Λιγότεροι θάνατοι από καρκίνο μέσα σε τριάντα χρόνια

Λιγότεροι θάνατοι από καρκίνο μέσα σε τριάντα χρόνια

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. Αποδίδουν τα νέα διαγνωστικά μέσα και οι καινοτόμες θεραπευτικές μέθοδοι κατά του καρκίνου, διαπιστώνουν Βρετανοί ειδικοί, καθώς όλο και περισσότεροι ασθενείς κατανικούν τη νόσο. Καθώς έχει αυξηθεί το προσδόκιμο ζωής τα τελευταία 30 χρόνια, αυξήθηκαν, όπως ήταν αναμενόμενο, και οι διαγνώσεις καρκίνου. Οπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η μη κυβερνητική οργάνωση Cancer Research UK, εφόσον συνυπολογισθούν όλες αυτές οι παράμετροι διαπιστώνεται ότι τα ποσοστά θανάτων εξαιτίας καρκίνου έχουν μειωθεί κατά 12% συγκριτικά με το 1970. H βρετανική οργάνωση ξεκινώντας εκστρατεία για τη συλλογή πόρων υποστηρίζει ότι παρά τα καλά αυτά νέα θα πρέπει να εξακολουθήσει η έρευνα για να μειωθούν ακόμα περισσότερο οι θάνατοι μέχρις ότου ο καρκίνος γίνει πλήρως ιάσιμη ασθένεια.

Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, ότι διαρκώς αυξάνονται τα κρούσματα καρκίνου, ενώ τα ποσοστά θανάτου μειώθηκαν κατά 18% στους άνδρες και 6% στις γυναίκες. Για κάποιες μορφές καρκίνου, όπως είναι του τραχήλου της μήτρας, για τον οποίο οι γυναίκες εξετάζονται σε ετήσια βάση, τα ποσοστά θανάτων περιορίσθηκαν ακριβώς επειδή μειώθηκε ο αριθμός των κρουσμάτων. Οσον αφορά άλλες μορφές καρκίνου, όπως είναι λόγου χάρη, η νόσος του Χότζκινς ή ο καρκίνος του μαστού ή των όρχεων, ο αριθμός των κρουσμάτων αυξήθηκε ή στην καλύτερη περίπτωση παρέμεινε σταθερός. Ομως, και σε αυτήν την περίπτωση τα ποσοστά θανάτων μειώθηκαν χάρη στη μεγάλη βελτίωση των διαγνωστικών και θεραπευτικών μεθόδων.

Τα ποσοστά καρκίνου των πνευμόνων, λόγου χάρη, στους άνδρες μειώθηκαν κατά 47% τα τελευταία 30 χρόνια, ενώ αυξήθηκαν κατά 55% στις γυναίκες. Σύμφωνα με τους ειδικούς αυτό συμβαίνει επειδή όλο και περισσότεροι άνδρες σταματούν το κάπνισμα, τάση που δεν παρατηρείται μεταξύ των γυναικών. Αύξηση παρατηρείται και στα ποσοστά εμφάνισης καρκίνου στον οισοφάγο και τον προστάτη.

Οπως υποστηρίζουν οι ειδικοί, στη Βρετανία καθημερινά χάνουν τη μάχη με τον θάνατο εξαιτίας του καρκίνου 400 άνθρωποι. Είναι, λοιπόν, αυτονόητο ότι η ανάγκη έρευνας με στόχο την πρόληψη και την εξεύρεση νέων θεραπειών, παραμένει. Οπως τόνισε ο καθηγητής Πίτερ Σέλμπι, διευθυντής της μονάδας του Cancer Research στο νοσοκομείο Σεντ Τζέιμς του Λιντς, η πρόοδος στην έρευνα και οι εξελίξεις σε όλα τα επίπεδα ωφέλησαν το σύνολο των ασθενών ακόμα και όσους δεν ήταν δυνατό να θεραπευθούν. «Ακόμα και σε όσους δεν μπορούμε να προσφέρουμε την ίαση από τον καρκίνο, μπορούμε να χαρίσουμε, τουλάχιστον, καλύτερη ποιότητα ζωής. Σήμερα οι γνώσεις έχουν αυξηθεί θεαματικά. H αποκρυπτογράφηση των μηχανισμών του καρκίνου μάς ανοίγει όλο και πιο πολύ τις πόρτες που οδηγούν στην πρόληψη, τη θεραπεία και την πλήρη ίαση των διαφόρων μορφών του». Το πιο σημαντικό είναι ότι πλέον η διάγνωση του καρκίνου δεν ισοδυναμεί με θανατική καταδίκη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή