Ανάσα για τον Σιράκ η απόφαση του Ζιπέ

Ανάσα για τον Σιράκ η απόφαση του Ζιπέ

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΡΙΣΙ. H απόφαση του πρώην πρωθυπουργού και νυν δημάρχου του Μπορντό, Αλέν Ζιπέ να μην αποχωρήσει από την πολιτική παρά την πρόσφατη καταδίκη του, θα σώσει ενδεχομένως τη γαλλική κεντροδεξιά από το χάος, μόλις λίγες εβδομάδες πριν από τις περιφερειακές εκλογές. Αυτό υπογραμμίζουν οι πολιτικοί αναλυτές, σημειώνοντας ωστόσο ότι η επίμαχη απόφασή του μπορεί να γίνει μπούμερανγκ, εκθέτοντας τον πρόεδρο Σιράκ στην κριτική του ακροδεξιού ηγέτη, Ζαν Μαρί Λεπέν -ο οποίος και ελπίζει να επωφεληθεί των σκανδάλων διαφθοράς για να διασφαλίσει κέρδη στις εκλογές του ερχόμενου μήνα. Πράγματι, ο Ζαν Μαρί Λεπέν κατηγόρησε τους κεντροδεξιούς κυβερνώντες της Γαλλίας για ανεντιμότητα και απρέπεια, με αφορμή τη διατήρηση των αξιωμάτων του κ. Ζιπέ παρά τη δικαστική απόφαση που επιβάλλει δεκαετή στέρηση των πολιτικών του δικαιωμάτων του τελευταίου με την κατηγορία της κατάχρησης δημοσίου χρήματος. «Χωρίς καμιά ντροπή, ο Αλέν Ζιπέ, συνεχίζει την πολιτική του σταδιοδρομία σαν να μην έγινε τίποτε», δήλωσε ο κ. Λεπέν. «O γαλλικός λαός, όμως, θα τον κρίνει πιο σκληρά από το νόμο».

Ο Αλέν Ζιπέ, όπως είναι γνωστό, καταδικάστηκε από δικαστήριο της Ναντέρ σε φυλάκιση 18 μηνών με αναστολή και σε δεκαετή στέρηση των πολιτικών του δικαιωμάτων για την υπόθεση των εικονικών θέσεων εργασίας στο δήμο του Παρισιού με τις οποίες δικαιολογήθηκαν μισθοί υπαλλήλων του κόμματος RPR στις αρχές της δεκαετίας του ’90. Παρά την ετυμηγορία, κατά της οποίας κατέθεσε πάραυτα έφεση, διακήρυξε ότι παραμένει δήμαρχος του Μπορντό αν και δεν διευκρίνισε τι θα κάνει σε σχέση με τη διεκδίκηση του προεδρικού θώκου στις εκλογές του 2007.

Ανάχωμα στις φιλοδοξίες του Σαρκοζί

Οι αναλυτές, που χαρακτηρίζουν τα σκάνδαλα στο δήμο του Παρισιού «Σιράκ-γκέιτ», σχολιάζουν ότι ο Γάλλος πρόεδρος χρειαζόταν επειγόντως την αντίσταση του προστατευομένου του, Αλέν Ζιπέ, προκειμένου να αντιμετωπίσει την εσωκομματική απειλή του υπουργού Εσωτερικών, Νικολά Σαρκοζί. O κ. Σαρκοζί, 48 ετών, δεν κρύβει την επιδίωξή του να διαδεχθεί τον Ζακ Σιράκ στην προεδρία και δεν θα άφηνε ευκαιρία να χαθεί. Ενδεχόμενη παραίτηση του κ. Ζιπέ από την ηγεσία του κόμματος του Σιράκ, UMP, θα έθρεφε περαιτέρω τις φιλοδοξίες του Σαρκοζί, αλλά σε βάρος της κομματικής ενότητας.

«Στρατηγική Σιράκ-Ζιπέ για την αναχαίτιση της ορμής Σαρκοζί», είναι ο τίτλος σχετικού άρθρου της εφημερίδας Λιμπερασιόν, το οποίο, πάντως, προειδοποιεί ότι το σχέδιο «θα εκπυρσοκροτήσει κατά του UMP εν όψει των περιφερειακών εκλογών».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή