα αστυνομικού αξιωματούχου, οι νεαροί ληστές εισέβαλαν στο απομακρυσμένο μοναστήρι και υπό την απειλή όπλου ζήτησαν από τους μοναχούς να τους δώσουν ό,τι χρήματα είχαν. Μάλιστα, πιστεύοντας ότι ο λόγος του Θεού μπορεί να είναι ισχυρότερο όπλο από εκείνο που κρατούσαν στα χέρια τους, ζήτησαν από τους μοναχούς να ορκιστούν στη Βίβλο ότι όντως δεν υπήρχαν άλλα χρήματα στο μοναστήρι. Βέβαιοι για τη λεία τους, μετά τον όρκο των μοναχών, ζήτησαν φεύγοντας συγχώρεση για τη ληστεία, με το ακράδαντο επιχείρημα ότι είχαν απόλυτη ανάγκη των χρημάτων για την επιβίωσή τους. Να που για μία ακόμη φορά, ο σκοπός αγιάζει τα μέσα.

Μαθήματα κηπουρικής

Σκόπιμο ή όχι, το λάθος παρουσιάστριας ραδιοφωνικής εκπομπής στη σκωτσέζικη υπηρεσία του BBC να δώσει συμβουλές για το φύτεμα μαριχουάνας; Οι ακροατές της συγκεκριμένης εκπομπής με θέματα κηπουρικής άκουγαν προφανώς έκπληκτοι την παρουσιάστρια να αποκαλύπτει όλες τις λεπτομέρειες για την καλλιέργεια και την καλή ανάπτυξη του απαγορευμένου φυτού. H ίδια ζήτησε χθες συγγνώμη από το ακροατήριό της και ισχυρίστηκε ότι ενόσω απαντούσε σε σχετική ερώτηση ακροατή, εκείνη μιλούσε για ποικιλία λάχανου και όχι για ποικιλία κάνναβης, που όμως αγγλιστί έχουν την ίδια ονομασία, κάτι που προφανώς δημιούργησε τη σύγχυση. Δεδομένου, όμως, ότι δεν έγιναν εγκαίρως οι απαραίτητες διευκρινίσεις, όσοι γνώριζαν από λάχανα κατέγραφαν τις συμβουλές για τα λάχανα και όσοι επιθυμούσαν την καλλιέργεια κάνναβης στον κήπο τους έσπευσαν να πάρουν χαρτί και μολύβι. Αυτοί οι τελευταίοι, μάλιστα, μπορεί να παραπλανήθηκαν έτι περαιτέρω, επειδή μόλις την περασμένη εβδομάδα, η βρετανική κυβέρνηση αποφάσισε να μειώσει τις ποινές για τη χρήση και κατοχή της κάνναβης – προκαλώντας, είναι αλήθεια, μεγάλη συζήτηση γύρω από το θέμα.

Παιδιά και ΤV

Τα παιδάκια προσχολικής ηλικίας που μένουν «καρφωμένα» επί ώρες μπροστά από την οθόνη της τηλεόρασης εμφανίζουν δυσκολίες στην ομιλία και στην επικοινωνία με τους γύρω τους. Αυτό φαίνεται ότι είναι κοινό μυστικό, που όμως αποκαλύπτεται κάθε τόσο από ειδικούς ερευνητές, οι οποίοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου προς τους γονείς, αλλά ορισμένοι από αυτούς περί άλλα τυρβάζουν. Προτιμούν να έχουν την ησυχία τους, αφήνοντας τα παιδιά να ζουν στον μαγικό κόσμο της εικόνας, μακριά από τον θαυμαστό πραγματικό κόσμο των λέξεων και της επικοινωνίας. Μια τελευταία έρευνα του βρετανικού ιδρύματος I CAN, που βοηθάει τα παιδιά με γλωσσικές και μαθησιακές δυσκολίες, έδειξε ότι τα μικρά παιδιά που παρακολουθούν τηλεόραση συγχέουν συχνά τα πράγματα και ορισμένες φορές αδυνατούν να εκφράσουν καθαρά τις επιθυμίες τους, να περιγράψουν τι ακριβώς κάνουν ή να ακολουθήσουν συγκεκριμένες εντολές. Αν και οι ειδικοί επισημαίνουν ότι οι γλωσσικές δυσκολίες σχετίζονται συχνά με το γεγονός ότι οι γονείς δεν μιλούν αρκετά με τα μικρά τους, η παθητική παρακολούθηση της τηλεόρασης ακολουθεί κατά πόδας, όπως άλλωστε και η χρήση βίντεο και ηλεκτρονικών υπολογιστών, που επίσης αποτελούν στοιχεία του σύγχρονου τρόπου ζωής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή