O Κέρι, πιθανότατα, αντίπαλος του Μπους

O Κέρι, πιθανότατα, αντίπαλος του Μπους

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. «Ουδείς υποψήφιος στη σύγχρονη εποχή έχασε το χρίσμα μετά από τόσες νίκες στην αρχική φάση των προκριματικών». Με την επισήμανση αυτή οι New York Times προβλέπουν εμμέσως την οριστική επικράτηση του βετεράνου του Βιετνάμ, Τζον Κέρι, στις προκριματικές του Δημοκρατικού Κόμματος και τείνουν να αποκλείσουν, όπως όλοι οι σχολιαστές, την πιθανότητα να είναι άλλος ο μονομάχος κατά του Τζορτζ Μπους στις εκλογές του Νοεμβρίου.

Το κλίμα μιας αντίστροφης μέτρησης προς τη βέβαιη έκβαση της προκριματικής μάχης στο Δημοκρατικό Κόμμα ήταν αισθητό, χθες, λίγες ώρες μετά τη σαρωτική υπερίσχυση του γερουσιαστή Κέρι σε συνολικά επτά Πολιτείες, (Αριζόνα, Ντέλαγουερ, Μισούρι, Νέο Μεξικό, Βόρεια Ντακότα, Οκλαχόμα και Νότια Καρολίνα). O κ. Κέρι κατέγραψε πέντε νίκες αφοπλίζοντας όλους τους αντιπάλους του, πλην ενός ίσως, του γερουσιαστή της Βόρειας Καρολίνα, Τζον Εντουαρντς, ο οποίος ήλθε πρώτος στη γενέτειρά του, Νότια Καρολίνα, δεύτερος στο Μισούρι και δεύτερος επίσης αλλά με ισχνή διαφορά στην Οκλαχόμα με 29,5% (έναντι του 29,9% του απόστρατου στρατηγού Ουέσλι Κλαρκ).

Ο γερουσιαστής και πρώην υποψήφιος για την αντιπροεδρία το 2000 Τζο Λίμπερμαν αποσύρθηκε από την κούρσα, αλλά στον αγώνα παραμένει παρά τις φτωχές επιδόσεις του, το άλλοτε φαβορί, ο Χάουαρντ Ντιν. O Ουέσλι Κλαρκ, εκτός από την οριακή πρωτιά στην Οκλαχόμα, πήρε τη δεύτερη θέση στην Αριζόνα και το Νέο Μεξικό.

Καθοριστική ήταν η νίκη του Τζον Κέρι, με 51% στο Μισούρι, όπου κρίθηκαν οι περισσότεροι εκλέκτορες (74), όπως και στην Αριζόνα (55 εκλέκτορες), όπου αποδείχθηκε ότι ο βετεράνος του Βιετνάμ απολαμβάνει ευρεία υποστήριξη από μεγάλο φάσμα δημοκρατικών ψηφοφόρων, περιλαμβανομένων των ισπανόφωνων. Στο Μισούρι, παρατηρούν οι αναλυτές, υποστηρίχθηκε από όλες τις φυλές και τις κοινωνικές τάξεις. Μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, ο κ. Κέρι εξέφρασε βαθιά ικανοποίηση και διακήρυξε ότι παρά την υπερίσχυση του Εντουαρντς στη Νότια Καρολίνα, πήρε την ψήφο των Αφροαμερικανών της Πολιτείας. Ως τώρα ο κ. Κέρι έχει κερδίσει τουλάχιστον 200 εκλέκτορες, ενώ οι κ. Κλαρκ και Εντουαρντς είναι πολύ πίσω με περίπου 90 και 100 εκλέκτορες αντίστοιχα. Οι επόμενες μάχες θα δοθούν το Σάββατο στο Μίτσιγκαν και την Ουάσιγκτον και την ερχόμενη Τρίτη στη Βιρτζίνια και το Τενεσή. H 3η Μαρτίου θα είναι η λεγόμενη «Σούπερ Τρίτη», οπότε θα κριθούν, σε συνολικά 10 Πολιτείες, τουλάχιστον οι μισοί από τους 2.162 εκλέκτορες, που απαιτούνται για την κατάκτηση του χρίσματος.

Ρεκόρ προσέλευσης

Στις προχθεσινές εκλογές καταγράφηκε ρεκόρ προσέλευσης, γεγονός που αποδίδεται στην αγωνία των δημοκρατικών ψηφοφόρων για την αντικατάσταση του Τζορτζ Μπους. Ψηψοφόρος στην Αριζόνα ομολόγησε ότι θα ψήφιζε ακόμη και τον σκύλο του προκειμένου να φύγει ο Μπους από την εξουσία. Σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, ο Κέρι θα νικούσε τον Μπους με 53% έναντι 46%. Οταν αναφέρεται στην κυβερνητική πολιτική, ο κ. Κέρι καταγγέλλει τον Μπους ότι δίχασε τη χώρα και ότι ψεύδεται για το Ιράκ. «Εάν ο Μπους θέλει να κάνει την εθνική ασφάλεια κεντρικό προεκλογικό θέμα, έχω τρεις λέξεις να του πω: Κάν’ το επιτέλους», προκαλεί ο βετεράνος του Βιετνάμ.

Σε ό,τι αφορά τον κ. Εντουαρντς, δημοσκόπηση έδειξε ότι θα νικούσε και αυτός τον Μπους, αλλά με διαφορά στήθους. Εάν θέλει να είναι σοβαρός αντίπαλος του Τζον Κέρι, «πρέπει να κινηθεί γρήγορα και να παίξει το χαρτί του οικονομικού λαϊκισμού», σχολιάζουν δημοσιεύματα. Υπάρχουν βέβαια και αυτοί που προβλέπουν ότι θα συμπλεύσει τελικά με τον Κέρι, διεκδικώντας την αντιπροεδρία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή