Παιδιά χωρίς εργασία, μια… σοφή επένδυση

Παιδιά χωρίς εργασία, μια… σοφή επένδυση

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΓΕΝΕΥΗ. Επταπλάσια θα είναι τα οικονομικά πλεονεκτήματα από την εξάλειψη της παιδικής εργασίας στις αναπτυσσόμενες χώρες σε σχέση με το οικονομικό κόστος της απόφασης. Αυτό επισημαίνει σε νέα έκθεσή της η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας (ILO), η οποία αναφέρει μεταξύ άλλων ότι η κατάργηση της παιδικής εργασίας μέχρι το 2020 είναι εφικτή, ενώ το οικονομικό όφελος εκτιμάται στα 5,1 τρισεκατομμύρια δολάρια σε σχέση με 760 δισεκατομμύρια δολάρια που είναι το προβλεπόμενο κόστος. «Εν τέλει η ορθή κοινωνική πολιτική είναι ταυτόχρονα και οικονομικά συμφέρουσα. H εξάλειψη της παιδικής εργασίας θα επιφέρει τεράστια απόδοση επενδύσεων και ανεκτίμητη βελτίωση στη ζωή των παιδιών και των οικογενειών τους», υπογράμμισε ο γενικός διευθυντής της ILO Χουάν Σομάβια. Με τίτλο «Επενδύοντας σε κάθε παιδί, μία οικονομική μελέτη για το κόστος και τα οφέλη της εξάλειψης της παιδικής εργασίας», η έκθεση είναι η πρώτη ανάλυση που διενεργείται παγκοσμίως και συγκρίνει τα πλεονεκτήματα και τις οικονομικές ζημίες από την κατάργηση της άθλιας πρακτικής. Στόχος της Υπηρεσίας δεν είναι απλώς να παρουσιάσει την ανάγκη λήψης μέτρων, η οποία έχει προβληθεί επανειλημμένα στις Συμβάσεις της 138 και 182, αλλά να αποδείξει τις οικονομικές διαστάσεις αυτών των δεσμεύσεων.

Η ILO πιστεύει ότι αυτήν τη στιγμή εργάζονται σε ολόκληρο τον πλανήτη περίπου 246 εκατομμύρια παιδιά, δηλαδή ένα στα έξι επί του συνολικού ανήλικου πληθυσμού. Εξ αυτών 179 εκατομμύρια ή ένα στα οκτώ εκτίθενται στις χειρότερες μορφές παιδικής εργασίας, που θέτουν σε κίνδυνο τη φυσική και πνευματική τους κατάσταση. Σύμφωνα με τη μελέτη, όλες οι περιοχές του κόσμου θα ευεργετηθούν από την κατάργηση της παιδικής εργασίας, αν και κάποιες θα γνωρίσουν σημαντικότερα πλεονεκτήματα από κάποιες άλλες. Στη Βόρεια Αφρική και στη Μέση Ανατολή, για παράδειγμα, τα οφέλη σε σχέση με το κόστος θα είναι 8,4 προς 1, ενώ στις χώρες της Αφρικής κάτω από τη Σαχάρα ο αντίστοιχος λόγος θα είναι μόλις 5,2 προς 1, στην Ασία 7,2 προς 1 και στη Λατινική Αμερική 5,3 προς 1. Οπως υπογραμμίζει η έκθεση, η εξάλειψη της παιδικής εργασίας είναι μία επένδυση στη νέα γενιά και αποτελεί μία προσφορά στα σημερινά και τα αυριανά παιδιά. Στα πρώτα χρόνια, το κόστος αναμφισβήτητα θα υπερβεί τα έσοδα.

Τα μελλοντικά κέρδη

Ωστόσο, το καθαρό ισοζύγιο θα αρχίσει σταδιακά να είναι θετικό, καθώς θα εδραιώνονται τα αποτελέσματα της βελτιωμένης εκπαίδευσης και δημόσιας υγείας. Συγκρινόμενο με το κόστος άλλων κοινωνικών μεταρρυθμίσεων, το ετήσιο κόστος της εξάλειψης παιδικής εργασίας θα είναι πολύ μικρότερο από το κόστος χρηματοδότησης του στρατού ή του δανειοληπτικού συστήματος. H μελέτη ισχυρίζεται ότι το κόστος είναι μία «σοφή επένδυση», καθώς κάθε επιπλέον χρόνος εκπαίδευσης αποφέρει αύξηση 11% των μελλοντικών κερδών και οικονομικά πλεονεκτήματα αξίας 5 τρισ. δολαρίων. Σε επίπεδο κόστους η παροχή εκπαίδευσης ανέρχεται στα δύο τρίτα του συνολικού κόστους. Οι φτωχές οικογένειες, που εξαρτώνται άμεσα από τους μισθούς των παιδιών, θα επωμισθούν βραχυπρόθεσμα το κόστος από την πρωτοβουλία. Στη συνέχεια, όμως, θα είναι εκείνες που θα ευεργετηθούν περισσότερο από την κατάργηση της παιδικής εργασίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή